Apropierea finalului de an indeamna economistii la evaluari ale cresterii economice pe 2007. Analiza are o insemnatate aparte - in functie de aceasta crestere se poate judeca, de exemplu, intocmirea bugetului pentru 2008.

Potrivit lui Radu Craciun, economist-sef la ABN Amro, sunt putine sanse ca PIB-ul sa afiseze o crestere de peste 6% in 2007. "Imi este greu sa vad o crestere de peste 6%, chiar optimist fiind. E putin probabil ca in trimestrele doi si trei sa recuperam intarzierile. (...) Ma astept la o crestere intre 5,5 si 6%", a declarat acesta pentru Money Channel.

si Comisia Nationala de Prognoza (CNP) a revizuit in scadere estimarea privind cresterea economica din acest an, cu 0,4 puncte, la 6,1%, si a reevaluat in urcare cu 0,2 puncte avansul PIB pentru 2008, la 6,5%. Valoarea PIB se va situa in acest an la 389,8 miliarde de lei, iar anul viitor la 440 miliarde de lei, potrivit variantei preliminare a prognozei de toamna.

CNP a redus semnificativ estimarile privind valoarea adaugata bruta din agricultura, de la plus 3% in primavara, la minus 11,2% in varianta preliminara a prognozei de toamna. In ultimele luni, Romania s-a confruntat cu o seceta semnificativa, care a afectat suprafete importante de culturi agricole.

de Razvan Chiruta

integral in Romania Libera