O mare cantitate de sange stocat care este administrat in fiecare an milioanelor de pacienti este lipsita de o componenta vitala, sustin cercetatorii americani.

Dupa ce a fost prelevat, in momentele imediate stocarii, sangele pierde oxidul nitric care faciliteaza transferul oxigenului din globulele rosii ale sangelui spre tesuturi, arata doua studii americane diferite publicate in editia online a saptamanalului "Proceedings of the National Academy of Sciences" si citate de Associated Press.

Oxidul nitric este foarte important pentru ca influenteaza functionarea fiecarui organ din organism inclusiv plamanii, ficatul, rinichii, stomacul, creierul si inima. Acesta are rol esential in mentinerea flexibilitatii vaselor.

Potrivit cercetatorilor de la Universitatea Duke, oxidul nitric dispare din sange in primele trei ore de la prelevare. Ca urmare, cei carora li s-a facut transfuzie de sange risca sa faca atacuri cardiace si, in unele cazuri, isi pierd viata.

In ultimii ani, medicii au devenit tot mai ingrijorati de numarul mare de persoane care fac atac de cord, mai ales daca au avut transfuzii de sange.

“Nu conteaza cat de mult oxigen este in globulele rosii, acesta nu poate ajunge la tesuturi in absenta oxidului nitric”, declara dr. Jonathan Stamler de la Universitatea Duke, unul dintre cercetatori.

Cea de-a doua echipa de cercetatori condusa de dr. Timothy McMahon tot de la Universitatea Duke a studiat schimbarile pe care le sufera in timp sangele stocat. Oamenii de stiinta au concluzionat ca acesta nu poate fi pastrat mai mult de 42 de zile, dupa care trebuie aruncat.

“Suntem surprinsi cat de repede isi schimba componenta sangele, chiar in primele trei ore de la prelevare”, sustine dr. McMahon.