Numarul de utilizatori ai serviciilor de telefonie mobila (numarul de cartele SIM active la 30 iunie 2007) a ajuns la cifra de 19,5 milioane in prima jumatate a acestui an, in crestere cu 31,4% fata de aceeasi perioada a anului trecut, conform datelor Autoritatii Nationale pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologiei Informatiei (ANRCTI).

Rata de penetrare a acestor servicii la suta de locuitori era la mijlocul acestui an de 90,5%, fata de 68,8% la mijlocul anului trecut. In privinta telefoniei fixe, numarul total de linii telefonice conectate a scazut pana la 4,1 milioane linii, iar numarul conexiunilor la Internet este in crestere, pana la 4,5 milioane de conexiuni.

Anul trecut, numarul de cartele SIM active raportat de furnizori a fost de 14,9 milioane, iar in prima jumatate a acestui an, numarul acestora a ajuns la 19,5 milioane.

Potrivit datelor autoritatii de reglementare, 3,8 milioane de clienti beneficiau la mijlocul acestui an de unul sau mai multe abonamente la serviciile de telefonie mobila, in calitate de titulari de contract, utilizand 6,54 milioane de SIM-uri (33,5% din numarul total de cartele SIM active), ceea ce indica o medie de 1,7 abonamente de client.

Pe baza acestor date, autoritatea apreciaza ca majoritatea abonatilor au cate doua abonamente, fie la acelasi operator, fie in retele diferite.

Numarul total de linii de telefonie fixa - in scadere cu 7%

In privinta serviciilor de telefonie fixa, ANRCTI a identificat pana la 30 iunie 2007 un numar de 72 de furnizori activi de servicii de acces si/sau apeluri la nivelul pietei cu amanuntul. Cota de piata detinuta de furnizorii alternativi a ajuns la 25%, numarul liniilor instalate de acestia fiind de aproximativ 1,03 milioane.

Numarul total de linii telefonice conectate (inclusiv ale furnizorului fost monopolist), era de circa 4.106.000 (in scadere cu 7% fata de aceeasi data a anului trecut), indicand o rata de penetrare a telefoniei fixe de 19 linii la suta de locuitori.

Numarul conexiunilor la internet a crescut cu 78,2%

Dupa prima jumatate a acestui an, numarul conexiunilor la internet a ajuns la 4,5 milioane de conexiuni, in crestere cu 78,2% fata de perioada similara din 2006, rata de penetrare fiind de 21%.

Dintre acestea, 2,2 milioane de conexiuni au fost de tip broadband (conexiuni cu o viteza de cel putin 128 kbps, inclusiv conexiuni pentru acces mobil), in crestere cu 90,4% fata de aceeasi perioada a anului trecut, rata de penetrare, la nivel de populatie fiind de 10,5%.

Tot mai multi abonati pe suport DTV

In privinta serviciilor de retransmisie a programelor audiovizuale pe baza de abonament s-au inregistrat schimbari la nivel de structura, ponderea abonatilor pe suport DTH fiind in crestere cu peste 172% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Numarul abonatilor DTH a ajuns la aproape un milion in primul semestru 2007, in timp ce numarul abonatilor la servicii de cablu TV era in jur de 3,6 milioane. Astfel, dupa prima jumatate a acestui an, ponderea abonatilor prin cablu in total abonati a ajuns la 79%, iar cea a abonatilor prin suport DTH la 21%.