Presedintele belarus, Aleksandr Lukasenko, considera construirea unei centrale atomice drept o garantie a securitatii nationale, afirma site-ul newsru.com

“Ne-am hotarat. Crearea propriei noastre energii atomice reprezinta o varianta fara alternativa a garantiei securitatii noastre nationale”, a afirmat Lukasenko la o consfatuire dedicata acestei probleme.

“In jurul nostru s-a creat o situatie care ne impune gasirea de solutii pentru a asigura populatia cu energie la locul de munca si in locuinte”, a explicat liderul de la Minsk, aratand ca proiectul trebuie realizat cu ajutorul propriilor surse de energie.

Anterior, ministerul belarus al energiei a anuntat ca centrala atomica Belarusskaia va apare, dupa toate probabilitatile, in regiunea Moghiliov, la 100 km de granita cu Rusia.

Lukasenko, notau agentiile ruse de presa, nu a precizat cine va construi preconizata centrala.

RIA Novosti nota, in context, ca “Rosatom”, corporatia de stat a carei infiintare a fost aprobata ieri de Duma de Stat, are planuri ambitioase de extindere in afara tarii. Potrivit directorului Agentiei federale pentru energie atomica, Serghei Kirienko, Rusia ar putea participa la licitatii pentru construirea tuturot centralelor atomice peste hotare.

“Trebuie sa participam si sa castigam aceste licitatii internationale de utilare a centralelor nucleare”, spunea el.