Cele 30% din fonduri sunt echivalentul a 17,5 milioane de euro si sunt incluse in bugetul pe care Comisia Europeana trebuie sa-l primeasca in anul 2008. Potrivit Monicai Iacob-Ridzi, acesti bani vor trece in „rezerva”, adica vor ramane blocati pana cand Parlamentul European (PE) va decide deblocarea lor.

Eurodeputatul roman a declarat pentru HotNews.ro ca decizia a fost votata astazi, 11 octombrie, in Comisia pentru buget a legislativului european. Monica Iacob-Ridzi a spus ca initiativa acestui amendament ii apartine si ca a fost sustinuta de grupul PPE-DE.

Motivul acestei „sanctiuni” aplicata fondurilor pentru Comisia Europeana o reprezinta, potrivit acesteia, intarzierea aprobarii Programelor Operationale prin care trebuie derulate fondurile structurale.

Romania a prezentat Comisiei Europene la inceputul acestui an sapte Programe Operationale, din care cinci au fost aprobate in luna iulie, doua fiind inca pe lista de asteptare. „Ne asteptam ca ultimele doua programe sa fie aprobate abia in noiembrie. In aceste conditii, cum putem avea o buna rata de absorbtie?” a spus Iacob-Ridzi. Intr-o situatie similara se afla si alte state membre.

Pentru ca decizia adoptata de Comisia pentru buget sa fie aplicata, trebuie votata in plenul Parlamentului European.