Doua inregistrari, avand un total de aproape 21 de minute, postate pe site-ul dailymotion.com, par sa fie filmul integral din care televiziunea publica a difuzat miercuri cateva minute, provocand demisia ministrului Agriculturii, Decebal Traian Remes.

In afara secventelor prezentate de TVR 1, mai pot fi vazute imagini din momentul in care au fost livrate palinca si carnatii, dar si modul in care Muresan si-a pregatit replicile pe care le spune de cateva zile.

Mai sunt redate cateva inregistrari de conversatii telefonice din care reiese ca valoarea contractelor pe care Ciorba voia sa puna mana prin licitatii era intre 80 si 100 de milioane de RON.

Vezi mai jos cele doua filme si transcrierea momentelor principale

Prima inregistrare

o poveste din tara mea

Uploaded by geositeo

  • 31 august - Licitatia de 35 milioane

    Ciorba ii explica lui Muresan ca “a aparut o lucrare” in valoare de 35 milioane la Vilcea

    Ciorba: “E mare, groasa de tot. La aia numai el... daca ar putea el acolo, ar fi o treaba grozava.” (vezi minutul 1:48).

    Muresan se revolta ca presedintele PNTCD Valcea, Minodor Vasiloiu, sef de ocol silvic in judetul Valcea, nu l-a informat : “Pai, de ce dracu nu mi-o zis asta, ma? Ca doar asta-i sefu acolo. Nu mi-a spus Minodoru lu’ peste ca doar el e seful acolo."

    Muresan este sigur ca "silvicii" tin tot de Ministerul Agriculturii. "In continuare ma concentrez pe Vilcea si pe Satu Mare si pe banii de la alea doua. Deci astea-s chestii, trebuie sa le discut cu el”, povesteste Muresan despre subiectele pe care le va discuta cu Remes (vezi min. 3:11).

  • 10 septembrie - Ciorba cumpara pentru Remes un vitel si un purcel

    Intr-o discutie telefonica cu o femeie a carei identitate ramine necunoscuta, Ciorba ii spune ca ar avea nevoie de “un vitel si un purcel cam de 60 de kilograme”. Motivul? Ciorba ii explica clar: ”Joi seara trebuie sa ma vad cu Remes. Si toate, intelegi? (vezi min 5:00)

  • 11 septembrie - Ocupat cu imparatu'

    Ciorba ii explica la telefon unui barbat ca a fost prins cu treburi, printre care aceea de a-i pune lui Mitut niste bani la posta, pentru ca in ziua precendenta a fost cu "imparatu'". (vezi min 5.24)

    In continuare Ciorba vorbeste despre necazurile cu purcelul si vitelul pentru Remes. “Acum am dat telefon ca imi trebuie purcel si vitel. Miine trebuie facute, joi ma duc la imparatu' cu ele si... asta-i treaba”.

  • 13 septembrie - Cirnatii si palinca in drum spre frigiderul lui Remes

    Muresan o suna pe Steliana, sotia lui Remes, si o informeaza ca “ are niste chestii de pus in frigider” si o intreaba cine este acasa. Sotia lui Remes ii spune ca e in Bucuresti si ca acasa, la Baia Mare, e doar menajera. Muresan o roaga sa-i dea un telefon si sa-i spuna ca vine el cu “niste chestii de pus in frigider”. (vezi min. 6:00).

    Sotia lui Remes este de acord, nu intreaba de la cine si pentru ce, nu este mirata, ba chiar se arata incintata.

  • 13 septembrie - Muresan ii umple frigiderul lui Remes

    In inregistrarea video, fara sonor, apare Muresan la vila lui Remes, carind “chestiile de pus in frigider”. Impreuna cu Ciorba, cei doi cara vioi niste lazi la vila lui Remes. Le baga inauntru, iar Muresan alearga sa ia altele. Pare a se simti foarte bine. (vezi min. 6:38)

  • 23 septembrie - Scena completa a plicului. Muresan baga plicul intr-un dosar.

    Din imaginile prezentate de TVR in legatura cu intalnirea de pe terasa Dorobanti lipsesc secvente precum cea in care Muresan pare sa-i dea ceva lui Remes (posibil un plic - vezi min. 7:17). De asemenea, lipseste momentul in care Muresan l-a sunat pe Ciorba si i-a spus sa vina in Piata Dorobanti.

    In intilnirea dintre Muresan si Ciorba se vede foarte clar cum cei doi studiaza cu atentie o serie de hirtii A4, Ciorba explicindu-i indelung ceva. (vezi min. 8:19) Muresan urmareste concentrat. Hirtiile sunt bagate intr-un dosar, apoi Ciorba, deschide servieta, scoate un plic indoit la capete, se vede ca plicul e separat de hirtii, si i-l da.

    Muresan il impinge in dosarul cu hirtiile. Nu se observa nici un gest de refuz. Cei doi se despart, camera insista pe locul unde s-a facut transferul, care ramine gol. Muresan ia dosarul sub brat si pleaca.

    A doua inregistrare


  • Tot 23 septembrie

    Cea de-a doua inregistrare gasita incepe cu Muresan care se intoarce pe terasa unde-l astepta Remes. Urmeaza discutia despre bani si scena in care Muresan ii cere lui Remes sa-si deschida servieta, scena care a fost transmisa pe TVR.

    Secventele contrazic afirmatiile de acum ale lui Muresan, care sustine ca a refuzat plicul.

    In zilele urmatoare au loc o serie de convorbiri telefonice intre Ciorba, Muresan si Remes despre pozitiile pe lista ale licitatiilor. Din filmul TVR lipsesc convorbirile despre valoarea contractelor pentru care se cerea interventia lui Remes. Este vorba despre sume intre 80 de milioane si 100 de milioane lei noi.

  • 5 octombrie - Muresan isi pregateste apararea in fata procurorilor.

    Din transmisia TVR lipseste o parte importanta, din care reiese modul in care Muresan intentiona sa-si pregateasca apararea in fata procurorilor, in cazul in care latul se stringe. Multe din replicile fostului ministru se regasesc in afirmatiile din aceste ore.

    Redam integral transcrierea discutiei nedifuzate de TVR (vezi min. 7:40 - 10.07).

    Ioan Muresan- Deci Ghita, asta-i problema, au ascultat telefoanele si singurul loc in care ne pot prinde cu ceva este cand eu am dat, am vorbit la Zalau cu el si i-am dat numarul firmei tale. Numele, atunci e chestia, singura.
    G.C. - Da, da...
    I.M. - ...ca eu prin telefon nu vorbesc nimic, tu stii foarte bine. Si ti-am zis tot timpul “Ghita, nu vorbim nimic”
    G.C. - Vaaai, tipe-i Dumnezeu pe telefoniste, ca telefon nu-mi mai trebe altu’...
    I.M. - Da’ tu sa stai, linisteste-te, da-i in pizda ma-sii. Da-i in pizda ma-sii, ca nu se intampla nimic. Stai linistit.
    G.C. - Da.
    I.M. - No, si pe mine m-or chemat. Acuma... e un pic o problema aicea, ca io vad ca ei se grabesc, deci aia-i toata treaba. Deci, citatia e cu data de 5 pentru 9. Procedural sunt cinci zile, da’ sa vorbiti si voi cu avocatul vostru. Deci cu cinci zile inainte trebuie sa dea asta. Nu-s cinci zile, sint numai patru.
    Deci, practic n-ar trebui sa asta...Eu nu ma duc, pentru ca eu maine plec la Baku...
    G.C. - Asa...
    I.M. - Intelegi? Eu, oricum, lipsesc o saptamana, Corina le-a zis ca nu-s acasa...
    ..................
    I.M. - Acuma...Deci noi trebuie sa ne pazim pentru urmatoarea chestie, Ghita. Noi avem... Ce pot ei sa aiba?
    G.C. - Asa...
    I.M. - Ei pot sa aiba convorbirile telefonice in care o singura data el m-a sunat si io i-am spus numarul firmei si m-oi gandi io ce sa zic, ca de ce chestia asta. Tu zici asa...
    G.C. - Asa...
    I.M. - ...Domnule, eu pe domnul Muresan il cunosc dinainte de a fi ministru..
    G.C. - Pai si normal!
    I.M. - Asa...
    G.C. - S-o cunoscut socru’ meu...
    I.M. - Socrii mei is prieteni de familie cu ei...
    G.C. - C-asa o si fost, ca prin ei i-am cunoscut...
    I.M. - ... vin si pe la noi... exact, de ani de zile...io ma mai duc pe la el, ii mai duc o horinca, ii mai duc nu stiu ce, da’ numa noi suntem prieteni de familie. Acum m-am mutat si io acolo, ne vizitam, nu stiu ce
    G.C. - Da.
    I.M. - Deci asa facem.
    G.C. - Da, da, da.
    I.M. - Eu zic asa: “Eu pe Ghita il stiu de nu stiu cind, si pe Remes il stiu ca suntem prieteni de familie, sigur ca vorbesc cu el, sigur ca discutam politica, sigur ca nu stiu ce”, Stii? Deci, asta-i problema, nu-i de sarit in foc. Dom’le, eu am castigat licitatia, io de pe Internet am luat-o. Tu asa zici!
    G.C. - Da, da.
    I.M. - Dom’le, eu de pe Internet, eu le iau de pe Internet.
    G.C. - ...pe Internet, normal! D-apoi ce, io nu le-am luat de pe Internet?
    I.M. - Intru pe Internet, ma duc acolo si le pun si ei ma anunta acasa, domnule! Uita-te aicea, m-au anuntat acasa. Si-i arati faxul
    G.C. - Nu ca io nu ma duc pana ce avocatul... care-i situatia...
    I.M. - Da’ ,asta-i situatia, Ghita. Deci tu despre asta sa te temi.
    .....................................................
    I.M. - Tu cu Remes... nu-l cunosti. Daca... ce mai au ei, pot sa aiba? Sa zicem ca ne-o vazut cand ne-am dus cu maisna la ei acasa. Cand zicem ca ne-o... ca daca ei aduc chestia asta in discutie, uite cum spunem.
    G.C. - Asa.
    I.M. - Spunem asa: ca tu ai facut tuica anu’ asta...
    G.C. - Nu, da’... da, da...
    I.M. - Da? Si-ai venit la mine si-ai zis “dom’le, am facut niste tuica si uite, io vreau sa va dau, domnule Muresan, si m-am gandit ca poate si lui Remes i-ar trebui, ca am bugata p-acolo”. Si-atuncea io o sa zic “am pus mana pe telefon si-am zis dom’le, sa-i ducem si la asta niste tuica. Care-i baiu’?” Intelegi?
    G.C. - Bine.
    I.M. - Deci asta e, numa de tuica vorbim.
    ........................................
    Urmeaza partea difuzata de TVR din discutia din casa, din care lipseste bucata in care Muresan ii spune lui Ciorba ca, in fata anchetatorilor, va spune: “Dom’le, ce e? Eu i-am dat niste hartii care... pentru ca am vrut sa-l ajut sa fie ministru... ca uite, sunt niste probleme in teritoriu.”

    Citeste si:
  • Imaginile TVR cu ministrul Remes primind plicul de la fostul ministru Muresan