“Imparatul” Remes stinge tuica cu caltabosi. Informatia apare pe mai multe inregistrari audio pe care nici un serviciu secret nu si le asuma, informeaza Cotidianul.

Totusi, Evenimentul Zileisustine ca inregistrarile in cauza au fost facute de SRI si au costat 30.000 de euro.

Gandul reaminteste ca pasiunea pentru caltabosi a lui Remes provine din vasta experinta de crescator de porci.

Dincole de carcterul sau anectodic, cazul remes ar putea efecte serioase, precum remanierea guvernamentala, considera Romania Libera.

Seviciile secrete: Nici n-au baut palinca, nici gura nu le miroase

Serviciile secrete nu au lamurit nici pina vineri cine a facut interceptarile care ii incriminau pe fostii ministri ai Agriculturii Decebal Traian Remes si Ioan Muresan. Interesanta este insa atitudinea lui Petru Albu, seful Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna (DGIPI) din Ministerul Internelor si Reformei Administrative (MIRA).

Joi, Albu a declarat pentru Cotidianul ca DGIPI nu are nici un amestec in dosarul de la DNA: “

Nu am avut absolut nici o implicare in acest caz. Nu ni s-a cerut sa facem interceptari pentru nici una dintre persoanele implicate in acest caz. Dispunem de tehnica necesara si putem face interceptari, potrivit legii de organizare si functionare a MIRA, insa nu am folosit-o in acest caz.

Mai mult, nu este adevarat ca unul dintre avocati ar fi putut vedea la dosar un mandat de interceptari cu numele DGIPI, pentru ca acesta nu exista”.

Citeva ore mai tirziu, dupa inchiderea editiei, Petru Albu ne-a contactat pentru a spune ca Gheorghe Ciorba a fost filat de subalternii sai: “Am avut totusi o implicare in acest caz. In lunile august-septembrie, cind a venit dosarul de la Alba, DNA ne-a cerut sa-l urmarim pe Ciorba. Dar nu noi am facut interceptarile”.

Vineri, DGIPI a simtit nevoia sa explice, intr-un comunicat de presa, ca “directia nu a fost solicitata de organele abilitate sa faca interceptari fata de vreuna din persoanele care apar in imaginile difuzate la TVR 1 in 10 octombrie a.c. Mai mult, DGIPI nu detine inregistrari sau alte mijloace de proba”. Despre filajul lui Ciorba, comunicatul nu pomenea absolut nimic.

Cotidianul

Filaj DNA - SRI de peste 30.000 de euro

„Scurtmetrajul spagii Muresan - Remes” a fost realizat de procurorii anticoruptie, in colaborare cu ofiteri ai Serviciului Roman de Informatii.

„De la sfarsitul lunii august pana la inceputul lunii octombrie au fost folosite multe echipe de anchetatori, dotate cu tehnica de supraveghere ultraperformanta (camere video, fixe si mobile, ultimele incorporate in nasturi sau ace de cravata, microfoane de mare fidelitate), atat omul de afaceri Gheorghe Ciorba, cat si Ioan Muresan si Decebal Traian Remes fiind supravegheati pe ruta

Baia-Mare - Oradea - Bucuresti. Practic, filajul s-a desfasurat in patru etape, fiecare constand in doua-trei zile de supraveghere permanenta. Doar in perioada 23 septembrie-5 octombrie, costurile operatiunii s-au ridicat la aproximativ 30.000 de euro. Vorbim doar despre filaj, interceptarile telefonice fiind realizate strict de SRI”, au declarat surse din cadrul serviciilor de informatii.

Operatiunea a debutat, la inceputul lunii august, cand afaceristul Ciorba a intrat in atentia procurorilor pentru „infractiuni conexe celor de coruptie”. La acea data, pentru filaj, anchetatorii au cerut sprijinul ofiterilor Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna (DGIPI) a Ministerului Internelor.

„Atunci era vorba despre un dosar pe numele lui Ciorba. Cand „in carti” a intrat Muresan, procurorii „au activat” SRI-ul”, au adaugat aceleasi surse.

Denuntul, semnat la Oradea

Intalnirea care a avut loc intre cei trei pe 23 septembrie, in Piata Dorobanti, din Capitala, a fost supravegheata de procurori si ofiteri SRI.

„In cafenea au fost folosite trei camere: doua dintre ele de catre procurori - una fixa, montata pe poseta care apare in imagini si cealalta mobila - incorporata intr-un nasture. Cea de-a treia a fost folosita pentru contrafilaj. Adica, procurorul care ii monitoriza pe Remes si Muresan era supravegheat si filmat de la o alta masa de ofiteri SRI”, au precizat aceleasi surse.

Ultimul filmulet, cel din 5 octombrie, a fost realizat la Baia-Mare. „Ciorba facuse denuntul la Serviciul Teritorial al DNA - Oradea. Acolo i-au fost montate camera (incorporata intr-un ac de cravata) si microfoanele. A mers la Baia-Mare, unde s-a intalnit cu Muresan”, au mai precizat specialistii.

In final, scurtmetrajul a fost montat la sediul central al DNA a carui dotare in ceea ce priveste tehnica de supraveghere o depaseste cu mult pe cea a serviciilor interne de informatii.

Evenimentul Zilei

Remes: omul cu porcii

Cu ocazia preluarii postului de ministru al Agriculturii, pe 6 aprilie, Decebal Traian Remes declara: „Am o ferma de crestere si ingrasare a porcilor cu o capacitate de 2.000 de porci in comuna natala din judetul Maramures. O sa-mi retrag dreptul de semnatura, care va fi preluat probabil de directorul economic”.

La vremea respectiva, conform Registrului Comertului, Decebal Traian Remes detinea 50% din capitalul social al firmei Predilect SRL, restul titlurilor fiind detinute de sotia sa, Liliana Remes, administratorul firmei.

Crescatoria de porci a lui Remes din comuna Basesti (sic!) a fost infiintata in 1995, iar in 2005 a primit o finantare SAPARD pentru un proiect de extindere in valoare totala de 250.000 euro. Jumatate din suma a fost suportata de beneficiar. Asa ca fostul ministru avea „porcariile” la discretie, din surse proprii.

Dar, probabil, caltabosul gratis a fost irezistibil pentru marele proprietar de porci care este fostul ministru Remes.

Gandul

Remanierea, ultima solutie

Tonul a fost dat de doi dintre "vocalii" PNL, deputatul Crin Antonescu si senatorul Norica Nicolai. Admitand ca imaginea actualului cabinet a fost "sifonata" de ministrii intrati in vizorul DNA, dar mai ales de scandalul Remes-Muresan, cei doi nu au cerut demisia sefului, dar au facut referire la necesitatea remanierii.

"Guvernul trebuie si poate sa ramana in fruntea tarii dar, dupa opinia mea - si asta este o discutie pe care o vom purta cat de curand in partid -, cred ca trebuie sa discutam serios, inclusiv despre remaniere", a spus Antonescu. In completarea ideii a venit repede Norica Nicolai, potrivit careia remanierea nu doar ca este necesara, dar trebuie facuta si cat mai repede.

Senatorul PNL Radu Stroe a mers si mai departe, aratand ca ar trebui remaniati nu doar ministrii care au intrat in vizorul DNA, ci si aceia care nu au performat la nivelul dorit. "Ar fi utila o remaniere, care sa vizeze mai multe aspecte, primul si cel mai important fiind anularea efectelor negative aparute ca urmare a atragerii unor ministri sub incidenta legii penale.

O alta componenta a remanierii ar putea viza eventualele persoane despre care premierul ar aprecia ca nu au dat satisfactie deplina din punct de vedere profesional", a declarat Stroe. L-a luat in serios si ministrul Transporturilor, care s-a grabit sa anunte ca el nu crede ca va fi remaniat.

Nu se stie insa daca propunerea esalonului doi al PNL va determina calmarea spiritelor din filialele PNL, cele de care depinde inclusiv convocarea unui congres extraordinar

Tariceanu nu s-a pronuntat inca public asupra cererii vicepresedintilor.

Potrivit unor surse liberale, premierul s-ar gandi pe de o parte la agravarea problemelor de imagine ce ar surveni prin demiterea ministrilor "tintiti" de DNA, iar pe de alta se confrunta cu o serioasa criza de "personal", in conditiile in care pare a fi epuizat numele cat de cat sonore din PNL, iar cele putine ramase se feresc sa preia vreo functie.

Romania Libera