Candidatii Partidului Republican la alegerile pentru Casa Alba, criticati pentru variantele propuse pentru sistemul de asigurari sociale, sunt sfatuiti sa se inspire din modelul de pensii private care a fost introdus in Romania, se afirma intr-un material publicat de grupul consevator The Claremont Institute.

Articolul mentioneaza ca discutiile despre Sistemul social si cel medical vor domina campania prezidentiala americana si noteaza diferitele variante propuse de candidatii republicani. Fostul senator de Tennessee, Fred Thompson, a avansat un proiect de taxa alternativa minima si a sugerat ca beneficiile sistemului de asigurari sociale sa fie indexate in functie de inflatie.

La randul sau, Rudy Giuliani a promis sa nu creasca taxele pentru sistemul de asigurari, cerand ca democratii si republicani sa gaseasca impreuna o solutie acestei probleme, in timp ce fostul guvernator al statului Massachusetts, Mitt Romney, a declarat ca, in locul maririi taxelor, prefera sa creasca varsta de pensionare.

Analistii Institutului Claremont sustin ca, in locul unor solutii corecte din punct de vedere politic dar nefunctionale, candidatii republicani ar trebui sa ia in considerare planul social cu care George W. Bush a castigat alegerile pentru Casa Alba in 2000, dar pe care nu a reusit sa-l impuna nici pana in prezent: un sistem privat de pensii.

“Si daca republicanii nu vor sa se uite spre Chile pentru a vedea un exemplu de succes de privatizare a sistemului de asigurari sociale, ei ar trebui sa se inspire din modelul impus de presedintele Romaniei, Traian Basescu, care isi conduce tara in aceasta directie”, se mentioneaza in articol.

Publicatia mentioneaza ca sub noul model implementat in Romania, milioane de angajati vor fi transferati intr-un sistem de pensii private oferite de 14 fonduri de pensii. Romania, se afirma in articol, a devenit astfel a 32-a tara care si-a schimbat modelul pentru a evita falimentul sistemului.

Autorul materialului afirma ca se impune reluarea discutiilor despre trecerea la un sistem privat de pensii in SUA, lucru care, deocamdata, nu se regaseste pe agenda vreunui candidat.