Presedintele Traian Basescu a decorat luni, la Palatul Cotroceni, trei rromi care au fost deportati in Transnistria in timpul celui de-al doilea razboi mondial si le-a adresat cateva cuvinte in tiganeste, anunta site-ul Mediafax.

"Iertati-ne, fratilor si surorilor, pentru ceea ce a fost, iar viitorul Romaniei il vom construi frumos impreuna", le-a spus Basescu in tiganeste celor trei rromi, dupa care a citit mesajul si in limba romana.

Dumitru Tranca, Traian Grancea si Ion Minutescu au fost medaliati cu Ordinul national "Serviciul credincios in grad de cavaler”, in cadrul unei ceremonii la care au fost prezenti regele Florin Cioaba, parlamentarul Nicolae Paun si cantareata Gabi Lunca. Ambasadorul SUA in Romania, Nicholas Taubman, a participat si el la ceremonia de la Palatul Cotroceni.

"Astazi rromii reprezinta cea mai numeroasa minoritate discriminata de pe continentul european”, a spus seful statului, cerand “o politica europeana pentru rromi”. Basescu a afirmat ca “este nevoie de resurse financiare deoarece, deocamdata, de la Revolutie incoace, sumele alocate pentru incluziunea sociala a rromilor au fost neinsemnate".

Seful statului a primit de la Florin Cioaba o medalie cu chipul fostului “rege international al rromilor”, Ion Cioaba, in timp ce Gabi Lunca i-a oferit discuri si un album de familie.

Potrivit raportului Comisiei pentru studierea Holocaustului in Romania, numarul rromilor deportati in Transnistria a fost de 25.000, cel putin 11.000 dintre ei pierzandu-si viata in lagarele de concentrare.