Primele contracte

De altfel, primii trei furnizori au incheiat deja contractele cu reprezentatii parcului industrial TETAROM, unde va functiona fabrica Nokia.

Firma chineza BYD va produce o parte din componentele telefoanelor mobile, joint-venture-ul finlandezo-suedez Hansaprint si Elander va realiza documentatia de utilizare, iar compania finlandeza Stora Enso va realiza ambalarea si expedierea cutiilor cu telefoane mobile.

In perioada urmatoare, alti doi furnizori traditionali ai Nokia, UPS si Foxxcon, sunt asteptati sa semneze contractele pentru a veni la Jucu.

In prima faza a dezvoltarii din „Satul Nokia” clujean, cei trei furnizori confirmati vor investi cate 20 de milioane de euro.

BYD are la dispozitie 15 hectare de teren, pe care intentioneaza sa construiasca o fabrica la care vor lucra initial aproximativ 500 de angajati.

Potrivit directorului Robert Zhao, numarul acestora va ajunge ulterior la 2.000. Productia este programata sa inceapa in noiembrie 2008 si se va axa intai pe componente din mase plastice, cum ar fi carcase si tastaturi, dar s-ar putea extinde.

Posturi de studii medii

Alaturi de BYD, pe alte sapte hectare, joint-venture-ul Elanders si Hansaprint va produce din vara anului viitor documentatia de utilizare a telefoanelor.

Patrick Holm, presedinte in cadrul Elanders, a precizat ca firma doreste sa angajeze 150 de persoane pana la finele anului 2009: specialisti in industria tipografica, dar si personal pentru logistica sau depozit.

Un articol de Raluca Crisan

Integral in Evz Transilvania