Bebelusii ai caror mame sunt fumatoare prezinta de aproape trei ori mai multe riscuri sa devina obezi, in raport cu cei ale caror mame nu au acest viciu, se arata intr-un studiu realizat de cercetatorii japonezi, citat de AFP.

Potrivit documentului intocmit de cercetatorii de la Facultatea de medicina din Yamanashi, acest lucru se intampla din cauza faptului ca fetusii sufera de malnutritie provocata de fumul de tigara.

Zentaro Yamagata, coordonatorul echipei de cercetatori, crede ca fumatul in timpul sarcinii, chiar si in primele luni, poate afecta sanatatea copilului pe o perioada lunga de timp. Bebelusii care au avut probleme nutritionale in perioada in care au fost hraniti prin cordonul ombilical vor avea probleme de nutritie si dupa nastere, din cauza faptului ca organismul lor va stoca hrana in exces.

"Ceea ce este important este ca femeile trebuie sa renunte la fumat", a adaugat Yamagata.

La studiul care s-a derulat pe o perioada de 20 de ani, au participat 1.400 de femei care au nascut intre aprilie 1991 si martie 1997. Copiii femeilor care nu au respectat cele trei mese pe zi si au sari peste micul dejun in timpul sarcinii prezinta cu 2,4 ori mai multe riscuri de a avea probleme cu greutatea, potrivit aceluiasi studiu.