Banca Nationala a Romaniei a revizuit in crestere prognoza de inflatie pentru sfarsitul acestui an, de la nivelul de 3,9% estimat in luna august, la 5,7%, a declarat luni guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, citat de NewsIn. Noua prognoza reprezinta o depasire cu 0,7% a pragului superior al intervalului de plus/minus un punct procentual fata de tinta de inflatie de 4% stabilita pentru acest an.

Guvernatorul BNR a spus ca inflatia anuala a urcat la 6,03% in luna septembrie, iar aceasta tendinta va continua cateva luni datorita amplitudinii cresterii de preturi din august si septembrie.

"De la o situatie extrem de favorabila spre sfarsitul lunilor mai-iunie, cand indicele preturilor de consum a evoluat in marja de jos, in mai putin de doua luni preturile au depasit marja de sus si exista toata probabilitatea sa ramana cateva luni acolo, ca urmare a amplitudinii majorarilor de preturi din lunile august si septembrie", a declarat Mugur Isarescu

Isarescu a mentionat ca, in cel de-al treilea trimestru, cresterea preturilor alimentelor a fost stimulata si de deprecierea cursului de schimb al leului, care a scumpit importurile.

Aprecierea leului a "tinut" inflatia jos pana in luna iulie, la mai putin de 4%, insa odata cu inceputul turbulentelor pe pietele internationale, care au avut ca efect si deprecierea leului, inflatia anuala a sarit la 4,96% in august si la 6,03% in septembrie, constituind motivul principal al majorarii ratei dobanzii de politica monetara de la 7% la 7,50%, decisa miercuri de boardul bancii centrale.

Pentru acest an BNR a stabilit o tinta de inflatie de 4% +/- un punct procentual. In ultimul raport asupra inflatiei, din luna august, BNR a revizuit in crestere prognoza de inflatie pentru 2007, de la 3,7% la 3,9%.

Citeste si:

  • BNR: Inflatia anuala va depasi tinta de 4%, ''relativa incetinire'' a cresterii economice
  • BNR a urcat dobanda de politica monetara cu 0,5% pana la 7,5%
  • Majorarea dobanzii de politica monetara va avea efecte minime asupra inflatiei