Firma austriaca Vienna Insurance Group (VIG) a cumparat, miercuri, 20,2% din compania Asirom (ASRA) de la Interagro cu suma de 98,2 milioane lei (29,17 milioane euro), a declarat Guenter Geyer, presedintele executiv al grupului VIG, citat de NewsIn.

Vienna Insurance Group a devenit astfel actionar majoritar la Asirom, cu 50,2% din actiuni.

"Prin cumpararea Asirom, Vienna Insurance Group a devenit liderul pe piata din domeniu din Romania", a afirmat Geyer, adaugand ca VIG “va avea de castigat enorm din cresterea dinamica a pietei romanesti".

Vienna Insurance Group a anuntat ca a primit aprobarea autoritatilor austriece si romanesti, iar in decurs de doua luni va face o oferta celorlalti actionari ai companiei Asirom, care este listata pe piata Rasdaq.

Vienna Insurance Group este prezenta pe piata romaneasca prin cinci firme, iar cota de piata a firmei austriece a crescut la 27% dupa cumpararea Asirom. VIG mai detine in Romania companiile Omniasig si Omniasig Asigurari de Viata, Unita si asiguratorul agricol Agras.

InterAgro a vandut la sfarsitul lunii iulie 30,52% din Asirom catre compania austriaca Vienna Insurance pentru 146 milioane lei.

Asirom a fost infiintata in 1991, prin privatizarea fostei Administratii a Asigurarilor de Stat (ADAS), a carei sciziune a dus la aparitia a doua societati: Asirom si Astra.

Asirom are un capital social de 63,786 milioane lei divizat in 637,86 milioane de actiuni. Grupul Wiener Stadtische Versicherung AG Vienna Insurance detine in prezent 50,2%, in actionariatul Asirom, in timp ce Tarkul Estates Ltd detine 5,39%, Damrosch Trading Ltd detine 9,48%, iar Waterwe Ventures detine 9,55%.