Purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Friso Roscam Abbing, a explicat joi la Bruxelles ca Fondul Social European promovat de Comisie cuprinde o serie de 90 de actiuni dedicate integrarii populatiei de etnie rroma, transmite RFI Romania.

De acest program beneficiaza mai multe state, printre care si Romania, dar presedintele Basescu a cerut o actiune mai ferma privind integrarea acestei minoritati. Multe dintre masuri vizeaza includerea acestei categorii pe piata de munca, precizeaza RFI Romania.

Comisia a evitat insa sa comenteze afirmatia premierului italian Romano Prodi care considera ca UE a subestimat fluxul migrator din est spre vest in urma extinderii.

Comisia afirma ca in baza cifrelor de care dispune 273.000i de romani lucrau legal in Italia in 2006, numarul lor a crescut la 306.000 in 2007, ceea ce nu coincide cu cifrele italiene care indica peste 500 mii de romani aflati in prezent in Italia.

Fluxul migrator nu a crescut dupa extindere, se spune la Bruxelles, deoarece el s-a petrecut in mare parte dinspre Romania spre Italia si Spania, inainte de extindere.

Declaratiile oficialului de la Bruxelles au fost facute dupa ce premierul Tariceanu si omologul sau italian, Romano Prodi, au anuntat miercuri ca au trimis o scrisoare comuna presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, prin care solicita executivului de la Bruxelles sa ia masuri suplimentare pentru integrarea sociala a imigrantilor, in special a rromilor.

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat joi ca a primit scrisoarea si urmeaza sa o analizeze cu atentie.