Donato Chiarini cere partidelor sa se modernizeze

Partidele - luate la intrebari despre politica lor cu privire la Europa

de I.B.     HotNews.ro
Duminică, 11 noiembrie 2007, 0:00

Documente:
Studiul SAR
(12.11.2007) PDF

Toata lumea e la centru, conform unui studiu realizat de Societatea Academica din Romania (SAR).

In luna martie a acestui an, SAR a transmis partidelor un chestionar privitor la pozitiile lor fata de problematica europeana. Alina Mungiu Pippidi, presedintele executiv SAR, a sumarizat concluziile studiului, la lansarea din 11 noiembrie, de la Grupul pentru Dialog Social:

Foto: Donato Chiarini, seful reprezentantei Comisiei Europene, Alina Mungiu Pippidi, presedintele executiv SAR, Laura Chiriac, jurnalist, Simion Costea, professor Jean Monet, Targu-Mures (PD).

“ • Toate partidele s-au situat in zona centru, cu foarte mici diferente, sunt, in general, pro-europene.
• Partidele sunt de acord cu integrarea asa cum este acum.
• Singurul partid entuziast in termeni europeni este UDMR, care se pronunta pentru federalism (integrarea trebuie sa progreseze pana la o Europa federala).
• Euro-sceptic este PLD, care isi exprima rezerve fata de o politica de aparare comuna. Celelalte partide se pronunta integral pentru.
• Cel mai la dreapta partid este PLD (Europa sa aiba o ecnomie de tipul angolo-saxon). La stanga s-a situat PSD, pe modelul social european (pozitie centrista in Europa).
• Nu au raspuns la chestionare PNG si PRM.”

Prezent la eveniment, Donato Chiarini a cerut modernizarea partidelor romanesti, astfel incat sa trimita la Bruxelles oameni competenti si creativi.

Studiul SAR pe scurt
Potrivit raspunsurilor la chestionare [disponibile pe site-ul SAR], PNL si PSD sunt pentru regionalizare pe structura regiunilor de dezvoltare, UDMR e cel mai euroentuziast, PLD e cel mai liberal partid din Romania, PD cel mai pragmatic. Toata lumea e la centru.

Acest gest a fost determinat de absenta din spatiul dezbaterii publice, ca si din programele partidelor, a unor pozitii clare si explicite privitoare la temele de interes european. In mod normal fiecare partid ar trebui sa produca o pozitie publica in momentele de dezbatere europeana care sa poata fi consultata pe Internet.

Dar tineretea noastra europeana, ca si nedezvoltarea capacitatii de formulare a politicilor de catre partide au dus la saracia unor asemenea exprimari.

Partidul cel mai pregatit intern a fost UDMR, care dezbatuse deja aceste teme si avea o pozitie comuna asupra lor. La celelalte partide, completarea chestionarului a durat luni de zile si nu este clar ca a urmat peste tot traseul normal al unei asemenea formulari, adica o dezbatere interna, urmata de o decizie in forul competent al partidului. O pozitie de partid nu este echivalenta unui chestionar completat de un expert.

Se poate obiecta ca un partid din Romania nu are nevoie de o asemenea pozitie, o poate adopta pe cea a grupului politic cu care este afiliat. Dar acest lucru nu este normal. Pozitia grupului din Parlamentul European se compune tocmai din asemenea pozitii individuale ale partidelor, care sunt filtrate de interesul national si interpretarea ideologica proprie fiecarei culturi.

Multe din pozitiile exprimate de partide nu par integral digerate, ci adaptate cu minim efort din „linia” populara sau socialista.

Pozitia fata de integrare si chestiunea constitutionala

Integrarea europeana are doua componente distincte. Una priveste proiectul european ca intreg.

Dincolo de realizarea unei piete comune si a unor reglementari acceptate in cateva domenii, de la mediu la telecomunicatii, exista doua tabere relativ distincte, cei care vor sa continue integrarea politica pana la realizarea unei Europe federale, si care adesea au amenintat ca vor crea o Europa cu doua viteze daca unele tari se opun acestui proiect, si cei care cred ca integarea nu poate merge

mai departe de stadiul actual - eventual, cu mai multa coordonare in arii pecum migratia sau politica externa. Cealalta perspectiva este nationala si priveste integrarea Romaniei, care este numai la inceput. Aderarea tarii noastre trebuie sa fie urmata de o integrare si o convergenta reala.

E normal sa avem o parere despre evolutia proiectului european in general, dar noi suntem inca abia la debutul integrarii.

Partidele romanesti sprijina integrarea europeana si considera in unanimitate ca este fara rezerve profitabila pentru Romania. Opiniile sunt destul de putin nuantate atunci cand vine vorba de viitorul integrarii europene, nu doar cel al Romaniei ci al proiectului european in general.

Cu exceptia UDMR, care considera ca integrarea trebuie sa progreseze pana la realizarea unei Europe federale, celelalte partide se pronunta pentru integrare in forma actuala, cu alte cuvinte pentru oprirea procesului in stadiul actual.

In materia constitutionala, parerile sunt fara rezerve de partea consensului de la Lisabona, adica adoptarea Constitutiei cu modificari minime.

Chestionarul continea si o intrebare privind Parlamentul European, care a primit raspunsuri putin surprinzatoare. Desi partidele, minus UDMR, se declara pentru formula actuala, toate vor puteri mai multe pentru Parlamentul European.

Desi e singura forta politica federalista de la noi, UDMR se pronunta in schimb pentru un Parlament european in formula actuala, sesizand just ca o debalansare a aranjamentului actual ar crea alte disfunctionalitati.

 • Vezi studiul integral
 • Cititi aici raspunsurile partidelor politice la chestionarul pe probleme europene

 • 185 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
   PLD - PD - SAR (Luni, 12 noiembrie 2007, 3:05)

   Eu [anonim]

   Bineinteles ca orice studiu emis de SAR trebuie sa fie favorabil basescienilor. Constat ca SAR-ul devine din ce in ce mai penibila. A cataloga PLD-ul cel mai liberal partid (looool) si PD-ul cel mai pragmatic (pragmatic prin ce? prin reactiile lor de aplaudaci la aberatiile lui Basescu?) e de rasul curcilor!
  • 0 (0 voturi)    
   @1 (Luni, 12 noiembrie 2007, 9:25)

   Monday [anonim]

   PLD - este cel mai liberal pur si simplu pt. ca au curaj (au plecat de la ciolan ca sa creeze o alternativa la partidul-kaltabos PNL) si sunt niste luptatori - in PLD se gasesc toti cei care au militat pentru alianta DA in 2004.

   PD este un partid pragmatic pentru ca a realizat programul cu cota unica al aliantei (autori: Adriean Videanu, Ionut Popescu, Valentin Boer), si au sustinut la putere un ministru al Justitiei independent, care a facut o reforma prin care Romania a depasit clauza de salvgardare si a intrat in UE la 01 ianuarie 2007, impotriva dorintei stapanilor Romaniei de astazi, Patriciu-Voiculescu-Hrebenciuc.
  • 0 (0 voturi)    
   chiar stiu partidele astea pe ce lume traiesc? (Luni, 12 noiembrie 2007, 10:02)

   adrian [anonim]

   Da, o sa ma duc pe sar.org.ro sa citesc ep larg ca au scris pratidele noastre. dar, sincer, sint ele reprezentate de aceste raspunsuri? sau au dat aste aa scris la vreun student?
  • 0 (0 voturi)    
   #2 (Luni, 12 noiembrie 2007, 11:07)

   Eu [anonim]

   Da, da...in PLD se gasesc toti cei care au militat nu numai pentru alianta DA, ci si inainte de '89........Au un trecut tare glorios!

   Iar aia cu cota unica, sa fim seriosi, nu apartine PD-ului, ci PNL-ului........
  • 0 (0 voturi)    
   viziunea europeana a PNL (Luni, 12 noiembrie 2007, 14:37)

   popescu ion [anonim]

   viziunea europeana a PNL mi-se pare cea mai apropiata de realitatile romanesti.proiectele europene trebuie adaptate la realitatile si problematicele romanesti.in acest sens este nevoie si de resurse umane si materiale de inalt nivel pe care givernul si pnl-ul speram sa-le gaseasca !
  • 0 (0 voturi)    
   @5, "popescuion" (Luni, 12 noiembrie 2007, 19:06)

   Sakura [anonim]

   Da, ai dreptate, viziunea penelista cu palinca si caltabos este cea mai apropiata de realitatile romanesti. Totusi un Logan ar fi fost mai potrivit in aceea viziune decat un Audi, nu ti se pare?
  • 0 (0 voturi)    
   e grav, fratilor! (Luni, 12 noiembrie 2007, 21:50)

   Biliana [anonim]

   e grav de tot, fratilor!intrati, va rog si aici!
   http://www.youtube.com/watch?v=J2DU3I0Sfh8&eurl=http://video.ce re.ro /video-Showuri+si+stiri+TV-Gigi+Becali+super+show-945.html

  Abonare la comentarii cu RSS

  ESRI

  Top 5 articole cele mai ...  Hotnews
  Agenţii de ştiri

  Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
  hosted by
  powered by
  developed by
  mobile version
  Vineri