Comisarul european pentru telecomunicatii, Viviane Reding, va propune marti o serie de reguli legislative, in scopul reformarii si intaririi competitiei pe piata telecom din Europa. Obiectivul scontat: servicii mai bune la preturi mai mici pentru aproximativ 500 de milioane de consumatori.

Cateva dintre propuneri, dezvaluite de Martin Selmayr, purtatorul de cuvant al comisarului european, pentru HotNews.ro sunt oferirea unor puteri mai mari autoritatilor nationale de reglementare, crearea unui organism pan-european de reglementare, uniformizarea tarifelor de interconectare sau posibilitatea consumatorilor de a-si schimba operatorul telecom in decurs de maxim o zi.

Propunerile Comisiei vor include cateva schimbari specifice, respectiv:

1.noi drepturi pentru consumatori, precum dreptul de schimbare a operatorului telecom in interval de o zi

2.puteri mai mari autoritatilor nationale de reglementare pentru imbunatatirea concurentei, prin intermediul unui nou instrument numit “separare functionala”, care obliga un operator sa-si separe partea de infrastructura de retea de serviciile oferite clientilor

3.crearea unui organism pan-european de reglementare a pietei telecom

4.liberalizarea accesului la spectrul de frecvente radio

5.uniformizarea tarifelor de interconectare

Propunerile vizate de Viviane reding au starnit discutii chiar in randul comisarilor europeni. Astfel, atat Neelie Kroes, comisarul pe concurenta si Gunter Verheugen, comisarul pe industrie, sunt reticenti in privinta acestor modificari. Acestia cred ca revizuirea ar putea afecta investitiile si genera mai multa birocratie si confuzie.

Grupul Reglementatorilor Europeni (din care face parte si ANRCTI) - pe cale sa fie inlocuit pana in 2010

Potrivit presei internationale, daca propunerile lui Viviane Reding sunt acceptate de autoritatile europene, Grupul Reglementatorilor Europeni (ERG) urmeaza a fi inlocuit de catre noul organism pan-european de reglementare pana in 2010.

Grupul in cauza, care reuneste reprezentantii tuturor autoritatilor de reglementare din statele mebre UE, inclusiv din Romania (presedintele si vicepresedintele ANRCTI) a fost infiintat prin Decizia Comisiei Europene din 29 iulie 2002.

Potrivit ANRCTI, grupul reprezinta un organism independent pentru reflectii, dezbateri si consultanta in domeniul reglementarii comunicatiilor electronice, fiind o interfata intre autoritatile de reglementare din Statele Membre ale UE si Comisia Europeana.

“Noua Autoritate de Reglementare a pietei telecom din Europa va fi de trei ori mai eficienta decat ERG”, a declarat, la finele lunii octombrie, Martin Selmayr, pentru Thomson Financials, citat de Forbes.

Se pare ca in prezent, la nivel european, sunt discutii aprinse in legatura cu acest nou organism si ca ar exista doua tabere. Una sustine infiintarea acestei autoritati de reglementare peste cele nationale, iar gruparea cealalta sustine ca noile atributii sa fie incredintate unui organism deja existent, respectiv ERG.

Autoritatile nationale de reglementare se opun infiintarii unui organism pan-european de reglementare

Potrivit Reuters, Grupul Reglementatorilor Europeni (ERG) a transmis luni o scrisoare catre comisarul european pentru telecomunicatii, Viviane Reding, in care isi exprima dezaprobarea in legatura cu planurile acesteia de a crea o autoritate de reglementare pan-europeana.

Declaratiile apartin unei surse apropiate Grupului, care a preferat sa-si pastreze anonimatul. Aceasta sustine ca membrii ERG se opun infiintarii acestei autoritati, motivand ca ar fi mult prea departe de realitatile nationale si ca ar fi doar o entitate birocratica.

Adrian Spinei: Am dubii ca am avea un operator in Romania care sa fie tinta potentiala a unei astfel de separari functionale fortate

Consultantul IT Adrian Spinei se indoieste de faptul ca in prezent ar exista pe piata telecom din Romania un operator care ar putea sa se confrunte, in cazul in are va fi prevazuta in legislatia europeana, cu “separarea functionala”.

“Separarea functionala este un proces de "decuplare" a segmentelor de business ale unui operator de comunicatii, una dintre partile rezultate urmand sa se ocupe exclusiv de contractele B2B (business to business) sau wholesale.

Nou creatul departament ar urma sa functioneze strict pe principii de piata concurentiala si raport cerere/oferta, fara imixtiuni sau dirijare din partea celorlalte departamente ale companiei. Separarea este doar functionala pentru ca intreaga activitate se desfasoara in continuare in sanul uneia si aceleiasi firme.

Este evident un proces complicat care necesita o legislatie foarte precisa la nivel national si european. Am dubii ca la ora actuala avem un operator in Romania care sa fie tinta potentiala a unei astfel de separari functionale fortate”, spune Adrian Spinei.

Spinei mai mentioneaza ca “autoritatea de reglementare pan-europeana este utila in masura in care anumite organizatii nationale duc politici care contravin principiilor europene sau pentru a juca un rol de mediator in adoptarea (si adaptarea !) unor masuri comune tuturor tarilor din comunitate”.

Nicolae Oaca: Ar putea disparea unele originalitati romanesti. Nu cred ca separarea functionala s-ar putea aplica cu succes in Romania

Cat despre beneficiile infiintarii unei autoritati de reglementare, dr. Nicolae Oaca, analist al pietei telecom din Romania considera ca masura ar putea inlatura anumite “originalitati romanesti”.

“Greu de spus. Exista si particularitati locale care s-ar putea vedea mai greu de la centru, insa ar avea avantajul uniformizarii aplicarii reglementarii. In acelasi timp ar putea disparea unele dintre originalitatile romanesti”, a declarat pentru HotNews.ro, Nicolae Oaca.

Nicolae Oaca nu crede ca “separarea functionala” ar fi o masura prea fericita pentru operatorii dominanti din Romania.

“Reding se refea la operatorii dominati. In Romania acestia sunt Orange si Vodafone. Nu cred ca s-ar putea aplica cu succes. Aplicarea ar insemna sa nu mai existe interesul pentru a investi”, a mentionat Nicolae Oaca. Mai mult, analistul considera ca in Romania ar trebui stimulata construirea de noi retele.

Dupa discutiile care vor avea loc marti, 13 noiembrie, propunerile legislative ale comisarului european pentru telecomunicatii vor fi discutate in cadrul Parlamentului European si apoi de catre Consiliul de Ministri. Reglementarile sunt asteptate sa intre in vigoare abia in anul 2009.

Oficialii CE vin miercuri in Romania sa vorbeasca despre "Reforma reglementarilor din domeniul telecomunicatiilor"

Mai mult, oficialii Comisiei Europene vin miercuri, 14 noiembrie, in Romania pentru a sustine o conferinta de presa pe tema schimbarilor care vor fi propuse maine pe piata europeana de telecomunicatii.

Conferinta va fi sustinuta de catre Paraskevi Michou, Sef Unitate "Proceduri referitoare la masurile nationale de reglementare", Directia Generala pentru Societatea Informationala, Comisia Europeana si va avea ca tema: "Reforma reglementarilor din domeniul telecomunicatiilor".