Marul discordiei il reprezinta... porumbul. Tribunalul de Prima Instanta a decis ca dispozitiile unui anumit regulament al Comisiei, referitoare la criteriul de greutate specifica pentru porumb, trebuie anulate.

Comisia a adoptat, in toamna anului trecut, un regulament care consolida criteriile de calitate existente pentru porumb si, in plus, introducea un nou criteriu referitor la "greutate specifica". Regulamentul trebuia aplicat de la 1 noiembrie 2006, astfel incat noile criterii se aplicau pentru porumbul plantat deja in primavara anului 2006 și recoltat in toamna anului 2006.

Trei motive pentru anularea prevederilor

„La 17 noiembrie 2006, Republica Ungara a introdus o actiune in fata Tribunalului de Prima Instanta al Comunitatilor Europene in vederea anularii dispozitiilor din regulament referitoare la introducerea criteriului de greutate specifica pentru porumb.

Tribunalul a admis cererea formulata de Republica Ungara de judecare a cauzei potrivit procedurii accelerate”, arata comunicatul Curtii Europene de Justitie (CEJ) de la Luxemburg.

„In hotararea pronuntata astazi, (15 noiembrie - n.r.) Tribunalul constata, mai intai, ca prin faptul ca introduc un nou criteriu referitor la greutatea specifica a porumbului cu 12 zile inainte ca regulamentul sa fie aplicabil, mai precis intr‑un moment in care producatorii procedasera deja la insamantare si in care acestia nu mai puteau influenta greutatea

specifica a recoltei, dispozitiile atacate au consecinte asupra investitiilor producatorilor in cauza, in masura in care acestea au schimbat fundamental conditiile de interventie pentru porumb.

In aceste imprejurari, Tribunalul arata ca, prin faptul ca nu a comunicat in timp util masurile in cauza producatorilor vizati, Comisia a incalcat increderea legitima a acestor agricultori”, precizeaza CEJ.

Mai mult, „regulamentul nu menționeaza faptul ca greutatea specifica reprezinta un criteriu de calitate pentru porumb și nu arata de ce acest factor poate fi considerat relevant pentru a aprecia calitatea porumbului”.

Si, in fine, o ultima constatare a Tribunalului: „argumentul Comisiei potrivit caruia greutatea specifica ar fi relevanta pentru aprecierea calitații porumbului, in masura in care aceasta ar avea un efect asupra valorii nutritionale a porumbului, nu numai ca nu este sustinut de niciun element de proba, ci dimpotriva, este contrazis de inscrisurile puse la dispozitia

Tribunalului, astfel incat regulamentul trebuie considerat ca fiind viciat printr‑o eroare vadita de apreciere”.