Deputatul liberal Ioan Timis, membru in comisia juridica a Camerei Deputatilor, l-a atacat dur pe ambasadorul SUA, Nicholas Taubman, pentru declaratiile critice facute de oficialul american la adresa parlamentarilor care au adus modificari Codului Penal si Codului de Procedura penala.

“Ambasadorul american in Romania si-a depasit in mod clar atributiunile diplomatice si de reprezentare in orice stat din lume.

Pentru astfel de declaratii orice ambasador ar fi fost rechemat de la post sau declarata persoana non-grata”, a declarat Timis, care precizeaza ca procedura legislativa in cadrul Codului Penal si a Codului de Procedura Penala nu este incheiata si, in plus, mai exista un nou Cod de Procedura Penal la Ministerul Justitiei.

“Din aceasta cauza orice interventie a unui stat strain in procesul legislativ reprezinta o grava atingere la adresa suveranitatii de stat a Romaniei”, a declarat deputatul liberal, care este co-autor la articolul prin care jurnalsitii faceau inchisoare impreuna cu deputatul PSD, Eugen Nicolicea.

Ioan Timis il critica apoi pe seful statului, care nu a reactionat la declaratiile diplomatului american.“Constat ca presedintele Traian Basescu ataca in continuare pe cei 322 de parlamentari pentru a apara structura constitutionala si tace complice la atingerea suvernitatii nationale”, a declarat deputatul PNL.

“In schimb reactia presedintelui Camerei Deptatilor, Bogdan Olteanu, chiar daca face referire la cariera diplomatica a ambasadorului, vine in apararea pricipiului neinterventiei straine in treburile interne ale statului roman”, a afirmat Timis.

Deputatul liberal precizeaza apoi ca “in 1992, cand Romania abia indraznea sa bata la portile NATO si UE, ambasadorul american de atunci a intervenit cu mult mai putin in treburile Romaniei indicand persoana unui senator care era invitat in SUA la sarbatoarea nationala.

La reactia si protestele mele si ale senatorului Corneliu Manescu ambasadorul s-a deplasta de urgenta la Senatul Romaniei pentru o intrevedere si apoi si-a cerut scuze public”.

“Nu cred ca politicienii romani de acum care stau fascinati in fata puterii mondiale SUA ar trebui sa se aplece atat de jos incat risca sa cada in genunchi”, a conchis deputatul Ioan Timis.

Ambasadorul american a criticat joi decizia Camerei Deputatilor de modificare a Codului Penal si Codului de Procedura Penala. “Bunul simt ne spune ca o lege care ar face aproape imposibile activitatile de perchezitie ale politiei, daca nu informeaza suspectul in prealabil - de exemplu intr-un caz de trafic de droguri - este o lege proasta”, a afirmat Taubman.

Oficialul american s-a alaturat opiniei exprimate de experti romani si internationali afirmand ca propunerile de amendamente reprezinta "un adevarat pas inapoi in eforturile Romaniei de a combate numeroase tipuri grave de infractiuni si coruptie".

Declaratiile sale au fost atacate de presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, care a sfarsit prin a-l acuza pe reprezentantul SUA in Romania ca si-a obtinut mandatul prin coruptie, datorita sponsorizarilor facute la campania candidatului republican la Casa Alba, George W Bush.

PNL a declarat ca afirmatiile lui Bogdan Olteanu au fost facute in nume propriu.