Noile masuri fiscale care introduc sistemul dobanzilor de intarziere in tandem cu penalitati de intarziere au fost controversate inca dinainte de aparitia proiectului de act normativ. Consultantul fiscal Gabriel Sincu, partener la Mazars, a explicat marti, 22 iunie ca prin noul sistem majoritatea celor care plătesc cu întârziere va plăti mai mult decât înainte, pe cand "statul iese în câştig în cazul în care rambursează cu întârziere sumele datorate, plătind contribuabililor numai dobânzile nu şi penalităţile de întârziere".

"Modul de calcul complicat va da cu siguranţă bătăi de cap la punerea în aplicare a măsurii", a mai aratat Gabriel Sincu.

Sorin Istrate, manager Contexpert a spus la randul sau ca "in toate tarile din estul europei majorarile si penalitatile sunt calculate in functie de cursul Bancii Nationale, pentru a fi in legatura cu inflatia. La noi, nivelul majorarilor anuale ajunge la 33%, asadar de 5 ori mai mare decat rata inflatiei".

Vezi in prezentarea lui Gabriel Sincu (document atasat) exact cat platesc firmele la 90, 180, 365 si 1825 zile de intarziere. ​