O posibila majorare a cotei unice de impozitare sau a TVA surprinde mediul de afaceri, care si-a definit planul de afaceri pe 2010 pe cu totul alte asigurari date de Guvern la inceputul acestui an. Reprezentantii mediului de afaceri sustin ca majorarea taxelor ar putea avea un efect contrar celui asteptat, deoarece scaderea consumului si cresterea evaziunii fiscale va duce la reducerea veniturilor bugetare.

Pornind de la asigurarile date de Guvern, nu am luat in considerare o majorare a TVA si nici a cotei unice cand ne-am definit strategia si planul de afaceri pentru 2010

Liliana Solomon, Vodafone

"Pornind de la asigurarile date de Guvern la inceputul acestui an, nu am luat in considerare o majorare a TVA si nici a cotei unice de impozitare, in momentul in care ne-am definit strategia si planul de afaceri pentru 2010. Cu siguranta ca o majorare a taxelor va duce la o reducere a consumului, ceee ce, avand in vedere situatia economica inca dificila, ar putea avea un efect negativ asupra iesirii Romaniei din recesiune", a declarat pentru HotNews.ro Liliana Solomon, director executiv Vodafone Romania.

Andra Casu, tax manager Ernst & Young, este de parere ca o eventuala majorare a cotei unice ar putea avea efecte negative asupra mediului de afaceri, care ar fi nevoit sa remodeleze strategiile de business la scara larga, cat si asupra climatului investitional. In plus, o eventuala majorare a cotei de TVA ar avea impact asupra nivelului inflatiei.

Majorarea impozitului pe venit ar genera in acelasi timp o diminuare a potentialului de pe piata muncii (prin volumul angajarilor) si ar avea un impact negativ asupra nivelului de trai al populatiei si implicit asupra consumului, in conditiile in care economia romaneasca este una orientata preponderent pe consum.

Andra Casu mentioneaza ca o astfel de masura ar putea avea indirect si alte efecte adverse, cum ar fi cel de a alimenta zonele gri de activitate ale economiei romanesti.

Majorarea taxelor va duce la reducerea veniturilor bugetare

Totodata, oamenii de afaceri sustin ca majorarea taxelor nu va avea efectul scontat si va avea un impact negativ asupra economiei si a mediului de afaceri.

Nu va face altceva decat sa adanceasca si mai mult evaziunea fiscala

Adrian Porumboiu,

Racova Agro Pan

"La o prima impresie pare ca daca se vor creste taxele se vor aduna mai multi bani, dar e eronat pentru ca nu va face altceva decat sa adanceasca si mai mult evaziunea fiscala", a declarat Adrian Porumboiu, administratorul grupului Racova Agro Pan din Vaslui.

De aceeasi parere este Romulus Dascalu, presedintele Asociatiei Producatorilor de Alcool si Bauturi Spirtoase "Garant", care a spus ca aceasta masura va duce de fapt la scaderea incasarilor la bugetul de stat.

"Nu vedem nicio solutie in aceasta crestere a taxelor. Este o solutie care nu are viitor, deoarece, prin comprimarea consumului si explozia pietei negre, va duce la scaderea incasarilor la bugetul de stat, in nici un caz la cresteri", a spus Romulus Dascalu.

Cresterea impozitului pe proprietate, o solutie alternativa pentru majorarea veniturilor bugetare

George Mucibabici, presedintele firmei de consultanta Deloitte, crede ca impozitele mai mari nu ajuta in acest moment, iar pentru cresterea veniturilor la buget el propune imbunatatirea colectarii, reducerea cheltuielilor si cedarea care mediul privat a unor investitii pe care statul le are in vedere. De asemenea, Mucibabici vede si solutii alternative de crestere a veniturilor bugetare si da ca exemplu cresterea impozitului pe proprietate.

Avem impozite pe case mai mici decat cele pe masini, lucru pe care nu il veti intalni in UE

George Mucibabici, Deloitte

"Deocamdata nu stiu sa se fi luat vreo decizie concreta de crestere a vreunei taxe principale. Exista insa si solutii alternative de crestere a veniturilor bugetare si am in vedere aici impozitele si taxele locale. Impozitul pe proprietate poate fi o asemenea resursa financiara. Avem impozite pe case mai mici decat cele pe masini, lucru pe care nu il veti intalni in UE. Autoritatile locale sufera din lipsa de fonduri, dar in lipsa unui model, nimeni nu indrazneste sa faca primul pas pentru cresterea impozitului pe proprietate", a declarat pentru HotNews.ro George Mucibabici.

"Se mai poate interveni pe linia imbunatatirii colectarii. Se pot reduce din cheltuieli, altele decat cele salariale din domeniul bugetar. Se poate ceda mediului privat o parte din investitiile pe care Statul le are in vedere. Se pot monitoriza mai atent veniturile nedeclarate. Una peste alta, impozitele mai mari nu ajuta in acest moment. Dar sa asteptam sa se ia o decizie oficiala mai intai”, a mai spus seful Deloitte.

Ar fi indicat sa se mearga mai degraba pe metode alternative de echilibrare, cum ar fi diminuarea cheltuielilor bugetare, asigurarea unui mediu stimulativ procesului investitional

Andra Casu, Ernst & Young

In acelasi timp, expertul Ernst & Young este de parere ca, in cazul in care Guvernul doreste reducerea deficitului, "pentru a se evita un impact economic negativ ar fi indicat sa se mearga mai degraba pe metode alternative de echilibrare, cum ar fi diminuarea cheltuielilor bugetare, asigurarea unui mediu stimulativ procesului investitional, cat

si promovarea unui climat fiscal mai favorabil".

Solutii pentru cresterea veniturilor: diminuarea cheltuielilor, reducerea evaziunii si investitiile productive

Limitarea cheltuielilor bugetare, o mai buna colectare a taxelor, diminuarea evaziunii fiscale si cresterea productivitatii sunt solutiile prezentate de oamenii de afaceri pentru cresterea veniturilor la buget.

Sa reduca coruptia si isi vor dubla incasarile la buget

George Butunoiu, head hunter

"Cred ca o solutie ar fi ca autoritatile sa imbunatateasca sistemul de colectare a taxelor, prin eliminarea ineficientelor si a pierderilor existente in sistem. Administrarea mai eficienta a resurselor existente si a banilor publici, precum si cresterea productivitatii, sunt de asemenea directii importante pentru reducerea deficitului bugetar si a cheltuielilor publice", a declarat Liliana Solomon, seful Vodafone Romania.

Adrian Porumboiu sustine ca ar trebui facute investitii productive, pentru a repune economia in functiune. "Nu vei face nimic cu astfel de masuri (cresterea taxelor - n.r.) daca nu dezvolti productia. Primul lucru care ar trebui facut sunt investitiile productive, pentru a pune in functiune economia, care trebuie sprijinita", a mai spus Porumboiu.