Print
YM
E-mail
Mai mare|Mai mic
Antreprenor in Romania

Concurs Antreprenor: Care e solutia ta pentru problemele mediului de afaceri din Romania?

de HotNews.ro    
Marţi, 4 mai 2010, 12:00 Antreprenor in Romania


The Mind and Heart of the Negotiator, Leigh L. Thompson
Foto: Okian.ro
Taxele mari, birocratia, obligatia de a plati TVA-ul inainte de incasarea facturilor, controalele finalizate cu spagi sunt doar cateva dintre problemele antreprenorilor din Romania.

 • Ce solutie propui pentru un mediu de afaceri curat si profitabil?

Cea mai pertinenta propunere va fi dezbatuta intr-o intalnire online speciala pe site-ul HotNews.ro si premiata de Okian.ro. Premiul consta intr-un set de carti, ce include unele dintre cele mai apreciate, la nivel mondial, volume despre management, negociere si profitabilitate:


 • Puteti trimite propunerile folosind formularul pentru comentarii de la finalul articolului.
 • Va rugam sa folositi o adresa de email valida pentru a putea fi contactati.

Concursul se desfasoara in perioada 4 mai - 11 mai 2010. Castigatorul va fi desemnat de Banca Transilvania si HotNews.ro si va fi anuntat pe data de 12 mai 2010.

Nota redactiei: Vor fi aprobate doar comentariile care respecta tema concursului.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3491 vizualizari

 • Care e solutia ta pentru problemele mediului de af (Marţi, 4 mai 2010, 13:10)

  Sorin [anonim]

  Toata lumea constructorilor are o reala problema cu plata TVA -ului la lucrarile executate, pe langa multe alte probleme legate de stabilitatea fiscala din Romania.
  Sa facem un exercitiu: In vreme de recesiune economica lucrarile sunt putine, firmele care isi doresc lucrari sunt multe si de aici incep problemele. Nu discutam de faptul ca in Romania, cea mai mare parte sau mai precis cele mai importante lucrari sunt castigate de companii straine. Aici de vina este lipsa de viziune si lipsa de orgoliu a conducatorilor nostrii. Daca am presupune ca in Romania, de maine nu am mai avea ce sa construim (ma refer la lucrari mari de infrastructura) si toate companiile straine vor pleca in alte zone, in Romania am ramane cu un numar foarte mic de companii de constructii (cca. 3 sau 4) care ar avea cat de cat experienta in lucrari similare domeniului, dar niciuna care sa poata sa mearga la randul ei nici macar in Albania la lucrari. Pana aici este foarte clar, "stim foarte bine sa consolidam firmele autohtone". Dar sa mergem mai departe. Orice firma care contracteaza o lucrare de interes national (infrastructura) si lucreaza constiincios de cca 300.000EUR - 400.000 EUR pe luna, fara TVA, si care primeste banii dupa, poate, 200 de zile de la data facturarii cum poate platii TVA la stat. Statul are comanda de lucrari, si firma emite factura cu TVA pentru stat dar acesta din urma o plateste cand isi aduce aminte sau in alte "conditii". Poate functiona ceva normal in aceste conditii? Cred ca lucrul important pentru noi toti ar fi sa incercam sa ne obisnuit sa platim munca bine facuta la timp si in suma suficienta cu prestatia prezentata la decontare.
 • Solutie (Marţi, 4 mai 2010, 14:24)

  db [anonim]

  Mediul economic din Romania este puternic influentat de politic, intr-o masura mai mare decat in alte state. Faptul ca statul este un jucator atat de puternic in piata, prin comenzile pe care le da, prin legislatia emisa si prin modul in care sunt conduse institutiile cu care mediul de afaceri interactioneaza, face ca Romania sa nu aiba in realitate o piata libera, real concurentiala, bazata pe competenta si valoare. Exista multe posibilitati prin care clientela politica de orice gen isi dezvolta afacerile neconcurential si ca, in pofida legislatiei "europene" in piata exista multi bani negri, vizibili si neconstransi face sa moara firmele fara sprijin politic dar competitive, sa creasca inflatia, sa creasca artificial costul investitiilor, sa se deturnneze banii de la investitiile necesare si sa fie bulversat intregul mediu de afaceri. Legislatia economica este stufoasa, neliniara, instabila si inconsecventa - blocheaza si falimenteaza mediul economic. Taxarea e aiurea si fara alt scop decat cel de a obtine bani din tot ce misca, ceea ce nu e normal. Daca vrei sa incurajezi un anumit sector, taxarea se face stimulativ. Statul trebuie sa fie doar arbitrul echidistant si incurajator al mediului economic or in Romania el actioneaza hoteste si ca o frana. Prin urmare, pentru solutionarea problemelor economice trebuie reformat statul - atat ca functiuni cat si ca mod de functionare. E nevoie nu doar de vointa politica pentru asta - oricum nu a existat pana acum - dar si de cunostinte economice solide ale politicienilor din pozitiile de decizie. E nevoie de o strategie nationala moderna si cu viziune. Politicienii romani nu au viziuni moderne ci conjuncturale si egoiste - sa le fie bine azi. Degeaba esti bogat intr-o tara saraca si corupta, mai devreme sau mai tarziu, saracia si coruptia ii va afecta si pe ei. Degeaba esti printre primii din hazna, tot in hazna esti! Oricat ai fi de bogat, ineficacitatea statului te va afecta.
 • CONCURS ANTREPENOR (Marţi, 4 mai 2010, 14:50)

  GEORGE MITRAN [anonim]

  Prima solutie si cea mai importanta pentru Romania este intarirea pietei de capital printr-un pachet legislativ perfectionat care sa construiasca un sistem accesibil marii majoritati a firmelor sa emita actiuni pe bursa si sa conduca la o crestere substantiala a tranzactionarii bursiere.
  A doua solutie la fel de importanta este ca prin masuri legislative clare sa se impuna o limita minima cat mai acceptabil de mica peste care achitarea facturilor sau altor tipuri de tranzactii sa nu poata fi efectuata decat prin banca indiferent forma persoanei juridice.
  A treia solutie si ea la fel de imortanta este ca tot prin perfectionarea sistemului legislativ sa se permita utilizarea pe scara mai larga a scrisorilor de garantie, cambiei si altor asemenea instrumente financiare asa incat aceste instrumente sa fie vizibile prin certificarea si arhivarea lor de catre banci si fisc.
 • Solutii "imposibile" de reducere a cheltuielilor (Marţi, 4 mai 2010, 14:55)

  Coman [anonim]

  - desfiintarea preturilor diferentiate si inechitabile ale energiei electrice
  - eliminarea retributiilor reprezentantilor statului in adunarile generale ale actionarilor (AGA)
  - eliminarea coruptiei din comertul cu cafea, alcool, tigari, petrol, din institutiile de control care ar trebui sa verifice astea
  - eliminarea acelor contracte cu bani publici, multe dintre ele complet inutile, scumpe, unele chiar de zeci de ori mai scumpe decat valoarea reala (gen Nicolaiciuc). Legat de cazul asta, in afara de Nicolaiciuc n-a mai fost gasit nimeni vinovat? (sefi, subalterni, furnizori)
 • Eliminarea coruptiei (Marţi, 4 mai 2010, 15:18)

  stefanv [anonim]

  Solutia pentru eliminarea coruptiei este limitarea platilor numerar intre persoane fizice la o suma decenta.
 • ceea ce cred (Marţi, 4 mai 2010, 17:32)

  adrian [anonim]

  Din punctul meu de vedere ,cea mai buna solutie ar fi impozitul progresiv (desi cine face evaziune fiscala acum va face toata viata dar poate asa se va mai diminua cangrena) ,schimbarea impozitului forfetar pentru domeniile unde trebuie sa fie , concesionarea de teren in vederea construirii de autostrazi (presupun ca nimeni de aici nu s-ar opune sa plateasca 10-20 lei de la bucuresti la arad fiind taxa progresiva in functie de cat mergi) scaderea tva-ului pentru bunurile de larg consum pentru a incuraja productia propria . limitarea importurilor si incurajarea productiei interne pentru ca Romania are potential agricol destul de mare .

  Nu in ultimul rand , desi pare visator , e perfect realistic : aplicarea unei politici fiscale precum in Germania astfel incat fiecare sa isi justifice Q7-le ,vilele , masinile s.a.m.d

  Daca ati da timpul cu 20 de ani inapoi , ati mai iesi in strada ?
 • raspuns concurs (Miercuri, 5 mai 2010, 7:50)

  Dragusin Nicolae Daniel [anonim]

  Cred ca putem face treaba buna noi, romanii.
  Pentru aceasta propun in primul rand o afisare mai redusa a oamenilor politici la TV. Cred ca tot felul de neavizati isi dau cu parerea despre ce nu ar trebui si cum nu ar trebui.
  Ar mai trebui modificata legislatia in sensul folosirii unor "tehnici si instrumente" consacrate de urmarire si control a diverselor actiuni care se iau si actionarea in sensul puntelor "negre" pentru a stimula si angrena economia.
  Cred ca ar mai fi benefic un program prin care managerii de companii medii si mari sa fie instruiti sau chiar schimbati (cei de la stat) in limbi de circulatie internationala si cursuri pentru a-i invata mecanismele care trebuiesc facute pentru a exporta (cui sa se adreseze, cum sa formuleze cereri, etc).
  Nu sunt pentru marirea taxelor, iar imprumuturile gen FMI sa fie directionate doar pentru investitii.
 • solutii punctuale (Miercuri, 5 mai 2010, 9:28)

  elaxxx [utilizator]

  1. Administratia informatizata la maxim dar cu softuri facute ca lumea/ nu carpite precum cele de la finante pe bani multi
  2. Transparenta totala atat la institutii cat si la persoane fizice
  3. Posibilitate de verificare si CONFISCARE a averilor dobandite ilicit
  4. Reducerea numarului de legi - la reguli aplicabile unui algoritm de soft
  5. Drepturi egale ale firmelor in relatiile cu statul (penalizari, compensari, reglari de sume)
  6. Eliminarea birocratiei - asta presupune implementarea corecta a punctelor 1 si 2
 • problema mediului de af. (Miercuri, 5 mai 2010, 9:56)

  neamtul [anonim]

  1. Contractarea de catre (sau prin intermediul) FMI a unei "echipe" de specialisti internationali pentru verificarea averilor ilicite si a economiei subterane, inclusiv conturile din strainatate, pana la rude de gr.V. Plata serviciilor echipei si a altor cheltuieli legate de aceasta activitate, se va face procentual din sumele aduse la suprafata si incasate la buget. Atacarea in justitie a Deciziilor luate de echipa, de catre cei nemultumiti, sa se faca numai in tara neutra.
 • Cont unic (Miercuri, 5 mai 2010, 10:06)

  Ionut [anonim]

  Contul unic pentru plata taxelor si impozitelor, asigurarilor de sanatate si somaj, etc. Pentru plati in sume mici, comisioanele sunt foarte mari.
 • Solutii (Miercuri, 5 mai 2010, 11:09)

  PAUL [anonim]

  La urmatoarele masuri ar trebui sa adere inclusiv opozitia pentru a asigura continuitatea.

  1. Amnistie fiscala pentru toti care aduc banii inegri in tara, cu un impozit de 10% si fara intrebari de unde sunt banii.
  2. Inasprirea pedepselor pentru evaziune (sa intre in vigoare dupa perioada de amnistie).
  3. Stabilizarea legislatiei fiscale cu modificari ce intra in vigoare doar dupa un an de zile, dupa o dezbatere publica serioasa
  4.Buget multi-anual, nu doar anual. Plan de "afaceri" al tarii pe minim 10 ani cu termene clare.
  5.Reducere numar bugetari pana la un nivel rezonabil (usor de facut o comparatie cu UE la nr de bugetari la nr locuitori)
  6.Reducere cheltuilei bugetare (altele decat salariile) - se angajeaza o firma de consultanta pentru reducerea costurilor ce va analiza toate cheltuielile si propune metode de reducere eventual face si implementare.
  7.Crestere TVA la 23-25%
  8. Reducere cota unica la 10%
  9. Reducere CAS cu minim 5%
  10. Scutire de impozit profit pentru profitul reinvestit in firma (in orice, nu doar in utilaje)
  11. Scutire impozit dividende pentru dividendele reinvestite in firma.
  12. Plan national pentru infrastructura pe minim 10 ani.
  13. Parteneriate public-private adevarate pentru autostrazi.
  14. Plan national pentru turism pe minim 10 ani (doar dupa ce avem infrastructura)
  15. Plata tuturor datoriilor statului catre firmele private.
  16. Rambursare TVA in termenele legale.
  17. Reducerea numarului de taxe. Posibilitatea platii tuturor taxelor catre stat printr-o singura tranzactie.
  18. Justitie independenta (judecatori si procurori) care sa nu fie numiti de politic.
  19. Salarii excelente pentru judecatori, procurori, medici.
  20. Stabilizarea sistemului de invatamant pe minim 10 ani (fara modificari anuale)
  21. Modernizarea sistemului de sanatate - profesionalizarea managementului spitalelor.
  22. Garantarea de catre stat a creditelor catre firme pentru investitii, pentru start-up-uri cu un plan solid de afaceri (aprobat de banca).
 • Masuri (Miercuri, 5 mai 2010, 11:24)

  erikka [anonim]

  1. Reducerea numarului de taxe si impozite corelate cu stabilitatea acestora cel putin pe termen mediu; cu cat o societate este mai impovarata creste evaziunea fiscala.
  2. Reducerea contributiilor obligatorii la asigurarile sociale de sanatate concomitent cu obligatia instituirii asigurarilor private obligatorii si a contului unic/salariat.
  3. Instituirea in cadrul legislativ referitor la ajutoarele sociale acordate a unor prevederi din care sa rezulte ca ajutoarele sociale se pot acorda numai celor care au beneficiat de un loc de munca in ultimii 3 ani, etc.
  4. Reducerea numarului de parlamentari, concomitent cu mutarea tuturor ministerelor in Palatul Parlamentului si inchirierea celorlalte sedii ramase disponibile catre firme private.
  5. Introducerea unor clauze foarte dure in contractele de achizitii publice/infrastructura in ceea ce priveste neconformitatea produselor sau termenul de garantie.(de ex. pentru neconformitate firma respectiva sa nu mai poata beneficia de contracte incheiate cu statul).
  6. Crearea unei pozitiii de monopol statal in ceea ce priveste energia electrica, apa, gaz, etc.
 • solutii pentru mediu de afaceri 1 (Miercuri, 5 mai 2010, 11:38)

  costy stan [anonim]

  Soluţii de criză

  1. Desfiinţarea Agenţiilor guvernamentale şi a celor de pe lângă ministere şi trecerea acestui gen de atribuţii la Camera de Comerţ şi Industrie a României pentru ca mediul privat să poată modela viaţa economică, dar într-un mediu reglementat.
  2. Transformarea AVAS în fond de investiţii reglementat, conform regulilor CNVM şi renunţarea ca ministerele să deţină direct acţiuni la societăţile comerciale.
  3. Obligarea tuturor acţionarilor care deţin împreună sau legat mai mult de 33 % din acţiuni la o societate comercială pe acţiuni să vândă pe piaţa reglementată diferenţa de acţiuni în plus până la cota de 33 %.
  4. Modificarea legii societăţilor comerciale în sensul ca administratorii la societăţile comerciale cu afaceri importante, de peste 30.000 lei ( plafon de insolvenţă ) să aibă studii de specialitate tehnice/economice/ juridice, etc. şi să aibă poliţia de asigurare, chiar şi la SRL şi SNC, iar în paralel înfiinţarea unei funcţii de comisar de comerţ pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie care să verifice dacă societăţile comerciale respectă legea, iar acolo unde nu o respectă, să poată solicita tribunalului comercial îndreptarea de urgenţă a ilegalităţilor cu suspendarea activităţii până la intrarea în legalitate. Vezi firme fără sediu, fără actualizarea puncte de lucru, administratori, cenzori, etc, baza de date a ORC este relevantă şi demonstrează haosul din economie, greu de controlat.
  5. Creşterea nivelului taxelor de timbru şi simplificarea lor la instanţele de judecată şi în paralel funcţionarea reală a arbitrajului comercial de pe lângă CCI la puncte de lucru organizate pe lângă fiecare consiliul local şi înfiinţarea arbitrajului civil pentru cetăţeni, pe lângă prefecturi şi puncte de lucru pe lângă fiecare consiliul local, organizatoric, cu taxe modice, persoane de specialitate fiind destule, mai ales cele cu 5 ani vechime, pentru cauze minore, de pace, hotărârile acelor instanţe arbitrale să poată fi atacate la ulterior la insta
 • solutii pentru mediu de afaceri 2 (Miercuri, 5 mai 2010, 11:39)

  costy stancu [anonim]

  6. Promovarea legii profesiilor liberale pentru personale care au studii superioare de specialitate şi stagiul minim de activitate de 5 ani după stagiatură, pentru a putea activa liber şi a-şi aduce aportul de inteligenţă şi creaţie în economie. Sistemul actual este unul feudal, cu ziduri artificiale.
  7. Reorganizarea baroului, a celorlalte uniuni profesionale pe libertatea asocierii şi nu pe criterii administrative, pentru persoanele autorizate la punctul 6, cu membrii între 3 şi 30 maxim, pentru elasticitate şi asimilarea forţei de muncă în economie, apoi acestea asocieri să poată constitui uniuni.
  8. Comunicarea la ORC a începerii executării silite şi a celorlalte date de către ANAF pentru o informaţie unică, coerentă şi clară despre situaţia fiecărui agent economic, dar de la OCPI, fisc, protecţia consumatorului, astăzi ca să poţi vedea ce face un agent economic pe piaţă trebuie să fii specializat şi să pierzi timpul prin diferite baze de date, ori dacă există ORC e normal ca toate datele să fie centralizate la această instituţie.
  9. Renunţarea la finanţarea de la bugetul de stat a clerului şi instituirea posibilităţii ca orice persoană fizică sau juridică din impozitele si taxele pe care le plăteşte trimestrial să redirijeze 10 % din sumele acestea către instituţiile religioase legal autorizate să funcţioneze acolo unde doreşte, sau către asociaţii non profit.
  10. Introducerea de taxe şi impozite minime în sectorul agricol pentru evidenţă administrativă a proprietăţii şi a activităţile acestea, deja industria nu mai poate susţine singură impozitele şi taxele şi nu este echitabil, în fond, cu orice riscuri, chiar şi comasarea terenurilor, etc, dar cu menţinerea unei rezerve minime pe fiecare cetăţean din mediu rural, 1 ha şi producţia de pe acest hectar, fără ca din aceasta să poată comercializa, doar pentru subzistenţ
 • solutii pentru mediu de afaceri 3 (Miercuri, 5 mai 2010, 11:40)

  costy stan [anonim]

  11. Reglementarea activităţii bancare cu eliminarea avantajelor băncii faţă de client şi de salarii limitate pentru directorii de bănci pe criterii comerciale.
  12. Obligativitatea ca titlurile executorii ale ANAF să fie încuviinţate de către instanţa de judecată la fel ca orice titlu executor, dar şi posibilitatea ca agentul economic să poată investi titlul său de creanţă împotriva statului, somaţia fiscală, etc.
  13. Introducerea instituţiei procurorului independent, adică persoanele cu studii, cu vechime mai mare de 10 ani, mai ales avocaţi, să poată să solicitat Curţii de Apel din zonă autorizarea ca procuror independent şi autorizarea actelor de procedură în fiecare dosar de către instanţa de judecată, dar cu obligarea acestor procurori independenţi să suporte cheltuielile în cazul în care li se infirmă soluţiile, în paralel cu Ministerul Public, o cauză preluată de deja de un independent să nu mai poată fi suspendată, iar dacă există mai multe dosare, conexarea în unul singur pe criterii profesionale şi procedurale, cu avizul instanţei.
  14. Introducerea bonurilor de valoare pentru materialele recuperabile de orice fel predate la operatorii economici autorizaţi, pentru ca pe baza acestora să poată fi achiziţionate bunuri noi de orice fel şi pentru evitarea importurilor inutile, acolo unde se poate forma o bază de materii prime rezultate din reciclarea lor şi evitarea poluării mediului. Măsură valabilă pentru persoane fizice şi juridice la fel. Stabilirea listei cu materiale de interes public sau periculoase, nocive, etc, care să nu poată intra in sistemul de recuperare.
  15. Concesionarea către operatorii economici a obiectivelor de interes public, acolo unde statul nu poate investi, cu stabilirea de reguli normale pentru exploatarea bunurilor statului, cu tarife reglementate.
  16. Introducerea de urgenţă a falimentului persoanelor fizice, pentru deblocarea situaţiei financiare.
 • solutii pentru mediu de afaceri 4 (Miercuri, 5 mai 2010, 11:41)

  costy stan [anonim]

  17. Introducerea de urgenţă a practicării falimentului comunităţilor locale, a organelor si instituţiilor care nu fac faţă financiar la presiunea mediului economic din România, cu reorganizarea lor de către Tribunalul administrativ.
  18. Curajul puterii administrative de a lua decizii obiective şi nu partizane !
 • evaziunea fiscala (Miercuri, 5 mai 2010, 11:52)

  moldo [anonim]

  Daca e sa vorbim de solutii utopice mi-ar place ca Romania sa devina land german...ar fi interesant un referendum sa vedem cat la suta din romani si-ar dori o GUVERNARE NEMTEASCA..mai ales in conditiile actuale..cand pragmatismul si competenta trebuie sa primeze.Principalul fenomen care se manifesta in mediul economic romanesc si cu cel mai mare impact
  negativ este EVAZIUNEA FISCALA. Aceasta desi ne e greu sa recunoastem este un fenomen
  foarte specific natiunii noastre unde nu prea se manifesta constiinta conlucrarii in comun pentru
  crearea unui mediu ecoomic sanatos si a unei bunastari generale.Cred ca nu trebuie sa
  exemplific diferenta mediului de afaceri german fata de cel romanesc.Cred ca 90 % din
  firmele romanesti au practicat evaziunea fiscala intr-un fel sau altul, fenomen tolerat de altfel si de stat, de aici si vorba aceea vehiculata de atata timp si perfect adevarata"daca o firma nu ar folosi si economia subterana nu ar fi putut supravietui" model extins si la nivelul fiecarei persoane fizice (ma gandesc de exemplu la vanzarile de automobile aduse din occident.. venituri nedeclarate si implicit neimpozitate..etc.). Solutia cred ca ar fi crearea unui organism gen IRS-ului AMERICAN, care este un organism pe cat de simplu
  pe atat de eficient.Jutificarea veniturilor sau a bunurilor achizitionate trebuie sa se regasesca
  pe niste documente. La o simpla verificare a veniturilor unei simple persoane fizice se
  constata ca acestea nu acopera cheltuiala cu achizitia unui automobil de lux...neputandu-se
  justifica, acea persoana este sanctionata drastic. Parerea mea ca daca acest fenomen ar fi
  controlat de stat , aducerea la suprafata a unui procent cat mai mare a economiei subterane, ar permite o relaxare a fiscalitatii excesive practicate de stat prin taxe si impozite. Totul ar fi posibil bineinteles prin eliminarea coruptiei care din nou din pacate este un alt fenomen foarte specific natiunii noastre si eficientizarea maxima a sistemului bugetar.
 • Implementare solutii (Miercuri, 5 mai 2010, 12:12)

  Paul [anonim]

  Tinand cont de faptul ca ai nostri conducatori sunt incapabili sa implementeze oricare din solutiile enumerate exista o solutie foarte simpla:

  Angajarea unei firme de consultanta de prestigiu care sa produca un plan national (pe baza experientei proprii, a experientei din alte tari, ca urmare a consultarii mediului de afaceri, experti BNR, etc) pe termen lung si f lung si sa se ocupe si de implementarea ulterioara a masurilor produse.
 • E greu (Miercuri, 5 mai 2010, 12:28)

  Ioana [anonim]

  Vad unele solutii la situatiile pe care noi le infruntam acum. In primul rand as schimba de la radacina politicul Romaniei. Impertinenta conducatorilor nostri combinata cu incompetenta sunt reteta dezastrului. As prefera sa angajam un leader, un adevarat manager pentru Romania, care sa fie in stare sa ia decizii, sa si le asume si sa ia masurile pe care le considera necesare pentru redresare. Inclusiv sa concedieze “angajatii” care nu performeaza.
  Practic, daca am functiona dupa reteta unei companii, cu siguranta am deveni mai organizati si mai dezmeticiti, am descoperi ca lucrurile "se fac", nu - "se intampla".
  Fiecare departament ar functiona cu propriile obiective, astfel incat obiectivul mare sa fie atins. In cazul in care unul dintre departamente nu este performant vor exista penalizari. Reale,nu joaca din guvernul de acum.

  Desprinderea politicului de mediul de afaceri ar fi o masura benefica, in felul acesta coruptia si concentrarea fortelor pe furat s-a diminua.

  De asemena, as consolida politica monetara actuala a tarii noastre. Analiza contextului si implementarea masurilor de siguranta daca s-ar face de specialisti ne-ar reda, macar o parte, din demnitate.
  O alta masura necesara ar fi reducerea functionarilor publici. Acum functionam dupa un model haotic, agasant si costisitor, care nu functioneaza.
  Mi-as dori ca la un board meeting al Romaniei sa putem auzi ca tara asta functioneaza si este adevarata publicitatea pe care ne-o facem, indeplinim ceea ce ne propunem si scopul este de a ne face meseria si de a ne cladi o cariera. In loc de: am mai carpit ceva pe la mare, nu ne-am tinut de cuvant cu ce am promis, un politician a fost prins ca a furat intr-o jumatate de ora cat au platit 1 milion de oameni taxe la stat un an.

  Daca s-ar potoli foamea si coruptia politicienilor si s-ar apuca sa faca ceva pentru tara nu pentru ei…E posibil sa se intample si asta, dar e greu.
 • solutia (Miercuri, 5 mai 2010, 12:36)

  karenin [anonim]

  0. denuntarea si iesirea cat mai rapida din orice acorduri economice si politice trans si supra nationale: UE, FMI, BM, OMC etc.
  1. schimbarea paradigmei economice in sensul abandonarii filosofiei dezvoltarii pe credit si consum si stimularea in schimb a micilor proprietari, intreprinzatori, mestesugari, agricultori.
  2. schimbarea mentalitatii oamenilor, atat in postura de antreprenor cat si consumator, in sensul simplificarii si reducerii la maxim a nevoilor existentiale la formele stricte si primare necesare traiului si sprijinirea acelor activitati productive care au un impact in natura cat mai mic si un aport social cat mai mare.
  3. sprijinirea micilor producatori industriali si agricoli locali prin creare mediului de afaceri propice dezvoltarii unei piate ade produse autohtone.
  4. crearea unei banci romanesti sau transformarea CEC-ului intr-o banca a de sprijin real al economiei nationale prin credite preferentiale subventionate din bugetul statului.
  5. recuperarea tuturor domeniilor strategice din economie: energie, resurse minerale, apa, transporturi, de catre un stat national asanat pus sub controlul unui parlament ales direct aflat la randul lui sub controlul unei justiti independente si responsabile.
  6. simplificarea procedurilor birocratice si reducerea aparatului administrativ de stat prin sprijinirea oamenilor in a se stabili in zone rurale si a dezvolta ateliere mestesugaresti, mici ferme agricole sau inegrarea lor in sistemul de invatamant si sanatate publica care trebuie sa capete importanta strategica.
  7. crearea unei piete regionale balcanice prin aliante strategice cu bulgaria, grecia si serbia pentru a contrabalansa influenta turciei, rusiei si ucrainei in pondera strategica regionala cat si opunerea unei voci mai puternice europei, sau ceea ce va mai ramane din ea.
 • acum (Miercuri, 5 mai 2010, 12:50)

  karenin [anonim]

  8. subordonarea clasei politice si a resurselor naturale intereselor Romaniei si scoatere lor din sfera privata de exploatare si influenta. exercitarea controlului prin repunerea in drepturi a unei familii monarhice pamantene (a locului) cu rol de mediere si veto in afcerile politice.
  9. negocierea si asumarea unei neutralitati militare cu marile puteri ale momentului si garantarea inviolabilitatii si independentei de ctre acestea.
  10. intoarcerea omului catre sine si catre aproapele sau, abandonarea idealurilor materialiste, utilitariste si a determinismului social cultivat la scara globala si cultivarea credintei, traditiei, valorilor, istorieai si culturii stramosesti.
 • propuneri (Miercuri, 5 mai 2010, 13:35)

  Ion Dragnea [anonim]

  1.Legi mai putine si clare
  2.Justitie functionala (corecta si rapida)
  3.Infrastructura functionala (drumuri , retele de en. electrica , termica , apa , cai ferate , gari etc.)
  4.Vinzarea energiei electrice numai de producatori.
  5.Reducera numarului de functionari publici din aparatul de stat (ministere , agentii , primarii , etc.)
  6.Cresterea numarului de politisti si recrutarea si instruirea corespunzatoare a acestora.
  7.Stoparea subventiilor catre companiile de stat si vinzarea acestora.
  8.Curatirea sistemului de achizitii din sanatate simultan cu investitii in spitale si personal
  9.Investitii in educatie
  10.Simplificarea sistemului de taxare a companiilor.
  11.O lege rezonabila , aplicabila si eficienta pentru finantarea partidelor politice
 • Solutii (Miercuri, 5 mai 2010, 17:19)

  Gab [anonim]

  Sigura solutie este un sistem de taxare progresiv pentru a descuraja acumularile de dragul acumularilor.

  ex ipotetic:

  1 locuinta + 1 masina \ 2 membri de familie = taxele actuale
  a 2-a locuinta Taxa actuala + 80% din valoarea chiriei ce ar putea fi perceputa pe acea casa
  a 3-a locuinta Taxa actuala + 160% din taxa actuala

  Bineinteles ca cifrele propuse de mine sunt radicale, dar de asta este nevoie.. sa munceasca toata lumea pt nivelul lor de trai nu unii sa munceasca si altii sa o duca bine!

  Taxa progresiva pe locuinte pe care am expus-o mai sus poate fi extinsa si la masini si la averi si poate fi aplicata la orice.. ai acumulari => noi restul te platim pe tine.. tu iti platesti doar un minim de impozit pe dobanda \ dividende si poate platesti si TVA cand faci shopping.

  Eliminarea acestei situatii in care poti ajunge sa o duci f bine fara sa faci nimic este singura care va garanta prosperitate si obiectivitate in toate departamentele. Nu zice nimeni sa nu ai 7 case.. dar sa obtii rulaje care sa iti permita sa iti platesti aceste supra taxe.

  Ah nu ai.. eh.. doar nu stai in toate 7 nu?
 • Solutia mea (Miercuri, 5 mai 2010, 22:48)

  Frankie [utilizator]

  Ar fi sa se faca investitii MASIVE in agricultura, energie verde (hidrocentrale, parcuri eoliene), eventual si o centrala nucleara + sa nu uitam de infrastructura - autostrazi si cai ferate multe, cat incape.
 • Mediu de afaceri curat si profitabil in Romania (Joi, 6 mai 2010, 0:40)

  Marius FLorin Lazar [anonim]

  1.Reducerea taxelor si impozitelor, in special pentru firmele noi

  2. Conectarea mediului privat cu cel universitar. Studentii isi pot face teme, proiecte lucrand pe date reale din firme sau cu tehnlogiile utilizate de acestea. Avantaj de ambele parti: castiguri mai mari pentru firme(sau cheltuieli mici cu remunerarea muncii), idei si inovatii venite din partea studentilor si experianta castigata de acastia. Astfel tot mai multi tineri cu potential ar avea insuflat un simt al afacerilor.

  3.Dezvoltarea infrastructurii nationale prin contributia(cu incurajarea scaderii taxelor) a mediului privat sau a cetatenilor la un fond destinat constructiilor de autostrazi private. Banii ar fi mai eficient utilizati, Romania nu ar avea de platit dobanzi la credite externe contractate pt dezvoltarea infrastructurii. Mediul privat ar avea primul interes sa poata avea o logistica mai rapida si mai economica.

  4 Taxarea averilor mari, nejustificate si orientarea banilor obtinuti catre investitii in domenii strategice sau ramuri cu potential(agricultura si turismul).Red

  5.Zero taxe si impozite o anumita perioada pentru afacerile nou deschise in zone defavorizate si care angajeaza cetateni ai unor localitati sarace.

  6.Obligarea firmelor de a investi sume echivalente amenzilor in dezvoltarea lor sau remedierea unor nereguli.

  7.Dezvoltarea pietei de capital si incurajarea listarii la bursa a societatilor. Astfel investitorii ar putea avea un portofoliu mai mare de companii, bursa romaneasca ar putea deveni atractiva pentru investitorii straini si altfel ar fi adusi bani in tara.

  8. O lista a companiilor care fac evaziune fiscala si inegalitati ar putea fi data public. In mod clar firmele respective nu ar avea credibilitate in fata unor potentiali parteneri. Totul tine de psihologie in piata, nu de pedepse si amenzi. Firmele sanctionate pentru nesimtirea lor ar putea accesa mai greu fonduri publice, sau nu ar putea fi admise la diferite licitatii publice pentru o anumita perio
 • micsorati dobinda de referinta (Joi, 6 mai 2010, 1:59)

  plapumaru [anonim]

  nu ar fi bine ca BNR sa reduca dobinda de referinta la cea practicata in UE, sau chiar mai bine de cea a suediei???
 • sol (Joi, 6 mai 2010, 6:02)

  Mahdi [anonim]

  1. Crearea unui impozit unic (CAS, somaj, blindaj, camuflaj etc.), platibil intr-un singur cont, sarcina distribuirii banilor fiind a operatorului de stat. Reducerea acestui impozit la o cota rezonabila.
  2. Niciun intreprinzator (contribuabil si persoana in general) nu mai poate avea obligatia de a se prezenta la tot felul de administratii, primarii etc., pentru a depune "bilanturi" si alte hartii, declarand cifrele printr-un formular automatizat. Taxele se platesc online (iar daca nu sunt platite de buna voie se scad automat din contul intreprinzatorului). Sarcina verificarilor de ordin contabil revine inspectorilor institutiilor respective, se face prin sondaj (sub amenintarea unor pedepse grele in caz de fals) sau ca urmare a unei sesizari.
  3. Lege pentru firme cu capital negativ. Cine poate face dovada unui plan de afaceri viabil deschide o firma (cu garantie ipotecara) cu capital negativ, in sensul ca are credit pana la o anumita valoare (15.000, 50.000, 100.000 euro etc., in functie de potentialul firmei si de garantii), cu dobanda acoperita de stat.
  4. Incurajarea turismului rural, prin scutirea de impozit si reclama gratuita in Europa si aiurea.
  5. Incurajarea productiei si exportului de produse "ecologice".
  6. Pedepse aspre pentru evaziune fiscala, munca la negru si alte specialitati traditionale. Crearea unui sistem de contabilizare individuala a activitatii (card care, odata trecut prin pos-ul patronului, atesta ca persoana a lucrat si s-a platit impozit pentru ea).
  7. Interzicerea subcontractarii si crearea obligatiunii institutiilor care opereaza cu bani publici de a cumpara produse autohtone, in cazul in care acestea exista.
  8. In general, simplificarea oricarui circuit de acte, hartii etc. in relatie de fiscalizare si finantare. Rezolvarea cererilor cetateanului sau firmei pe baza CNP-ului sau CUI-ului, cu rezolvarea ulterioara a ev

  * Bineinteles, toate astea sunt functionale in alta tara -- in Romania nu ar produce decat devalizari masive de contur
 • repatriere firmelor offshore (Joi, 6 mai 2010, 9:46)

  mara [anonim]

  Desi nu cunosc modalitatea prin care s-ar putea realiza ,cred ca impozitarea acestor firme ne-ar putea scoate pe moment din aceasta criza,bineinteles cu conditia ca acesti bani sa fie investiti,,nu cheltuiti asa cum se intampla acum. O alta solutie ar fi impozitarea progresiva a veniturilor.
 • Sa fim romani, (Joi, 6 mai 2010, 15:25)

  Constantin [anonim]

  si sa nu ne mai ascundem dupa deget. Asta e solutia pentru un mediu de afaceri corect si transparent in Romania.

  Comisionul, spaga determina concurenta neloiala.Suntem in Romania si sunt constient ca in relatiile economice cu statul predomina afacerile pe baza de comision. Ne putem folosi, totusi, de spaga pentru a creste concurenta si a face un mediu propice dezvoltarii afacerilor in Romania? Ce consecinte ar avea scoaterea spagii la suprafata si legalizarea ei? Prin legalizarea spagii ar creste concurenta, transparenta si pana la urma corectitudinea mediului de afaceri. Frana mediului de afaceri roman nu este spaga ci faptul ca ne incapatanam s-o tinem sub pres.
 • solutie (Vineri, 7 mai 2010, 2:48)

  roxana [anonim]

  Practicarea politicii de companie si a valorilor / filosofiei acesteia.
 • solutie (Vineri, 7 mai 2010, 10:08)

  petru [anonim]

  crearea unei platforme IT ce sa preia partial birocratia ,colectarea TVA-ului si plata/incasarea de servicii

  1 orice act sa aiba si un exemplar online fiind avizat de institutiile statului si la nevoie de actele reale
  2 toti banii firmei sa fie intr-un cont BNR si cand platforma termina inspectia lunara automata patronul isi primeste banii in contul sau extern privat si i se aproba plata de salarii,servicii etc. daca apar un surplus de bani intre cele 2 conturi si bunurile imobile ale patronului->ancheta pt evaziune fiscala in faza incipienta
  3 la orice nerespectare a legii, a unui contract platforma ar bloca toate conturile partial sau total in functie de valoare in bani a problemei ridicate, astfel ar fi profitabil sa lucrezi legal , sa iti respecti contractul , sa iti respecti clientul, sa declari toti banii care ii castigi.

  pe scurt colectarea tva ar creste si cheltuiala pe birocratie ar scadea. aparatul birocratic ar fi lent doar in faza initiala cand discuti cu un functionar ca sa-ti elibereze actele si sa le bage in sistem, in faza 2 fiind totul automatizat, un audit si un functionar care sa mearga non stop, s-ar creea un teren propice fie pt scaderea tva-ului , fie pt o stabilitate economica cu "exces" bugetar ca pt bani se gaseste mereu ceva de facut cu ei, niciodata nu-s in exces. oamenii de afaceri , respectiv contabilii, manegerii etc fie sunt buni in ceea ce fac, bine pregatiti, cu scoala , fie nu rezista in felul acesta v-om avea un mediu de afaceri matur si o pregatire universitara dictata de piata
 • Propuneri/solutii (Vineri, 7 mai 2010, 10:44)

  MPatrick [utilizator]

  Mediul de afaceri romanesc actual este profitabil pentru unii si este curat doar in zona care nu are afaceri cu statul. Toate afacerile cu statul par a fi cel putin suspecte, si cu timpul ajung sa se dovedeasca necurate, dar foarte profitabile pentru anumite companii.
  Eu as actiona in urmatoarele directii:
  - diminuarea/eliminarea coruptiei din zona achizitiilor publice, nu prin dosare instrumentate dupa savarsirea actelor de coruptie, ci prin impiedicarea acestora, astfel: achizitiile publice si proiectele de investitii ale statului sa fie supervizate de un consiliu care actioneaza pro bono, format din oameni din zona privata a mediului de afaceri, fara interese politice sau financiare in achizitia/investitia respectiva. Acest consiliu sa participe la decizia de atribuire a contractelor – decizia sa nu mai fie doar a personalului angajat la stat.
  - economiile din zona achizitiilor publice sa fie directionate catre investitii
  - al doilea job/colaborare al unui angajat sa nu mai fie taxat decat cu impozit pe venit, fara contributii la sanatate, somaj etc – si astfel o parte din munca la negru va deveni ' la alb', si va aduce cel putin impozitul pe venit.
  - eliminarea ajutoarelor acordate ca subventii (de ex. subventionarea pretului gigacaloriei de catre administratia locala – este ineficienta, se acorda indiferent de venitul pe familie, este discriminatorie – pentru cei cu centrale pe gaze, lemne sau electrice). Economiile astfel obtinute – posibile investitii/locuri de munca/crestere consum etc.
  - autoritatile locale si centrale sa ofere firmelor proiecte si consultanta pentru atragerea fondurilor structurale/nerambursabile – banii pot fi luati dar statul nu prea pare interesat sa faca astfel de servicii pentru mediul privat, dar in beneficiul comunitatii...
 • INFLATIE (3) (Vineri, 7 mai 2010, 14:20)

  Remus [anonim]

  6. Inflatia generata in cunostinta de cauza de BNR are un effect deosebit de nociv, ascuns de decapitalizare a economiei suplimentare celui mentionat la punctual 4. Firmele care au capital de productie, tehnologie si bunuri de productie ce se amortizeaza in multi multi ani sunt falimentate de BNR! Amortizarea se face nominal, dar dupa 10 ani te trezesti ca la sfirsitul perioadei de amortizare, in termini reali ai puterii de cumparare ai amortizat daca 30%… restul se transforma in profit nominal contabil impozitat… exista situatii complet absurde unde firme cu capital masiv ce se amortizeaza in perioade lungi pot avea pierderi reale dar datorita inflatiei BNR si a fiscului sa se trezeasca cu profituri nominale nereale impozitate de stat! Absolut absurd.. de aia toata economia romaneasca .. productie grea.. e la pamint.. nu se poate amortiza valoarea investitiei! Dupa ce “furnalul” a expirat, bani din amortizare nu iti ajung nici pina la genunchiul broastei sa construiesti unul nou… totul se transforma in fiare vechi.. care.. ce coincidenta au fost vindute ca fiare vechi!

  In concluzie, lumea trebuie sa deschida ochi ca inflatie aste echivalentul crimei economice si ca BANCA NATIONALA are toate pirghiile necesare pentru a mentine o baza si o masa monetara stabila pentru a evita aceasta inflatie! De geaba vorbim, de legislatie, de fiscalitate, de subventii, daca fundamentul casei noastre economice este facut din nisipuri miscatoare (ori bani cu cost arbitrar de mare si valoare vesnic in scadere cu rata nepredictibila)
 • Doar prin EDUCATIE se pot schimba lucrurile (Vineri, 7 mai 2010, 21:07)

  Lucian Stanciu [anonim]

  Solutia este foarte naturala si de bun simt.

  Realizarea de sisteme pentru EDUCAREA antreprenorului. Cu cat un antreprenor este mai educat cu atat are mai multe unelte si metode pentru a trece peste problemele mediului.

  Coruptie in jur => se asociaza in grupuri/asociatii de antreprenori si lupta in front comun. unul cate unul sunt usor de secerat de catre functionari corupti.

  Competitie => management mai bun, R&D eficient, partaj de cunoastere, proiecte in comun intre firme.

  Dezvoltare => piete noi, metode noi, educatie suplimentara, atragare de creiere din tara dar si din afara.

  Inovatie => aici este cheia. cand vom incepe sa inovam, la nivel national, economia noastra va creste surprinzator. si pentru asta avem nevoie de EDUCATIE antreprenoriala de calitate.


  Pe masura ce antreprenorii romani vor fi mai bine EDUCATI vom avea un mediu de afaceri competitiv la nivel INTERNATIONAL. Pana atunci piata interna va fi "dominata" de speculatori si de firme care nu creaza cu adevarat valoare economica.

  Si oamenii educati stiu foarte bine ca in urma selectie de piata, doar cei care creaza valoare reala vor ramane in viata. Asa ca RABDARE si EDUCATIE.

  Succes!
  Lucian Stanciu-Viziteu

  ps: din punctul meu de vedere orice alte metode trateaza doar efectele pe care le vedem. si nu cauzele reale. probleme grave au adesea solutii foarte simple si naturale.
 • CUM SE IESE DIN CRIZA IN ROMANIA (Duminică, 9 mai 2010, 16:10)

  Mosoianu [anonim]

  MASURI F.F.F. URGENTE

  1- sa se instituie un termen limita de 30 zile pentru declararea veniturilor obtinute din firmele offshore,care sa fie impozitate la cota unica.
  Dupa acest termen veniturile nedeclarate sa fie sechestrate si repatriate in colaborare cu statele respective.
  2-sa se instituie un termen de 30 zile pentru declararea conturilor din strainatate ale persoanelor fizice si juridice,sa se ceara justificarea si impozitarea lor,iar daca nu se declara sau nu se pot justifica sa fie sechestrate si repatriate in colaborare cu statele respective.
  3-sa se verifice toate averile detinute in Romania, daca sunt obtinute pe cale legala si daca s-a achitat impozitul corespunzator.
  4-sumele obtinute la buget din masurile 1-2-3 sa fie folosite pentru investitii publice care genereaza locuri de munca
  5-sa fie disponibilizate din sectorul bugetar in primul rand persoanele care detin actiuni la firme private.
  6-de asemenea, sa fie scoase din aparatul administrativ conducatorii si rudele apropiate acestora care au firme private.
  7-organele abilitate, sa se autosesizeze imediat si sa verifice toate cazurile de coruptie reclamate,instituind sechestru pe avere.
  8-guvernul sa aloce surse financiare necesare societatilor economice din subordine pentru a contribui cu cota parte la proiectele nationale care pot beneficia de fonduri nerambursabile.
  8-toate unitatile economice sau neeconomice pentru care statul sau administratiile locale(primariile) nu mai au resurse sa le finanteze sau au acumulat datorii mai la buget sa fie privatizate total sau in forma public-privat prin cesionare.
  9-pentru stoparea mafiei imobiliare sa se aprobe modificarile la legiel 112,10 si 1/2009 si sa se vanda curtile caselor cumparate de fosti chiriasi.
  10-sa se continue reformele in administratie cu desfiintarea agentiilor si disponibilizarea personalului,ministerele fiind primele care sa dea exemplu.
  11-sa fie instituite masuri urgente pentru stoparea economiei subterane
 • plan sprijinire firme noi in domeniu it (Luni, 10 mai 2010, 1:07)

  Jeromakay [anonim]

  ideea mea ar fi urmatoarea. se infiinteaza pe plan national o institutie care se ocupa cu ajutarea start-up-urilor in IT, oferind urmatoarele beneficii aplicantilor:

  - consultanta gratuita oferita de antreprenori care sunt dovediti a avea experienta si succes in domeniu. ei sunt platiti de stat
  - bani pentru studiul de fezabilitate a afacerii
  - asistenta continua pentru a ajuta evolutia firmei pana la scoaterea de profit (mentoring continuu)
  - scutire de taxe pe primul an daca se realizeaza profit

  conditii:
  - se accepta numai planuri de afaceri cu viziune pe cel putin 5 ani
  - management facut de o persoana cu licenta obtinuta intr-o facultate cu specific de afaceri

  Nota: prioritate vor avea firmele care produc software pentru domeniul medical si auto.

  Romania ar poate fi silicon valey al europei intr-o zi.
 • propuneri (Luni, 10 mai 2010, 15:03)

  Motronea [anonim]

  - renegocierea datoriei publice
  - reforma ANAF
  - iniţiative legislative care să stimuleze producţia IMM
 • Propuneri (Marţi, 11 mai 2010, 10:01)

  bigbrother [utilizator]

  1. Retehnologizare - marea majoritate a actiunilor unei firme/institutii ar trebui sa se desfasoare digital si online pentru reducerea costurilor, a timpului etc.

  2. Educatie si cultura - un om poate ajuta o firma prin idei, prin nivelul de cunostinte, prin regandirea unor strategii doar pentru ca are cunostintele necesare; in plus, investirea in pregatirea angajatilor se va dovedi benefica in viitor.

  3. Ecologie - interesul pentru mediu, pentru produse fara chimicale ar trebui sa fie viitorul acestei tari pana cand nu transformam toata tara intr-o uzina de producere a mancarurilor sintetice si cianuri pentru cei gen Gabriel Resources la Rosia Montana.


  4. Dezvoltare tehnologica prin institute de cercetare in diverse domenii.- avem inventatori de renume mondial care se zbat sa obtina fonduri.

  5. Promovarea turismului rural si istoric - sloganul Romaniei ar trebui sa fie ceva de genul "vechi si nou impreuna" - suntem inca o tara cu un potential turistic enorm dar extrem de putin exploatat sau, mai rau, la o calitate a serviciilor care lasa mult de dorit.

  6. Infrastructura rutiera/feroviara la standarde ridicate - ar trebui ca toti cei implicati in acest domeniu sa faca lobby puternic la guvern pentru crearea de autostrazi care sa permita un trafic cat mai lejer si rapid.
 • Un mod simplu si eficient de acoperire a cheltuie (Marţi, 11 mai 2010, 14:28)

  Sorin Plohod [anonim]

  Un mod simplu si eficient de acoperire a cheltuielilor statului (bugetare)
  Combaterea evaziunii fiscale si reducerea birocratiei.


  Datorita actualului sistem de impozite si taxe, nu se poate asigura o competitie corecta in economie, din cauza evaziunii fiscale. Nu totdeauna, cea mai eficienta firma este si cea mai profitabila. De multe ori, o firma are mai mult succes pentru ca plateste mai putine taxe, legal sau nu. Multe eforturi, financiare si umane sunt cheltuite pentru a gasi posibilitati de a plati mai putine taxe, in loc sa fie folosite pentru a face munca mai eficienta, si produsele si serviciile mai ieftine si de calitate mai buna.
  Alt dezavantaj al actualului sistem de impozite si taxe, este costul lui, financiar si uman. Multe resurse financiare sunt cheltuite, si multi oameni competenti si cu inalta calificare lucreaza pentru guvern, pentru controlul si incasarea impozitelor si taxelor, pentru firmele private, la calcularea impozitelor si taxelor, si in justitie, la procesele pentru evaziune fiscala. Pentru functionarea actualului sistem de impozite si taxe se cheltuiesc resurse importante ale societatii.
  Evaziunea fiscala are practic posibilitati infinite. Evaziunea fiscala nu poate fi eradicata in cadrul actualului sistem de impozite si taxe.
  Eficienta guvernului si a economiei este redusa, din cauza acestor motive.


  Un mod mai simplu si mai eficient de acoperire a cheltuielilor statului (bugetare)


  Banii pentru cheltuielile bugetare sa fie asigurati de Banca Nationala prin emisiune de moneda (tipariti), si sa nu mai fie nici un impozit si taxe. Evaziunea fiscala va disparea, din cauza lipsei impozitelor, ceea ce inseamna o competitie corecta in economie (din punctul de vedere al impozitelor si taxelor). O competitie corecta in economie inseamna eficienta si progres. Importante resurse financiare si umane ale societatii, care sunt folosite pentru actualul sistem de impozite si taxe, vor
 • concurs hotnews.ro (Marţi, 11 mai 2010, 16:19)

  elena benko [anonim]

  Contabilitate de incasari si plati si nu de angajamente
 • Solutii (Marţi, 11 mai 2010, 18:45)

  Andrei [anonim]

  Pentru a putea iesi din aceasta criza Romania are nevoie de cateva solutii simple, nepopulare, dar necesare:
  1. reducerea TVA-ului si a impozitului unic, ambele cu 4-5%, in paralele cu reducerea numarului de taxe, ceea ce ar contribui si la reducerea birocratiei
  2. reducerea numarului de bugetari la jumatate
  3. investitii masive in infrastructrua, chiar si cu riscul unor kredite externe
  4. stimularea infiintarii de start-up-uri de catre tineri prin deduceri de la plata iumozitelro
  5. neimpozitarea profitului obtinut de pe piata de capital si din dobanzi
  6. eficientizarea si informatizarea sistemului de achizitii publice pentru ca acolo se pierd sume uriase din bugetul statului


Abonare la comentarii cu RSS

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by