HotNews.ro si The Group, cu sprijinul Societatii de Stiinte Matematice din Romania, au tinut, marti, conferinta de aniversare a 55 de ani de la prima olimpiada internationala de matematica din istorie, organizata la Brasov in 1959. La conferinta au vorbit si cinci din cei sase olimpici care au luat medalii la editia de anul acesta din Africa de Sud. Tinerii au povestit din experienta concursului de anul acesta, despre subiectele date la examen si despre planurile lor de viitor. In prezent, doi dintre ei care au terminat liceul se pregatesc sa plece la studii in strainatate, iar cei de clasa a XI se gandesc deja sa-si pregateasca plecarea la universitatile de afara incepand cu anul viitor.

Olimpicii la matematica, la conferinta HotNews - The GroupFoto: Hotnews

Platforma lansata de HotNews.ro si The Group, cu sprijinul Societatii de Stiinte Matematice din Romania, a oferit publicului, timp de mai bine de doua luni, peste 40 de interviuri cu olimpicii romani medaliati din 1959 pana in prezent, infografice cu momentele esentiale ale participarii Romaniei la competitie si intalniri online in care cititorii au avut ocazia sa le adreseze direct intrebari matematicienilor medaliati.

Totodata, in sectiunea dedicata, publicul a putut urmari si cele mai importante evenimente din pregatirea noului lot de olimpici care au participat anul acesta la olimpiada si au obtinut locul 11 mondial si locul 1 in UE.

La evenimentul aniversar, in cadrul caruia a avut loc si premierea castigatorilor concursului Olimpiada de matematica - faza amintirilor", au participat cinci din cei sase olimpici ai Romaniei, profesorii coordonatori ai lotului, precum si membrii din echipa HotNews.ro si The Group care au organizat campania.

Despre castigatorii concursului "Olimpiada de matematica - faza amintirilor" si povestile fiecaruia, puteti citi mai multe aici.

Radu Gologan (Coordonatorul Lotului Olimpic National de Matematica):

"Marea majoritate a matematicenilor romani, unii extremi de importanti in ziua de astazi sau in ultimii 30-40 de ani, provin in matematica din concursuri, cu mult mai mult decat in alte tari. Acum 11-12 ani cand mi s-a propus sa preiau acest rol de coordonator al lotului national, prima mea idee a fost sa-i ajutam pe copii si prin vizibilitatea in media. Acum, de foarte multe ori se spune 'Stati putin ca parca e prea mult, parca e prea vizibil. Toata ziua numai olimpici peste tot'. Eu zic ca nu e rau si am vazut ca a inceput sa le placa lucrul asta si ca stiu sa raspunda frumos. Stiu sa arate ca avem o inteligenta sclipitoare in Romania. Sigur, nu sunt doar ei, ci sunt mii si mii de alti copii pe care cei mai in varsta, din pacate ar trebui sa-i vada si cei care au anumite pozitiii cu care dirijeaza viata din Romania, sa vada ca ei ar tebui sa fie ceic are sa schimbe lucrurile pana la capat in Romania.

Mihaela Nicola (CEO The Group):

"Suntem realmente mandri de performanta olimpicilor. I-am vazut aplaudati in public si pe colegii care au avut performanta la biologie, si pe cei de la informatica si fizica. Pentru voi, fara sa putem masura acest lucru sociologic, exista o reverenta in plus. Pentru ca matematica, vazuta de toti cei care n-o practica in profunzime, este cea mai sofisticata dintre stiinte, mai greu accesibila unei minti care nu e antrenata.

Noi ca agentie, in efortul de a sprijini participarea voastra la aceasta olimpiada, alaturi de promisiunea ca HotNews.ro si The Group vor continua demersul, am beneficiat de multa expunere media. A fost grija pe care o au corporatiile de a-si impartasi publicului din eforturile catre societate, dar a avut si rolul de a stimula, de a oferi in exemplu pentru alte companii care au fost foarte motivate sa-si adauge efortul. O parte din sensul campaniei de a promova atat performanta voastra, cat si companiile care o sustin, are de a face cu dorinta de a stimula cat mai multe companii. Si avem nevoie si de performanta in multe domenii, si de vesti bune.

Victor Cozmei, reporter HotNews.ro:

"Pentru noi, pentru HotNews.ro, a fost un proiect inedit pentru ca a trebuit sa aducem catre publicul general o tema mai degraba de nisa, sa aducem povestile minunate din jurul olimpiadei, din prezent si din trecut, catre cititorul obisnuit. Am reusit cu voi, cu interviurile si povestile voastre, cu fosti olimpici - mai tineri, mai vechi, cu veterani - cu primul medaliat cu aur, domnul Basarab Nicolescu. Am intalnit niste oameni minunati, incepand cu voi si cu profesorii vostri. Multumim si The Group ca au intrat in acest proiect cu noi si speram ca pe viitor sa continuam cu astfel de initiative prin care sa scoatem in fata aspecte interesante din jurul unor subiecte prea putin discutate in presa".

Ce au spus olimpicii despre concursul din Africa de Sud si la ce universitati straine se pregatesc sa plece

La conferinta au vorbit si cinci din cei sase olimpici care au luat medalii la editia de anul acesta din Africa de Sud: Stefan Spataru (medaliat cu aur) Teodor Andrei Andronache, Viorel-Andrei Bud, Simona Diaconu si Ioan Laurentiu Ploscaru (medaliati cu argint).

Cei cinci olimpici au povestit din experienta concursului de anul acesta, despre subiectele date la examen si despre planurile lor de viitor. In prezent, doi dintre ei care au terminat clasa a XII-a se pregatesc sa plece la studii in strainatate, iar cei de clasa a XI-a se gandesc deja sa-si pregateasca plecarea la universitatile de afara incepand cu anul viitor.

Vezi mai jos secventa video de la conferinta si ce au spus olimpicii romani la matematica:

Despre rezultatele Romaniei la IMO 2014 si subiectele date la examen, aici:

Ce au spus olimpicii la venirea in tara. VIDEO aici: