Atacurile sub centura la adresa principalului contracandidat al lui Victor Ponta continua la RTV. Televiziunea fondata de Sebastian Ghita a prezentat miercuri seara, in regim de breaking news, o “dezvaluire bomba”: “Cum au ajuns parintii lui Iohannis sa detina o vila uluitoare”. Acesta era titlul care trona pe ecranul RTV in timp ce erau prezentate imagini cu un imobil prezentat drept locuinta parintilor lui Klaus Iohannis din Germania. Jurnalistii Victor Ciutacu si Andrea Cretulescu s-au intrebat cum au ajuns oameni de conditie modesta, un fost tinichigiu si o fosta asistenta medicala, sa traiasca “intr-o casa de jumatate de milion de euro”.

Casa parintilor lui IohanisFoto: Captura RTV.net

Imaginile n-au aratat nimic spectaculos, insa comentariile jurnalistilor din studio prezentau casa lui Gustav Heinz Iohannis ca fiind ceva iesit din comun. Casa, aflata in localitatea Wurtzburg, era estimata in direct la 400.000 – 600.000 de euro. Pe burtiera era titrat “Cum au ajuns parintii lui Iohannis intr-o vila uluitoare” si “cel mai bine pazit secret a lui Iohannis”, desi oricine putea filma proprietatea, iar informatia ca partinii sai locuiesc in Wurtzburg a prezentat-o chiar Iohannis. Romania TV duce, impreuna cu Antena 3, o campanie virulenta anti-Iohannis.

“O vila de sapte - opt sute de mii de euro” a anuntat moderatorul Victor Ciutacu, lansand apoi intrebarea retorica: “A cata casa? A saptea? A opta? Batranul tinichigiu si asistenta medicala de unde au avut bani sa-si ia casa aceea?” Hanibal Dumitrascu, invitat in emisiune a venit cu “explicatia”: “Parintii ii trimiteau lui Iohannis ciocolata din Germania, el se energiza cu aceasta ciocolata, facea meditatii si apoi le trimitea bani parintilor in Germania”. Bogdan Ficeac, si el prezent in emisiune, a adaugat: “Daca din meditatii faci sase case, mi se pare ciudat ca din tinichigerie a facut doar o casa.”

Subiectul a fost apoi continuat in emisiunea Andreei Cretulescu, cea care a facut o prezentare a “vilei” din Germania: “O casuta cu sase dormitoare, are si parter, are si terasa si gradina. Mama lui Iohannis era sora medicala, tatal sau nu tinichigiu, tehnician, erau pensionari cand au plecat in Germania la inceputul anilor ’90. Cum au ajuns sa-si ia o astfel de casa?” Mirel Palada, fost purtator de cuvant al premierului Victor Ponta, a concluzionat: “Iata ca dupa cele sase case avem o a saptea, cea mai scumpa. Deci o avere imobiliara a lui Iohannis de un milion de euro.” Claudiu Saftoiu, membru PNL, a intervenit si el in discutie: “Mi-ar placea sa dati si viloaia lui Ilie Sarbu.” “Dar ce, candideaza Sarbu?”, i-a taiat-o scurt moderatoarea Andreea Cretulescu. “Nu, dar candideaza ginerele Victor Ponta. Daca dati casa tatalui, dati-o si pe cea a socrului”, a completat Saftoiu.

O alta problema ridicata in emisiune a fost daca Iohannis are si cetatenie germana pe langa cea romana. “Ar fi culmea ca un om care are cetatenie germana sa fie presedintele Romaniei”, a comentat moderatoarea Andreea Cretulescu pe marginea acestui subiect.

Nota: Articolele publicate in aceasta sectiune sunt parte a unui proiect de monitorizare a comportamentului televiziunilor in campania electorale. Proiectul este sustinut de Fundatia Konrad Adenauer.