Ca invitat la emisiunea cea mai longeviva a televiziunii publice, asa cum a descris-o moderatorul Gabriel Gherghescu, lui Victor Ponta i s-a oferit prilejul sa intretina confuzia intre conditia de premier si cea de prezidentiabil si sa isi sporeasca vizibilitatea pe bani publici. Timp de o ora, Ponta si-a promovat asa-numitele succese, cel mai adesea la persoana intai, aratand ca este sustinatorul providential al agriculturii romanesti.

Victor Ponta la Viata SatuluiFoto: Captura TVR1

Fara sa fie contrazis, acesta a afirmat: "cererile ministrului (Daniel Constantin, invitat si el in emisiune) absolut toate eu le-am sprijinit, noua din zece eu le-am aprobat" sau "am dat cu ambele maini", referindu-se la subventii, despagubiri pentru calamitarea recoltelor, arierate etc. in timpul emisiunii cei doi invitati au repetat ca banii europeni pentru subventii vor fi platiti pana la sfarsitul lunii, pentru ca premierul "personal" a facut un mare efort pentru a da in avans banii. Cu un pahar cu lapte in fata, intaiul agricultor al tarii a atacat si cu acest prilej justitia, aratand ca, daca exista intarzieri la plata, aceasta se datoreaza procurorilor care ii infricoseaza pe cei 5000 de functionari de la APIA.

Timid contracarat de moderator, desi acesta avea pregatite cifre si statistici si stapaneste domeniul, Ponta s-a lansat in promisiuni ca reducerea TVA la 9% la legume, fructe si carne, exceptarea domeniului agricol de la taxa pe stalp sau rezolvarea accizei pe palinca, mesaje cert electorale intr-o emisiune cu audienta ridicata in mediul rural. intrebat despre Planul National de dezvoltare rurala, candidatul n-a omis sa isi atace adversarii politici, mentionand ca a fost contestat politic fiindca a dat bani primarilor de la buget si din fondul de rezerva. Au fost evitate intrebarile despre primarii traseisti sau cele despre subiecte arzatoare tangente, ca retrocedarea padurilor. Publicitatea electorala nemarcata este interzisa de regulile CNA. Vezi aici integral transcrierea emisiunii Viata Satului.

Nota: Articolele publicate in aceasta sectiune sunt parte a unui proiect de monitorizare a comportamentului televiziunilor in campania electorale. Proiectul este sustinut de Fundatia Konrad Adenauer.