"Papusarii de la Cotroceni si Kiseleff, arsi de flacara violeta" (sic!), "Cum i-a incaierat Basescu pe liderii PSD", "Epoca lui Basescu si Hrebenciuc se termina-n chinuri", "Basescu si Hrebenciuc, de la cumetrie la dusmanie". Asa au aratat titlurile RTV, televiziunea patronata de Sebastian Ghita, aseara, dupa o zi in care subiectele dominante, cel putin din domeniul politic, au fost sedinta de urgenta a PSD si sanctiunile aplicate lui Sova, Vanghelie si Ghita.

Intregul prime-time, incepand de la ora 19 pana la ora 23 a fost focusat pe demonizarea lui Viorel Hrebenciuc. Iar principala modalitate folosita a constat in alipirea imaginii lui Hrebenciuc de Traian Basescu: amandoi cred in flacara violet, era cat pe ce sa se incuscreasca, amandoi sunt in politica de la inceputul anilor ’90. Aceste premise conduceau, in opinia moderatorilor RTV, la concluzia ca Viorel Hrebenciuc egal Traian Basescu (raul suprem pe scena politica romaneasca).

Cheia de cititre a demersului pretins jurnalistic de aseara de la RTV a venit abia azi: anuntul tandemului Liviu Dragnea – Sebastian Ghita pentru sefia PSD "la congresul partidului ce va avea loc rapid dupa prezidentiale". Anunt facut de insusi patronul RTV, Sebastian Ghita, si confirmat de Liviu Dragnea.

Ca sa intelegem mai bine, sa ne aducem aminte ce-i spunea Viorel Hrebenciuc lui Dan Sova, potrivit interceptarilor DNA:

ȘOVA DAN:În legătură epoca post Victor, toată lumea cu care am vorbit, toată lumea merge cu mine. Nu îl vor pe Liviu. Asta primul rând.

HREBENCIUC VIOREL: Asta e problema!

ȘOVA DAN: Este negativ!

HREBENCIUC VIOREL: Boss, pentru mine, cum să-ți spun ție, să nu fie Liviu! În rest, nu am o problemă, practic și normal că mă focusez pe tine

Cu alte cuvinte, Hrebenciuc care tragea sforile impotriva lui Dragnea (si implicit a colegului sau de tandem, Sebastian Ghita), trebuia executat. Si a fost aseara, vreme de 4 ore la RTV.

Cat despre "ilegalitatea interceptarilor", asa cum s-a dat ordin din Kiseleff sa fie interpret demersul DNA, a vorbit, din nou, pe larg Victor Ciutacu, sprijinit de senatorul PSD Serban Nicolae si de Alexandru Sassu:

V. Ciutacu: Care-i ilegalitatea discutiei dintre Sova si Hrebenciuc? Discutau legi. O lege trebuie dezbatuta, apoi promulgata ca sa intre in vigoare. Ce-I penal in discutia lor?

S. Nicolae: Sa discuti o lege in Parlament nu e inca ilegal.

A. Sassu: Trebuie o solidaritate politica. Amestecul unei structuri de tip DNA in treburile interne ale unui partid e periculoasa, maine se poate intampla oricarui alt partid. E un atac la democratie ce a facut DNA prin faptul ca a facut publice interceptarile.

Prime-time-ul RTV s-a incheiat cu emisiunea moderata de Andreea Cretulescu (membra in staff-ul de campanie al lui Mircea Geoana in 2009), unde invitata a fost ministra muncii, Rovana Plumb care a promis din nou (o mai facuse saptamana trecuta) ca va mari pensiile. Apoi s-a vorbit despre cum Iohannis, daca va ajunge presedinte, va taia pensiile, "ca Basescu".

Nota: Articolele publicate in aceasta sectiune sunt parte a unui proiect de monitorizare a comportamentului televiziunilor in campania electorale. Proiectul este sustinut de Fundatia Konrad Adenauer.