Putinele firme de sondare a opiniei publice care au mers contra curentului general si au prezis corect ca Donald trump va castiga alegerile din SUA sunt asaltate de investitori si de clienti care vor serviciile lor, transmite Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Marea parte a companiilor de sondaje au prezis eronat ca Hillary Clinton va fi presedinte al Statelor Unite, asa ca industria de 20 de miliarde de dolari a ajuns la al doilea fiasco de anul acesta, dupa ce au gresit si in cazul votului pentru Brexit.

Printre cei care au dat raspunsul corect este si un nou jucator care foloseste o metoda diferita, firma sud-africana Brandseye, care analizeaza postarile de pe retelele de socializare si foloseste un algoritm computerizat pentru a masura sentimentul fata de produse si politicieni.

Astfel ei au indicat dinainte ca Trump va castiga, dupa ce prezisesera si cum va fi de fapt votul pentru Brexit.

“Telefonul meu a sunat non-stop”, a spus JP Kloppers, director executiv si actionar al companiei.

El a spus ca investitori suna pentru a deveni si ei actionari, iar alte companii de sondaje il intreaba asupra metodelor folosite.

Printre clientii firmei se numara Uber, banci, companii de telecomunicatii si agentii guvernamentale. Kloppers nu a dezvaluit despre ce guverne este vorba.