Publicatiile anti-Trump s-au dezlantuit dupa alegerea candidatului republican, dupa o campanie in care presa americana de orientare democrata sau republicana a dat dovada unui partizanat fara limite. Unul din comentatorii Fox News, televiziune care-l sustine pe candidatul republican, constata ca “lucrurile au devenit urate dupa alegeri”, notand faptul ca o serie de jurnalisti din tabara Clinton si-au exprimat fara retinere furia in public dupa infrangerea candidatului preferat. Aceasta furie o gasim cel mai bine ilustrata in titlurile alarmiste cu care HuffingtonPost isi deschide editia a doua zi dupa anuntarea rezultatului alegerilor.

“Imaginati-va cum acesti jurnalisti liberali ar fi reactionat daca Clinton, care a tinut un discurs elegant ieri, ar fi castigat iar suporterii lui Trump ar fi numit-o in continuare o mincinoasa si o infractoare care trebuie inchisa”, scrie comentatorul FoxNews, Howard Kurtz. Acesta sustine in comentariul sau ca Trump a atins in campanie coarda sensibila a americanului alb, platitor de facturi, care este furios si frustrat de un sistem politic care face prea putin pentru el. “Iar cei mai multi jurnalisti care lucreaza pentru organizatii media nationale pur si simplu au pierdut contactul cu acesti oameni”, scrie comentatorul Fox News.ro.

De cealalta parte, un comentator Huffington Post ridiculizeaza “era omului alb” pe care America o va traversa sub presedintia lui Donald Trump. “Numiti (victoria lui Trump) triumful omului alb furios de pretutindeni. Milioane de americani sunt pe cale sa alfle ce inseamna sa fie condus de echivalentul unchiului beat care, la masa de Thanksgiving day, refuza sa respecte regulile de politete si ale corectitudinii politice”, scrie Chris Weigant in editorialul intitulat “Triumful omului alb furios”.

Partizanatul media al sustinatorilor lui Trump arata, insa, la fel de agresiv si fara prea mari subtilitati. Titlurile comentariilor si ale stirilor de pe site-ul FoxNews vorbesc singure: “Cetatenii americani au fost in sfarsit auziti”, “Oamenii uitati au gasit un campion in Trump” sau noteaza faptul ca “alegerile din 2016 au marcat un esec istoric al presei”, referire la faptul ca majoritatea publicatiilor au sustinut-o pe Clinton, demonizandu-l pe Trump.

Ziaristii republicani au trecut insa in revista pozitiile anti-Trump. David Remnick, editorul de la the New Yorker a scris: “Alegerea lui Donald Trump in functia de presedinte nu reprezinta altceva decat o tragedie pentru America, o tragedie pentru Constitutie si un triumf al fortelor nationaliste, autoritariste, misogine si rasiste, din interiorul si din afara tarii, Victoria socanta a lui Trump, ascensiunea sa la presedintie, este un eveniment malign in istoria Statelor Unite si a democratiei liberale”.

Alti comentatori au explotat unghiul rasial. Van Jones, un comentator CNN care a lucrat la Casa Alba in administratia Obama, a numit victoria lui Trump “o bataie de joc alba la adresa unui presedinte de culoare”. Comentatorul Fox News noteaza malitios ca presedintele Obama n-a figurat, totusi, pe buletinele de vot.

Alti comentatori liberali au jucat cartea sexismului. Salon a numit infrangerea lui Hillary Clinton drept “Apocalipsa misogina...E de neimaginat ca America a preferat sa se autodistruga decat sa aleaga un presedinte femeie”.

Comentatorii republicani amintesc faptul ca in 1968, caricaturistul Washington Post (de orientare democrata) a decis, dupa ce Nixon a castigat alegerile sa-si schimbe atitudinea fata de noul presedinte, renuntand sa-l mai prezinte intr-o lumina sumbra cu explicatia ca ofera fiecarui nou presedinte sansa unei fete noi. “Criticii lui Trump, altfel indreptatiti sa se lupte cu al 45-lea presedinte, ar putea dovedi o eleganta similara, concide comentatorul republican.