Istoricul Lucian Boia comenteaza, intr-un interviu pentru News.ro, alegerea lui Donald Trump ca presedinte al Statelor Unite ale Americii, spunand ca "istoria se face sub ochii nostri, dar nu suntem capabili sa anticipam corect unele lucruri nici de la o zi la alta".

Lucian BoiaFoto: Hotnews

"As fi vrut sa ii aud pe unii ieri spunandu-mi asta, ca Donald Trump va castiga si de ce. Acum, ca s-a intamplat, bineintes ca vor veni sociologii, politologii, istoricii peste catva timp si vor explica. Teza mea asta e, ca nu putem intui viitorul", spune Lucian Boia.

"A fost ales Donald Trump presedinte al Statelor Unite ale Americii. Mie imi da apa la moara alegerea lui Trump, nu vreau sa spun ca il sustin, cum nu spun nici ca nu il sustin, insa imi da apa la moara in interpretarea pe care o propun istoriei in cartea aceasta in curs de aparitie la Humanitas (ᅡUn joc fara reguli. Despre imprevizibilitatea istorieiᅡ). Vedem cum istoria se face sub ochii nostri, dar nu suntem capabili sa anticipam corect unele lucruri nici de la o zi la alta. Asa s-a intamplat cu Brexit-ul, mai toata lumea credea ca nu se va produce, ca rezultatul va fi cel care nu a fost pana la urma, iar acum i se dadeau sanse minime lui Donald Trump, aproape toata lumea credea ca doamna Clinton va castiga partida. Va dati seama ca nu putem sa anticipam nici macar ce se intampla de azi pe maine si inca in chestiuni importante", afirma istoricul, in interviu.

Lucian Boia adauga ca: "Acum toti stim de ce lucrurile s-au petrecut cum s-au petrecut. As fi vrut sa ii aud pe unii ieri spunandu-mi asta, ca Donald Trump va castiga si de ce. Acum, ca s-a intamplat, bineintes ca vor veni sociologii, politologii, istoricii peste catva timp si vor explica. Teza mea asta e, ca nu putem intui viitorul. E paradoxal, istoria e facuta de oameni, nu de extraterestri, dar oamenii nu au controlul asupra istoriei. Sunt atatea elemente care se amesteca in fel si chip, e si teoria lebedei negre, a elementelor iesite din comun".

Lucian Boia mai spune ca cel mai bun laborator pentru a studia imprevizibilitatea istoriei este chiar istoria care se petrece sub ochii nostri, de la o zi la alta.