Secretarul de stat american, John Kerry, l-a felicitat joi pe Donald Trump pentru victoria sa la prezidentialele americane si a promis o tranzitie lenta pentru a nu uita nimic din marile dosare ale politicii externe, relateaza AFP, citata de Agerpres.

"Vreau sa il felicit pe presedintele ales, Donald Trump, si ii doresc sa reuseasca", a declarat jurnalistilor John Kerry in orasul neozeelandez Christchurch, de unde urma sa zboare spre o baza stiintifica din Antarctica.

John Kerry, care i-a urmat in 2013 lui Hillary Clinton la conducerea Departamentului de Stat, a afirmat ca alegerea lui Donald Trump nu schimba cu nimic provocarile politice cu care se confrunta Statele Unite.

El a considerat important ca noua administratie sa fie pregatita cand va ajunge la puterea in ianaurie.

"Am dat instructiuni ca echipa noastra sa lucreze cu noua administratie cat mai complet si mai deschis posibil", spus John Kerry.

"Este vorba sa ii ajute cat mai mult posibil, pentru ca transferul puterii sa fie cat mai lent posibil, fara sa se piarda vreo farama din subiectele cu care suntem confruntati", a continuat el.

Secretarul de stat a invocat o lunga traditie a predarii pasnice a puterii in Statele Unite si s-a aratat increzator in privinta celei care va urma.

El a adaugat ca alegerea lui Donald Trump nu il va impiedica sa vorbeasca deschis in cursul celei de-a 22-a conferinte a ONU asupra schimbarilor climatice (COP22), desfasurata in Maroc.

In campania electorala, presedintele american ales a pus sub semnul intrebarii incalzirea globala si a amenintat ca va reveni asupra aderarii Statelor Unite la Acordul de la Paris, adoptat la sfarsitul lui 2015 de 195 de tari.

"Voi avea multe lucruri de spus in legatura cu Antarctica si schimbarile climatice cand voi merge la Marrakech", a mai afirmat John Kerry,a carui vizita pe continentul alb se inscrie in pregatirea pentru COP22.

Secretarul de stat, invins de George W. Bush la prezidentialele din 2004, a adus un omagiu si lui Hillary Clinton, invinsa de Donald Trump.

"Stiu cat de mult a luptat", a spus el. "Sunt convins ca ea si (sotul sau Bill) Clinton si familia lor vor continua sa se faca utili in multe feluri", a adaugat John Kerry.