"Daca ridicolul devine posibilitate", zice la miezul noptii o voce pe PBS, cu o ultima farama de indoiala. Pe social media se vorbeste doar despre cosmarul unei zile incepute cu mesajele pozitive ale celor aproape 9 milioane de votanti care au anuntat pe Facebook ca si-au exercitat datoria civica. Pe masura ce rezultatele erau anuntate atmosfera din cele doua echipe de campanie se inverseaza. Pe Twitter circula poze cu sustinatorii lui Hillary Clinton in lacrimi.

Televiziunile transmit neincetat estimari si calcule care nu mai seamana nicicum cu previziunile de dinainte de alegeri. Pana si comentatorii Fox News - autoproclamati singurii jurnalisti independenti din America - care au fost si cei mai infocati sustinatori ai lui Donald Trump se declara surprinsi de rezultate. Pe fundal ruleaza informatiile despre ecourile provocate pe bursa de eventuala victorie a lui Trump. De fapt, toata lumea e in stare de soc, incercand sa anticipeze ce va urma.

Dezamagirea e la ordinea zilei, chiar si printre republicani ¬ cei dezgustati de tonul campaniei si de inabilitatea partidului de a produce un altfel de candidat. Iar anxietatea creste vazand cu ochii. In DC, in barurile in care se difuzau rezultatele alegerilor suporterii democrati si-au pierdut vazand cu ochii increderea. Unii s-au luat la harta cu mai veselii sustinatori ai lui Trump, iar altii folosesc cu insistenta cuvantul care incepe cu F... "Whats wrong with this country?" e intrebarea care se tot aude in jur.

La miezul noptii pe coasta de est a Statelor Unite devine aproape ireversibila o victorie a lui Donald Trump, desi mai exista o vaga urma de speranta. Ziua alegerilor se incheie cu totul altfel fata de cum a inceput, cu multa speranta ca lumea nu se va zgudui si cu incredere ca modelele statistice care ne-au tot invadat ecranele in ultimele saptamani se vor confirma la urne. Dar Donald Trump a castigat alegerile prezidentiale si pare ca Republicanii vor controla si Congresul.

La sfarsitul zilei, singura veste buna ramane ca utilizarea marihuanei in scop recreational a fost legalizata in California si Massachusetts. Macar pentru unii dintre americani tranzitia catre noua lor tara va fi mai usoara.