Noile e-mailuri din noua ancheta cu privire la mesageria privata folosita de Hillary Cinton pe cand era sefa diplomatiei americane au fost descoprite dupa ce FBI a confiscat dispozitive electronice care le apartin lui Huma Abedin, o colaboratoare apropiata a candidatei democrate la presedintie, si sotul ei Anthony Weiner, anchetat intr-un scandal sexual, scrie The New York Times, citat de News.ro.

Biroul Federal de Investigatii (FBI) efectueaza o ancheta cu privire la mesaje ilegale pe care Weiner le-a trimis unei fete in varsta de 15 ani din North carolina.

FBI-ul a informat Congresul vineri ca a descoperit noi e-mailuri legate de cazul lui Clinton - un oficial federal a spus ca este vorba despre mii de e-mailuri -, care ar putea relansa scandalul ce i-a afectat campania prezidentiala si care ar putea sa reprezinte un colac de salvare pentru rivalul ei republican Donald Trump cu mai putin de doua saptamani inaintea alegerilor de la 8 noiembrie, comenteaza NYT.

Intr-o scrisoare pe care a trimis-o Congresului, directorul Biroului James Comey afirma ca e-mailurile au aparut intr-un caz care nu are legatura cu scandalul si ca "par pertinente pentru ancheta".

Comey a anuntat ca Biroul ia masuri pentru a "determina dac[ (e-mailurile) con'in informa'ii clasificate si a stabili importanta lor in ancheta noastra".

El afirma ca nu stie nu stie cat va dura examinarea acestor e-mailuri sau daca noile informatii sunt relevante.

FBI-ul face acest anunt in contextul in care Trump este devansat de Clinton in cea mai mare parte a sondajelor nationale si in numeroase state in care scorul este strans.

Scorurile celor doi candidati la presedintie s-au apropiat in ultimele zile, in contextul in care WikiLeaks continua sa publice e-mailuri furate unui membru al echipei de campanie a democratei.

Trump a ractionat deja la anuntul FBI, la un miting in New Hampshire.

"Coruptia lui Hillary Clinton este la scara pe care n-am mai vazut-o pana acum. Trebuie sa n-o lasam sa-si duca mecanismul criminal in Biroul Oval", le-a spus el sustinatorilor sai, care i-au raspuns scandand "Sa fie inchisa!".

Dupa ce a luat in deradere Biroul saptamani de zile in care l-a denuntat drept "inept" si "corupt", Trump a laudat politia federala.

"Am un mare respect fata de faptul ca FBI si DoJ (Departamentul Justitiei) vor acum sa aiba sa aiba curajul sa indrepte oribila greseala pe care au facut-o", a spus candidatul republican.

"A fost o grava eroare a justitiei, pe care poporul american o intelege deplin. Toata lumea spera ca este pe cale sa fie corectata", a continuat el.

Echipa de campanie a lui Clinton nu a reactionat imediat.

La sosirea la Cedar Rapids, in Iowa, Clinton a facut cu mana presei, pe pista, dar a ignorat intrebarile care i-au fost strigate.

Comitetul National Republican (RNC) a salutat, la randul lui, atentia acordata noilor e-mailuri ale lui Clinton drept un posibil punct de cotitura in campanie.

"Decizia FBI de a redeschide ancheta penala cu privire la serverul secret de e-mail al lui Hillary Clinton, cu doar 11 zile inainte de a alegeri, arata cat de grava trebuie sa fie descoperirea", a declarat Reince Priebus, presedintele RNC, citat intr-un comunicat.

"Aceasta evolutie uimitoare ridica intrebari serioase despre ce fisiere nu au fost predate si de ce si daca ele arata o intentie de a incalca legea", apreciaza el.

Comey a anuntat in septembrie ca Biroul a inchis ancheta, dupa ce a stabilit ca nimeni nu va face obiectul unei urmariri penale.

Insa Comey a criticat-o pe Clinton si pe colaboratori de-ai ei pentru ceea ce a numit o gestionare "extrem de neglijenta" a unor informatii sensibile.