​Administratia de la Washington trece prin schimbari dupa realegerea lui Barack Obama. Una dintre acestea este, potrivit informatiilor vehiculate de presa americana, iminenta numire a Senatorului John Kerry in locul lui Hillary Clinton la conducerea diplomatiei SUA. Ce inseamna aceste schimbari pentru relatia cu Europa Centrala si de Est dupa 2012, an electoral deopotriva pentru America si pentru mai multe tari europene, inclusiv Romania? Analistul Stratfor Eugene Chausovsky a discutat online cu cititorii HotNews.ro.

Eugene ChausovskyFoto: Stratfor
  • In cadrul grupului de analiza Stratfor, Eugene Chausovsky este analist pentru Eurasia si ocupa pozitia de Director of Europe and Former Soviet Union Analysis

Daca relatia cu Europa nu a atras prea multa atentie in timpul campaniei electorale pentru presedintia SUA, Administratia Obama s-a facut auzita adesea in chestiuni europene, inclusiv dupa alegerile de la inceputul lunii noiembrie. La inceputul acestei luni, secretarul de Stat Hillary Clinton - acum pe punct de plecare - s-a remarcat inclusiv in legatura cu tensiunile politice din Romania, mentionand aceasta tara alaturi de altele unde exista semnele unui "recul democratic".

Senatorul John Kerry, despre care diverse media americane scriu ca urmeaza sa preia conducerea diplomatiei americane, este fost candidat democrat la presedintie si actual sef al Comisiei pentru Afaceri Externe din Senatul SUA. Reuters scrie ca John Kerry ar putea fi anuntat Secretar de Stat impreuna cu alte schimbari la nivel inalt, inclusiv la Departamentul Apararii.