Peste 200 de milioane de alegatori americani sunt asteptati, marti, la sectiile de votare pentru a-si alege presedintele in cadrul scrutinului prezidential din SUA. In cursa intra actualul presedinte al SUA, democratul Barack Obama, presedintele si republicanul Mitt Romney. Care sunt cele mai importante momente ale zilei si serii electorale:

  • Deschiderea birourilor de vot

Primele birouri de vot se deschid la ora locala 06:00 (ora 11:00 GMT) in unele state de pe coasta de est (Virginia, New York, New Jersey, New Hampshire). Pe coasta occidentala, californienii vor incepe sa voteze la ora 15:00 GMT.

  • Inchiderea birourilor de vot

Primele birouri de vot din SUA se vor inchide la ora locala 18:00 (ora 23:00 GMT), in unele state de pe coasta estica a SUA. Cea mai mare parte a birourilor din statul Florida se inchid marti la ora locala 19:00 (ora 00:00 GMT), iar in majoritatea statelor de pe coasta de est urnele se inchid marti la ora locala 20:00 (miercuri la ora 01:00 GMT) sau ora locala 21:00 (miercuri la ora 02:00 GMT). Birourile de pe coasta de vest a SUA se inchid miercuri la ora 04:00 GMT.

  • Sondajele la iesirea de la urne

Marti seara, incepand cu ora 22:00 GMT, canalele de televiziune americane vor putea incepe sa difuzeze rezultate ale sondajelor la iesirea de la urne cu privire la prioritatile electorilor si structura electoratului prezent la vot. Aceste date statistice, primite de la 25.000 de operatori din toate statele SUA, vor ajuta canalele de televiziune sa anunte cine este in frunte in fiecare stat la momentul inchiderii birourilor de vot.

  • Statele "cheie"

In 11 state, reprezentand un numar de 146 de mari electori, sunt indecise, potrivit majoritatii sondajelor luate in calcul de RealClearPolitics.com. Barack Obama si Mitt Romney concureaza pentru a obtine 270 de voturi electorale. In 2008, Obama a castigat in toate cele 11 state acum indecise, dar situatia s-a schimbat, comenteaza AFP. Ehipa sa de campanie spune ca doar 8 state sunt indecise.

  • Scenariul Obama

Ultimele sondaje de opinie arata ca avansul presedintelui Barack Obama fata de candidatul republican Mitt Romney este unul solid in 18 state ce reunesc 201 voturi ale electorilor. Obama mai trebuie, asadar, sa obtina 69 de voturi electorale in 11 state-cheie, dar dintre acestea, are deja un avans confortabil in Pennsylvania (20 de voturi electorale), Michigan (16) si Wisconsin (10). El ar trebui, de exemplu, sa castige 18 voturi electorale in Ohio si 6 in Iowa pentru a fi reales presedinte, cu 271 de voturi.

  • Scenariul Romney

Pentru republicanul Mitt Romney drumul spre victorie pare sa fie mai dificil. El ar trebui sa obtina voturile electorale in majoritatea celor 11 state-cheie. Conform ultimelor sondaje, Romney poate fi sigur de victorie in 24 de state reprezentand 191 de voturi electorale. Republicanul are deci nevoie de inca 79 de voturi electorale in cele 11 state indecise, ceea ce presupune o victorie in Ohio, in Florida si in Virginia, care cantaresc impreuna 60 de voturi electorale.

  • Congresul

Tot marţi, americanii vor decide si componenţă Camerei Reprezentanţilor (435 de membri) şi 33 din cele 100 de mandate în Senat. Ultimele sondaje de opinie aratau că republicanii îşi vor păstra majoritatea în Camera Reprezentanţilor. În Senat, democraţii isi vor apara majoritatea fragilă de 53 de locuri, dar rezultatul final depinde de evoluţiile din state precum Massaschusetts, Virginia, Indiana şi Missouri.

  • Unii au votat anticipat

Peste 30% din americani ar fi trebuit sa voteze pana marti, prin corespondenta sau personal, in sectiile de votare deschise de mai multe saptamani. Voturile lor nu vor fi deschise pana marti.