Democratul Barack Obama si rivalul sau republican, Mitt Romney, s-au confrunta luni seara la Universitatea Boca Raton din Florida in cea de-a treia si ultima dezbatere televizata din aceasta campanie electorala, dezbatere dedicata politicii externe, programata cu doua saptamani inaintea scrutinului prezidential din 6 noiembrie. Moderator a fost Bob Schieffer, gazda celebrei emisiuni difuzate de CBS, Face the Nation. Prima intalnire dintre cei doi a fost castigata de Romney in timp ce de-a doua intalnirea a fost adjudecata de Obama. Aceasta ultima dezbatere a fost una decisiva ce va influenta optiunile americanilor pentru scrutinul prezidential.

Obama vs RomneyFoto: Captura ABC News

HotNews.ro a transmis LIVE TEXT principalele declaratii ale celor doi oponenti

UPDATE 5:30 Depozitiile finale ale celor doi candidati

Barack Obama: "In ultimii patru ani, am inregistrat progrese reale. Guvernatorul Romney vrea sa ne duca inapoi la politicile care ne-au adus in criza. Eu am o viziune diferita. Dupa un deceniu de razboaie, trebuie sa avem grija si de tara noastra, iar daca o sa am privilegiu de a ramane presedinte pentru inca patru ani, voi depune toate eforturile pentru a ma asigura ca Statele Unite raman cea mai puternica tara din lume".

Mitt Romney: "Aveti ocazia de a alege un lider adevarat. Eu vreau sa repornesc economia. America isi va reveni, iar pentru asta e nevoie de un presdinte care poate lucra cu ambele partide. Stiu ce trebuie sa facem. Aceasta natiune este speranta Pamantului. Avem nevoie de un lider puternic si al vrea sa fiu acel lider, motiv pentru care va cer votul".

In timp ce Barack Obama declara ca principala amenintare la adresa SUA a fost terorismul, rivalul sau Mitt Romney afirma ca prgramul nuclear al Iranului a reprezentat si reprezinta cel mai mare pericol pentru americani.

UPDATE 5:00 Obama a dat asigurari ca "Iranul nu va avea arme nucleare" si a promis sanctiuni mai dure impotriva Teheranului. A continuat mentionand ca negocierile bilaterale privind programul nuclear al Iranului au avut ca obiectiv impiedicarea dezvoltarii bombei atomice. "Odata cu scaderea productiei de petrol si prabusirea monedei, economia (Iranului) este distrusa". A continuat mentionad: "Motivul pentru care am provocat acest lucru se datoreaza faptului ca un Iran nuclear este o amenintare la adresa securitatii noastre nationale si o amenintare la adresa Israelului. Nu ne putem permite sa existe o cursa de inarmare nucleara in cea mai instabila regiune a lumii".

UPDATE 4:45 Romney a deplans faptul ca relatiile americano-israeliene au avut de suferit in urma tensiunilor "regretabile" sub mandatul presedintelui Obama: "Trebuie sa ne sprijine aliatii nostri. Cred ca tensiunile dintre Israel si SUA sunt regretabile", concluzionand ca: "relatiile dintre cele doua natiuni ar trebui sa fie o prioritate". In replica Obama a declarat ca in cazul unui atac iranian asupra Israelului, SUA va fi de partea israelienilor: "Voi sta alaturi de Israel daca vor fi atacati. Israelul este un prieten adevarat. Este cel mai bun aliat al nostru din regiune".

UPDATE 4:30 Barack Obama l-a acuzat pe Mitt Romney ca a facut intotdeauna alegeri proaste in politica externa si in special in ceea ce priveste sprijinirea razboiului din Irak, in 2003: "Ori de cate ori ati avut o opinie, v-ati inselat. Ati spus ca ar trebui sa mergem in Irak, desi nu aveau arme de distrugere in masa. Ati spus ca ar trebui sa avem intotdeauna militari in Irak". Obama reconfirmand promisiunea din campania electorala si anume retragerea militarilor din Irak.

A continuat mentionand: "Ati spus ca nu ar trebui sa adoptam tratate (de dezmarmare) nucleare cu Rusia in timp ce 71 de senatori, democrati si republicani au votat la sfarsitul anului 2010" pentru tratatul "Un Nou Inceput". L-a ironizat pe Romney declarand ca: "In politica externa, se pare ca doriti sa importati politicile din anii '80".

Obama i-a raspus de asemenea intr-o maniera ironica acuzelor venite din partea lui Romney privind declinul numarului de nave militare: "In SUA de asemenea au scazut si numarul cailor si a baionetelor", incercand sa ilustreze evolutia prioritatilor americane.

UPDATE 4:20 Mitt Romney considera ca "nu este de ajuns doar sa ucizi" si ca SUA va depasi amenintarea terorismului si Al-Quaeda: "Nu doar sa ucidem este ceea ce reiese din mizeria asta. Vom avea nevoie sa stabilim o strategie completa si puternica pentru a ajuta lumea musulmana si alte grupuri ale lumii pentru a respinge extremismul radical violent", informeaza AFP.

"Va felicit pentru eliminarea lui Osama Bin Laden si pentru modul in care ati tratat problema Al-Qaeda", a declarat Romney la inceputul dezbaterii.

Vezi aici intreaga dezbatere: