Presedintele american in exercitiu Barack Obama va vota cu 12 zile inaintea alegerilor prezidentiale in fostul sau fief din Chicago, asa cum permite legea statului Illinois, dupa cum a anuntat acesta luni pe contul sau de Twitter, anunta AFP. "Voi vota in avans (...) pe 25 octombrie. Daca statul vostru organizeaza un scrutin anticipat, faceti ca mine", a scris Obama pe contul sau oficial @BarackObama, semnand cu initialele, ceea ce inseamna ca el insusi a scris mesajul.

Comitetul de campanie al lui Obama a confirmat ulterior ca va merge in persoana sa voteze la Chicago, fieful sau politic inainte de a accede la presedintie si unde s-a instalat nucleul echipei care lucreaza pentru realegerea sa la alegerile prezidentiale din 6 noiembrie.

Cu cateva minute inainte, Prima Doamna a Statelor Unite, Michelle Obama, a anuntat, de asemenea, tot pe Twitter, ca ea a votat prin corespondenta, indemnandu-si astfel compatriotii sa procedeze la fel. "Nu am mai putut astepta pana in ziua alegerilor'', a declarat Michelle Obama pe contul sau de Twitter.

Comitetul de campanie democrat a afirmat ca "presedintele si Prima Doamna efectueaza un demers istoric de a vota anticipat, (respectiv) personal si prin corespondenta, pentru a sublinia partea usoara, practica si importanta votului".

Mobilizarea alegatorilor, in special a minoritatilor, a reprezentat unul dintre factorii decisivi pentru victoria lui Obama in 2008. Potrivit directorului de campanie al lui Obama, Jim Messina, democratul detine un avantaj solid in fata adversarului sau republican Mitt Romney in randul voturilor deja exprimate.

La sfarsitul saptamanii trecute, alegatorii din 42 de state vor putea vota deja prin corespondenta, noua dintre ele deschizand votul prin prezenta in biroul de vot.

Aceasta practica s-a dezvoltat pentru a evita cozile lungi in fata birourilor de vot pe 6 noiembrie sau pentru ca alegatorii sa nu fie nevoiti sa isi ia o zi libera in ziua scrutinului, care are loc intr-o zi de marti.