Vladimir Putin a declarat ca apreciaza stilul direct si franc al candidatului republican Mitt Romney, referindu-se la afirmatia acestuia potrivit careia Rusia este inamicul geopolitic numarul unu al Statelor Unite, pe care Romney a facut-o la inceputul anului, scrie Washington Post in editia online. Caracterizarea vine in contextul in care Mitt Romney, adversarul lui Barack Obama la presedintia SUA, a fost filmat la o strangere de fonduri facand mai multe declaratii considerate nepotrivite si catalogate drept "gresite" de actualul lider.

Mitt RomneyFoto: Reuters

"Faptul ca domnul Romney ne considera inamicul numarul unu si ca are resentimente la adresa Rusiei este un minus, insa, avand in vedere ca se exprima direct, deschis si clar, inseamna ca este un om deschis si sincer, ceea ce este un plus", a spus Putin. "Ne vom orienta catre plusuri nu catre minusuri. Si de fapt sunt foarte recunoscator ca si-a formulat pozitia intr-o maniera directa".

"Vom colabora cu oricine este ales ca presedinte de poporul american" a spus Putin intr-un alt interviu. Insa Putin a aratat in mai multe randuri ca nu agreeaza schimbarea.

Gafele lui Mitt Romney de la strangerea de fonduri din Florida

Candidatul republican a fost nevoit zilele acestea sa se apare dupa aparitia in presa a unor clipuri cu el vorbind la o strangere de fonduri in Florida. Intr-un interviu pentru Fox News, el si-a aparat afirmatia potrivit careia 47% dintre americani sunt victime si depinde de guvern, afirmand ca acestia nu ar vota pentru el. "Vorbesc despre o perspectiva asupra oamenilor care probabil nu ma vor sustine. Cei care depind de guvern si cei care cred ca treaba guvernului este sa redistribuie, pe aceia nu ii voi avea", a spus el, citat de BBC.

Un sondaj facut publicat de NBC News si Wall Street Journal marti seara arata ca sustinerea pentru Obama a ajuns la 50% pentru prima data in aceasta campanie.

"Exista 47% care sunt cu el (Obama - n.r.), care depind de guvern, care cred ca ei sunt victime, care cred ca guvernul are o responsabilitate sa aiba grija de ei, care cred ca au dreptul la ingrijire medicala, mancare, case, orice", a spus Romney.

Obama a declarat, in emisiunea lui David Letterman marti seara, ca Romney a gresit cand a facut aceasta afirmatie. "Am invatat ca presedinte ca trebuie sa reprezinti intreaga tara. Nu sunt multi oameni in tara care sa creada ca sunt victime sau ca merita ajutoare", a spus el.

O alta gafa facuta de Romney la acea strangere de fonduri a fost legata de Orientul Mijlociu. El a declarat ca palestinienii sunt "dedicati distrugerii Israelului."

"Palestinienii nu au niciun interes sa realizeaza pacea. Calea catre pace pare de neimaginat".

Intr-un alt clip, el vorbeste despre programul nuclear al Iranului, avertizand ca SUA ar putea risca sa fie atacate si facand mai multe greseli de geopolitica.

Inregistrarile au aparut imediat dupa ce echipa de campanie a anuntat ca fac o schimbare de strategie iar pentru Romney urmeaza cateva zile mai grele.