Vladimir Putin a fost ales duminica presedinte al Federatiei Ruse, el obtinand cel de-al treilea mandat la Kremlin din primul tur de scrutin, cu aproape 64% din sufragiile alegatorilor, potrivit rezultatelor anuntate dupa numararea a 99% din buletinele de vot. "Am castigat o lupta deschisa si onesta. Le multumesc celor care au spus 'da' marii Rusii", a afirmat Vladimir Putin, in fata a circa 100.000 de sustinatori adunati pe strazile Moscovei, dupa anuntul victoriei sale. Putin a mai condus Rusia timp de opt ani, intre 2000 si 2008, iar victoria sa la alegerile de duminica, pentru un mandat de sase ani, a fost prognozata de majoritatea analistilor si de sondajele de opinie. Observatorii independenti au indicat numeroase nereguli si cazuri de "voturi cu autobuzul".

Vladimir Putin, cu lacrimi in ochi dupa castigarea alegerilor in 2012Foto: Agerpres/AP

Potrivit rezultatelor anuntate luni dimineata de comisia electorala centrala, Vladimir Putin a obtinut 63,9% din voturi, dupa centralizarea a 98,47% din sectiile de votare.

Comunistul Ghennadi Ziuganov a obtinut 17,18% din voturi, liberalul Mihail Prohorov 7,7%, populistul Vladimir Jirinovski 6,24%, iar candidatul de centru Serghei Mironov 3,84%.

Prezenta la urne a fost de 64%.

Vladimir Putin, prim-ministru din 2008, a parasit in acel an Kremlinul intrucat, conform Constitutiei, puterea nu poate fi detinuta pentru mai mult de doua mandate consecutive.

Acesta l-a propulsat la presedintie pe subordonatul sau Dmitri Medvedev, care a renuntat la o noua candidatura in septembrie, pentru a ii permite mentorului sau sa revina la putere in 2012.

O reforma constitutionala a extins mandatul de la patru la sase ani, astfel incat Putin va avea dreptul de a candida si in 2018 si se poate mentine la putere pana in 2024.

UPDATE (ora 23:35): "Vladimir Putin este pregatit pentru un dialog membrii opozitiei, daca acestia vor veni cu propuneri constructive, care sa sustina cauza comuna" a declarat purtatorul sau de cuvant, Dmitri Peskov.

UPDATE (ora 23:00): Vladimir Putin a obtinut 64,39% din voturi, potrivit rezultatelor anuntate dupa numararea buletinelor din 50% din sectiile de vot.

UPDATE (ora 21:43): "Am castigat o lupta deschisa si onesta. Le multumesc celor care au spus 'da' marii Rusii", a afirmat Vladimir Putin, in fata a circa 100.000 de sustinatori adunati pe strazile Moscovei.

UPDATE (ora 21:25): Prima declaratie a lui Vladimir Putin dupa victoria in alegeri: "Alegatorii nu au permis distrugerea statului rus". "Alegatorii nostri stiu sa faca diferenta intre dorinta de reinnoire si provocarile politice care au ca scop distrugerea statului nostru", a afirmat Vladimir Putin, la televiziunea de stat din Rusia, potrivit AFP.

UPDATE (ora 21:09): 63,42% este scorul obtinut de Vladimir Putin in alegeri, arata rezultatele oficiale partiale, dupa centralizarea a 30% din sectiile de votare.

UPDATE (ora 20:11): In jur de 100.000 de simpatizanti ai lui Vladimir Putin au iesit in strada la Moscova, pentru a sarbatori victoria acestuia in alegeri.

UPDATE (ora 19:20): Primele rezultate oficiale - Comisia Electorala anunta ca Vladimir Putin este pe primul loc, cu 61,8% din voturi, dupa centralizarea a 14,5% dintre sectiile de votare, potrivit AFP.

Populistul Vladimir Jirinovski (8% din voturi) s-a clasat pe locul al treilea dupa scrutinul de duminica, urmat de miliardarul Mihail Prohorov (7,5%) si centristul Serghei Mironov, un apropiat al Kremlinului (3,67%).

UPDATE (ora 19:00): Votul a luat sfarsit, exit-poll-urile il indica castigator pe Vladimir Putin (58,3% - institutul VTsIOM, 59,3% - FOM).

Gennadi Ziuganov, liderul Partidului Comunist, este al doilea clasat in scrutinul de duminica, obtinand 17,7% din voturi, potrivit exit-poll-urilor.

UPDATE (ora 18:50): Site-ul Comisiei Electorale Centrale de la Moscova a fost atacat de hackeri, in timpul scrutinului de duminica.

UPDATE (ora 18:33): Prezenta la urne pana la ora 18:00 a fost de 58,3%, a anuntat Comisia Electorala Centrala, citata de RIA Novosti.

UPDATE (ora 17:40): Observatorii independenti au declarat ca s-au inregistrat numeroase nereguli la vot. Agentia Golos sustine ca printre cele mai folosite metode este cea a autobuzelor pline de oameni, care sunt dusi sa voteze de cateva ori la diferite sectii (cazuri semnalate in Moscova, Novosibirsk, Bernaul).

UPDATE (ora 17:30): Prezenta la vot pana la ora 16 a fost de 56.3%, anunta Comisia Electorala Centrala.

UPDATE (ora 17:15): 62 de cetateni rusi au votat la sectia deschisa la Constanta, in incinta Consulatului General al Federatiei Ruse. Aceasta este a doua sectie de votare deschisa de Ambasada rusa in Romania, in afara celei din Bucuresti. Prezenta la vot la sectia din Constanta este de 99,9% (au votat 62 de persoane din 63 aflate pe lista).

UPDATE (ora 16:00): Patriarhul Kirill, liderul Bisericii Ortodoxe Ruse, a anuntat ca a votat pentru "stabilitate".

UPDATE (ora 15:48): 5 oameni au murit duminica in Rusia, dupa ce au facut atac de cord in 5 sectii de votare diferite, anunta RIA Novosti.

UPDATE (ora 14:55): Militante topless din grupul FEMEN au protestat la sectia unde a votat Putin.

UPDATE (ora 14:20): Cosmonautii rusi de pe Statia Spatiala Internationala au votat si ei la alegerile prezidentiale.

UPDATE (ora 14:05): Un barbat in varsta de 116 ani a votat la o sectie din Ingusetia (Caucazul de Nord), potrivit RIA Novosti.

UPDATE (ora 13:44): Un grup de peste 10 inotatori in apa inghetata a votat la o sectie din Siberia, acestia prezentandu-se la urne imbracati doar in costume de baie. Votul inedit a avut loc in orasul Barnaul din regiunea Altai, unde temperatura nu depaseste 2 grade Celsius. Inotatorii au venit la vot entuziasmati, aducand cu ei si mascota clubului - un urs polar.

UPDATE (ora 12:45): 116 persoane cu cetatenie rusa au votat, pana la ora 11:30, la Circumscriptia Consulara a Ambasadei Federatiei Ruse la Bucuresti, au declarat reprezentantii Sectiei Consulare a Ambasadei ruse, pentru Agerpres. Pana la ora 20:00, ora inchiderii urnelor, sunt asteptati sa voteze in jur de 300 de cetateni rusi.

UPDATE (ora 12:19): 15,3% dintre cetatenii cu drept de vot s-au prezentat la urne pana la ora 10:00.

UPDATE (ora 12:06): Vladimir Putin si sotia sa, Liudmila, au votat la o sectie din Moscova. "Am dormit bine, am facut sport, apoi am venit aici", a spus Putin, adaugand ca este convins ca rusii vor veni in numar mare la vot: "Am incredere ca oamenii vor da dovada de responsabilitate", potrivit RIA Novosti.

UPDATE (ora 11:42): Liderul comunist Gennadi Ziuganov, candidat la alegerile prezidentiale, s-a prezentat la urne, declarand ca a votat "pentru o Rusie educata si prospera".

UPDATE (ora 11:14): Doi alegatori au murit duminica dimineata dupa ce au suferit atacuri de cord chiar in momentul in care s-au prezentat la urme, la doua sectii de votare diferite din Rusia, anunta RIA Novosti.

UPDATE (ora 10:38): Politia moscovita a retinut duminica doua femei, membre ale unui grup punk, care au cantat un cantec impotriva lui Vladimir Putin, dupa ce s-au urcat pe acoperisul celei mai mari catedrale din capitala Rusiei, anunta RIA Novosti.

In cursa pentru fotoliul de presedinte s-au aflat urmatorii candidati: premierul Vladimir Putin, liderul Partidului Comunist, Gennadi Ziuganov, presedintele Partidului Democratic Liberal, Vladimir Jirinovski, reprezentantul formatiunii Rusia Justa, Serghei Mironov, precum si independentul Mihail Prohorov.

Autoritatile au intarit masurile de securitate in Mosova si in alte mari orase. Comisia electorala a decis amplasarea de camere video in toate sectiile de votare, pentru a preintampina fraudele, iar inregistrarile vor fi pastrate timp de un an.

Votarea a inceput inca de sambata seara (ora Romaniei) in Estul indepartat, iar urnele s-au inchis la ora 19.00 (ora Romaniei) in enclava Kaliningrad.

HotNews.ro a transmis cele mai importante evenimente ale zilei din Federatia Rusa