Impotriva lui Vladimir Putin se pregatea un atentat, dejucat insa de serviciile speciale ucrainene la Odessa, afirma postul de televiziune Pervyi kanal, apropiat de Kremlin. Putin urma sa fie aruncat in aer cu ajutorul unei mine pe prospectul Kutuzov din Moscova. Expertii constata ca intreaga poveste aminteste o mutare electorala clasica, scrie Gazeta.ru.

Directorul Fondului „Peterburgskaia politika”, Mihail Vinogradov, a amintit, intr-o discutie cu Gazeta.ru, despre tehnologia de organizare de false atentate impotriva candidatilor cu scopul de a atrage atentia asupra lui si compasiunea electoratului. O practica folosita in anii 1990.

„In filmul <>, aceasta tehnologie este detaliat descrisa. Se pare insa ca fimul nu a fost vizionat de toti cei din stafful lui Putin”, a declarat Vinogradov. Tema atentatului se pliaza peste imaginea cetateanului apolitic, care percepe politica prin prisma serialelor si este inclinat sa sacralizeze puterea. O astfel de informatie are darul de a mobiliza acest tip de alegator”.

"Lenin a spus, la un moment dat, despre cartea lui Gogol, Mama, ca este un roman foarte bine venit. Asa ca atentatul dejucat poate fi catalogat drept <>", a comentat, la randul sau, politologul Dmitri Oreshkin.

Informatii despre asa-zisa tentativa de atentat

Cu ajutorul FSB, serviciile speciale ale Ucrainei au dejucat un complot impotriva premierului Putin, pus la cale de ceceni dupa instructiunile lui Doku Umarov. Dupa o explozie produsa la 4 ianuarie intr-un bloc din Odessa, anchetatorii au descoperit in apartamentul unde a avut loc deflagratia o anumita cantitate de explozibil. Salvat de medici, unul dintre chiriasi, Ilia Pianzin a recunoscut ca impreuna cu colegul sau, Ruslan Madaev, decedat, a venit la Odessa cu instructiuni clare din partea lui Doku Umarov.

„Ni s-a spus: mai intai va duceti la Odessa, invatati sa faceti bombe, dupa care plecati la Moscova, unde veti organiza diversiuni la obiective economice. Mai tarziu va fi atentatul impotriva lui Putin. Dupa care va intoarceti la Odessa. Ruslan a primit numarul de telefon al persoanei care urma sa ne intampine”.

Asa s-a aflat despre al treilea participant la actiune, care a reusit sa fuga protejat de incendiul declansat de explozie. Pentru elucidarea cazului, serviciile speciale ale Rusiei si Ucrainei au lucrat impreuna si foarte eficient. A treia persoana a fost retinuta de partea ucraineana. El a fost identificat ca fiind Adam Osmaev, despre a carui arestare s-a aflat, ea fiind pusa in contextul unui atac terorist.

Iata ce a declarat el anchetatorilor: „Scopul final al misiunii era Moscova si incercarea de a-l asasina pe Putin. Trebuia sa folosim niste mine de origine militara. Nu era vorba de kamikaze. Totusi, mortul era dispus sa fie terorist sinucigas”, a spus Osmaev.

Alte detalii, Pervyi kanal a promis sa le dezvaluie in aceasta seara.

„Intrebati-i pe cei de la Pervyi kanal. Dupa care hotarati singur daca este adevarat sau nu”, au declarat responsabilii serviciilor ucrainene, intrebati daca povestea este reala. FSB-ul rusesc a refuzat, la randul lui, orice comentarii. In schimb, purtatorul de cuvant al premierului, Dmitri Peskov, a confirmat versiunea complotului, dar nu a vrut sa comenteze. Aceeasi atitudine si din partea purtatorului de cuvant al presedintelui Dmitri Medvedev, Natalia Timakova, care a redirectionat apelurile catre serviciile speciale.