Salariul minim pe economie va fi crescut, imediat dupa investirea noului guvern, de la 1.250 de lei la 1.450 de lei, a declarat, joi seara, presedintele PSD, Liviu Dragnea, potrivit Agerpres.

El a prezentat intr-o conferinta de presa "calendarul" de implementare a principalelor masuri cuprinse in programul de guvernare al social-democratilor, avut in vedere in 2017 de viitorul Executiv preconizat a se realiza in alianta cu ALDE.

"Imediat dupa investirea noului Guvern vom creste salariul minim pe economie de la 1250 de lei la 1450 de lei. Vom elimina contributiile de sanatate pentru toti pensionarii. Pensiile mai mici de 2.000 de lei vor fi scutite de impozitul pe venit. Vom anula HG 800/2016 si vom adopta o HG ce va duce la ieftinirea medicamentelor care si-au pierdut patentul, in medie cu 35%. Vom aloca resursele necesare pentru demararea programului in ceea ce priveste hepatita C, F3 (gradul de fibroza 3)", a declarat Liviu Dragnea.

Totodata, a adaugat el, "bursele studentesti vor creste de la o alocare de 86 de lei/student, cat este astazi, la 201 lei/student pentru fiecare universitate".

"De la 1 martie vor intra in vigoare unele masuri: TVA zero pentru vanzarea locuintelor, pentru publicitate si pentru materiile prime din agricultura. De asemenea, va intra in vigoare acordarea unui tichet de vacanta in valoare de 1.450 de lei/tichet pentru fiecare bugetar. Pensia minima va creste de la 400 de lei la 520 de lei. Reducerea impozitului pentru microintreprinderi de la 2% la 1%, cele care au mai mult de un angajat, iar plafonul va creste de la 100.000 de euro la 500.000 de euro. Impozitul pe transferul proprietatilor cu o valoare mai mica de 450.000 de lei va fi zero", a declarat Dragnea.

Presedintele a mentionat si ca "se va demara programul PNDL 2, care va asigura finantarea a peste 5.000 de noi proiecte locale".

"Tot de la 1 martie se vor publica caietele de sarcini pentru inceperea programului de construire a locuintelor pentru tineri, cu primul calup de 500. (...) Tot la 1 martie, plata subventiilor in agricultura", a spus Dragnea.

El a anuntat ca, fara a fi considerate "o pacaleala", o alta serie de masuri vor intra in vigoare de la "1 aprilie". Dragnea a mentionat intre acestea o "lege a preventiei", care va obliga toate institutiile de control sa nu aplice sanctiuni inainte de a impune agentilor economici sa se conformeze daca au fost gasiti in neregula.t

"Tot de la 1 aprilie, asigurarea transportului gratuit pe calea ferata pentru toti studentii din Romania", a afirmat el.

Liderul PSD a adaugat ca, pana-n luna aprilie, se doreste aprobarea in Parlament "a Master Planului pentru Transport".

"Tot de la 1 aprilie demararea procedurilor necesare pentru realizarea programului de achizitionare a 3000 de ambulante, pentru fiecare sat din Romania", a spus el. Dragnea a precizat ca in luna mai viitorul Guvern are in vedere implementarea programului "Startup Nation ce vizeaza alocarea a 10 mii de granturi nerambursabile cu o valoare de maxim 200 de mii de lei".

De la 1 mai se are in vedere demararea unui program vast de impadurire. "Avem in plan ca in jumatate de an care ramane sa impadurim 5.000 de hectare", a precizat el.

Pentru luna iunie se are in vedere "finalizarea procesului de selectie a celor mai bune oferte pentru dotarea Armatei Romane, cu fregate sau corvete, avioane sau vehicule blindate". "In acest sens, cer actualului Guvern sa nu semneze contracte ce vizeaza dotarea Armatei fara avizul noului Parlament", a spus Dragnea.

El a subliniat ca la 1 iulie "se va infiinta Fondul Suveran de Dezvoltare si Investitii" , va fi "adoptata Legea salarizarii unitare" si va demara "programul de irigare a 1,3 milioane de hectare, reprezentand 40 de amenajari" si se vor finaliza studiile de prefezabilitate si "identificarea terenurilor pentru constructia spitalului republican si a celor opt spitale regionale".

In luna august, se doreste, printre altele, demararea programului de constructie a 500 de crese si gradinite, achizitia pentru urmatorii doi ani a tuturor vaccinurilor pentru populatie. In luna septembrie, a adaugat el, se are in vedere "demararea achizitiei a cel putin 20 de aeronave de catre TAROM" si demararea "programelor de screening pentru depistarea bolilor".

Fata de cele prezentate, Liviu Dragnea si-a exprimat speranta ca incepand de la 1 ianuarie 2017 "sa intre in vigoare legea privind eliminarea celor 102 taxe nefiscale".

"Asteptam decizia de maine (vineri ￯ n.r.) a CCR, iar in situatia in care decizia va fi favorabila, speram ca presedintele Romaniei sa promulge rapid aceasta lege pentru a intra in vigoare de la 1 ianuarie. Speram, de asemenea, ca presedintele Iohannis sa promulge legea deja declarata constitutionala privind cresterea, in medie, cu 15% a veniturilor din Educatie si Sanatate. In cazul in care din diverse motive aceste legi nu vor fi publicate in Monitorul Oficial, am gasit procedurile legale in asa fel incat in prima luna de anul viitor ele sa fie adoptate si sa-si produca efectele. Doar ca informatie, indiferent ce se intampla, daca se intarzie sau nu, dupa 1 ianuarie, in proiectul nostru de buget sunt cuprinse efectele acestor legi", a mai declarat presedintele PSD.