Avocatul Poporului va decide "intr-o zi - doua" daca se sesizeaza sau nu din oficiu in privinta Legii 90/2001 privind organizarea Guvernului, a declarat marti pentru AGERPRES Avocatul Poporului, Victor Ciorbea. Legea 90 prevede ca un condamnat penal nu poate face din Guvern, prevedere care il impiedica pe Liviu Dragnea, presedintele PSD, sa fie premier dinc auza condamnarii de doi ani de inchisoare cu suspendare in dosarul fraudarii referendumului din 2012.

Victor Ciorbea (foto arhiva)Foto: Agerpres

Intrebat daca Avocatul Poporului analizeaza Legea 90/2001, Victor Ciorbea a declarat ca a dat in lucru la Serviciul Contencios Constitutional sa faca o "prima lectura" a textelor legale.

"N-am fost sesizat nici de partide, nici de institutii, nici de cetateni, dar (...), aseara, la diverse posturi de televiziune, la diverse dezbateri, emisiuni, s-a spus ca ar fi cazul ca Avocatul Poporului sa intervina. Si atunci am dat in lucru la Serviciul Contencios Constitutional sa analizam, sa facem un fel de prima lectura mai atenta a textelor legale, a jurisprudentei Curtii Constitutionale si a CEDO in materie si sa decidem daca ne sesizam sau nu din oficiu, in conditiile in care nu sosesc sesizari oficiale. Sigur ca mi-as dori sa se rezolve problema asta fara implicarea institutiei noastre, sa se rezolve direct intre institutiile prevazute direct de catre Constitutie, dupa cum mi-as dori sa se gaseasca alte solutii sau formule, dar nu puteam ramane total pasiv, pentru ca, totusi, (...) sunt in discutie aspecte foarte importante de ordin constitutional, cu implicatii deosebite si nu pot sa ma limitez sa ma sesizez din oficiu numai la cazuri importante, dar care vizeaza o persoana sau un grup de persoane ale caror drepturi si libertati sunt afectate. (...) Intr-o zi - doua sper sa luam o decizie daca ne sesizam sau nu din oficiu si, apoi, sa facem o examinare foarte atenta si sa vedem daca e cazul sa ridicam sau nu exceptia de neconstitutionalitate la Curtea Constitutionala", a spus Ciorbea pentru Agerpres.

Mai multi lideri PSD au declarat in ultima saptamana de campanie, dar si dupa alegerile castigate categoric de PSD ca legea 90 ar trebui schimbata, astfel incat Dragnea sa poata fi premier. Pe de alta parte, presedintele Iohannis a declarat azi ca ramane valabil anuntul sau din campanie, potrivit caruia nu il va nominaliza premier pe Dragnea din cauza condamnarii.