Fostul premier Victor Ponta si-a exprimat speranta ca presedintele Klaus Iohannis sa respecte Constitutia si a sustinut ca, potrivit articolului 103 din Legea fundamentala, PSD poate fi chemat singur la consultari, daca are majoritate absoluta dupa depunerea juramantului de catre viitorii parlamentari, potrivit Agerpres.

Ponta a subliniat ca nimic nu se schimba in privinta aliantei PSD cu ALDE, formatiune alaturi de care social-democratii vor sa formeze viitorul cabinet.

"Daca are majoritate absoluta (n.r. - PSD), se aplica un articol din Constitutia Romaniei referitoare la nominalizarea premierului. Cu ALDE avem majoritate, dar se schimba putin lucrurile. Cel mai bine pentru Romania, nu doar pentru PSD, este ca cel care isi asuma responsabilitatea de prim ministru sa aiba si parghia, puterea politica de a fi lider al partidului. Altfel, lucrurile nu merg bine nu numai in Romania, ci in nicio tara din Uniunea Europeana. Cand se va face nominalizarea oficiala - cu siguranta nu inainte de formarea Parlamentului si de a sti exact daca PSD are sau nu asa cum prevede Constitutia jumatate din majoritatea absoluta in Parlamentul Romaniei", a declarat Ponta, la Romania TV.

El a citat articolul 103 din Constitutie si a detaliat trei motive pentru care PSD va guverna alaturi de ALDE.

"Daca la repartizare ne lipsesc doua sau trei mandate, eu cred ca vor fi poate doi-trei-patru parlamentari care luni vor vrea sa fie in PSD. Si atunci, conform art. 103 din Constitutie care spune "in urma consultarii partidului care are majoritatea absoluta", nu se mai fac consultari cu celelalte partide, ca asa spune Constitutia. (...) Dragnea a explicat foarte clar faptul ca vom guverna impreuna cu cei de la ALDE, nu se pune problema de a le spune celor de la ALDE: 'gata, avem majoritate, nu mai e nevoie de voi'. In primul rand ne tinem cuvantul, in al doilea rand au oameni foarte buni, trei, guvernarea nu va fi deloc usoara, va fi una dificila pentru ca tara e lasata intr-o situatie foarte proasta. Noi vorbim acum insa de procedurile constitutionale care trebuie desfasurate saptamana viitoare - luni, marti se constituie Parlamentul, se aleg presedintii celor doua Camere", a detaliat social-democratul.

Victor Ponta a precizat ca nu vorbeste in numele PSD, dar a opinat ca presedintele Senatului va fi Calin Popescu-Tariceanu, iar presedintele Camerei Deputatilor va fi desemnat de la PSD.

"Presedintele este obligat sa respecte vointa electoratului si a Parlamentului. (...) Guvernul isi incheie mandatul odata cu validarea alegerilor. (...) Dupa ce l-am avut pe Basescu, care pana la urma a acceptat votul din 2012, nu vreau ca Iohannis sa fie mai rau decat Basescu - cel care l-a refuzat pe Klaus Iohannis in a fi prim-ministru, desi avea majoritate", a conchis fostul premier.