Daca la inceputul zilei entuziasmul liderilor USR era ridicat, anuntand "o zi istorica pentru Romania", spre finalul zilei acesta a mai scazut, atat pe fondul prezentei scazute la vot, dar si al sondajelor care au circulat toata ziua pe internet. Totusi, Nicusor Dan, liderul USR, dar si alti reprezentanti ai formatiunii politice s-au declarat multumiti de scorul dat de exit-poll-uri, undeva intre 8,5 - 9%. Dincolo de rezultatul obtinut, Clotilde Armand s-a declarat dezamagita de prezenta scazuta la vot.

Parlamentare 2016 - USR-Foto: Hotnews

La ora 19.00, la sediul de campanie al USR erau doar cativa reprezentanti ai USR si foarte multi ziaristi. Este mult spus sediu de campanie deoarece micul apartament de pe strada Carol Davila, unde USR obisnuia sa tina conferintele de presa, era neincapator pentru un asemenea eveniment, iar pentru ziua votului s-a folosit un alt spatiu, parterul unei cladiri de birouri de pe strada Nicolae Filipescu din centrul Capitalei.

Printre primii veniti sunt Vlad Alexandrescu, Cristian Ghinea si Roxana Wring. Toti sunt multumiti de felul cum s-a desfasurat campania, concluzionand ca au facut cat de bine au putut cu resursele pe care le-au avut.

"Este un partid care s-a extins in 6 luni de la o formatiune locala, pe Bucuresti, la un partid national. Nu cunoastem inca rezultatul alegerilor, dar este clar ca aceasta extindere s-a facut acolo unde se putea face, unde am avut oameni care ne-au sprijinit si care au avut mesaje de transmis. Am ajuns si in mediul rural. In Cluj am avut un exemplu foarte bun cu oameni care au mers din poarta in poarta prin sate. Eu cred ca la conditiile pe care le-am avut, cu finantarea redusa pe care am avut-o, am facut maximum. A fost un maraton, am incercat sa fim peste tot unde ni s-a permis accesul. Va reamintesc ca la TVR 1 nu am fost, la B1 nu am fost, la Romania Tv nu am fost. Cred ca este foarte bine, este un partid care nu a avut finantare de la stat pentru campania electorala, care nu a avut sponsorizari generoase", a declarat Vlad Alexandrescu, pentru HotNews.ro.

"Eu cred ca noi intr-un timp foarte scurt am reusit foarte mult. Dupa ce avem rezultatele vom face o analiza, cu mintea calma si la rece. Lucrurile se pot face intotdeauna mai bine, dar eu sunt multumita de ce am realizat. Eu cred ca am reusit sa transmitem mesajele noastre intr-un timp foarte scurt, avand in vedere ca notorietatea noastra in afara Bucurestiului la inceputul lui august. Erau zone intregi din tara in care nimeni nu auzise de noi si de Nicusor Dan. Eu zic ca trebuie sa fim multumiti", a declarat Roxana Wring.

Cristian Ghinea a venit cu sotia si copilul, impartindu-si timpul intre discutiile cu colegii, scurte interviuri pentru presa si familie.

"Eu sunt entuziasmat dupa campania asta. Am fost in 20 de judete, sunt racit cobza. Am fost si in judete unde oamenii ne-au spus sa nu depunem efort fiindca sunt batalii pierdute - Vaslui, Botosani, Salaj, Bistrita-Nasaud. Am gasit si oameni misto. Cea mai mare bucurie sunt oamenii din USR pe care i-am intalnit. Oameni foarte tari care si-au pus in paranteza business-ul, cariera, ca sa faca chestia asta. A fost un efort greu de imaginat, un partid care acum 6 luni exista doar in Bucuresti s-a extins in toata tara, are filiale in toata tara si a strans atatea semnaturi, a facut fata cu brio unui val de contestatii absolut abject de la PSD si satelitii PSD. Filialele au fost foarte diferite si la nivel local fiecare s-a organizat cum l-a taiat capul. A fost o senzatie de amatorism, cu bune si cu rele, asa cum este la fotbalul de amatori. Eu sunt foarte multumit de USR. Prezenta nu este asa de dramatica, daca te uiti la Bucuresti, este mai mult ca la locale, ceea ce este enorm. Chiar si in Timis unde este cea mai mica prezenta, a fost mai mult ca la locale, deci nu este dramatica povestea cu prezenta. Ar trebui sa facem ceva sa depasim acel 50%", a explicat Ghinea.

Acesta spune ca este trist pentru Romania ca PSD-ul are foarte mult si PNL-ul iese prost. "Pana la urma noi ne-am facut treaba noastra, trebuia sa o faca si ei pe a lor", a mai spus acesta.

In jurul orei 20.00 a venit si Nicusor Dan, apoi Clotilde Armand. Aceasta s-a declarat nemultumita de prezenta la vot spunand ca problema majora este lipsa de incredere a oamenilor in clasa politica.

"Noi vrem sa intram in Parlament, vrem sa ducem acelasi razboi pe care il ducem in Bucuresti. Vrem sa avem oportunitatea de a duce lupta mai departe. Eu am votat dimineata. Am dus si restul familiei la vot. Avem o matusa de 90 de ani care a fost foarte fericita sa voteze. Am fost dezamgita fiindca participarea nu a fost la nivelul pe care mi-l doream. Stiti bine ca in timpul lui Ceausescu era de 99,9%. Acum nici nu ajungem la jumatate. Este regretabil. Este un lucru pe care trebuie sa-l schimbam. Trebuie sa muncim foarte mult la asta, oamenii sa aiba speranta ca votul lor schimba ceva. Noi credem ca problema majora este lipsa de incredere a oamenilor. Luptam impotriva acestei lipse de incredere cu sinceritatea noastra, cu onestitatea noastra, dar cand ai pierdut increderea cuiva, dureaza mult pana se reconstruieste", a explicat Clotilde Armand.

USR nu a comandat un exit-poll, iar cu cateva minute inainte de inchiderea urnelor, toata lumea s-a asezat in fata televizorului si a asteptat rezultatele sondajelor facute de posturile de televiziune.

In sala se aude doar televizorul si toata lumea asteapta cu nerabdare: PSD 45%, USR: 8,5% la Camera Deputatilor.

Nicusor Dan stramba la propriu din nas, insa Clotilde Armand a inceput sa strige BRAVO, BRAVO. Incet, incet atmosfera se inveseleste.

"Este un fapt extraordinar ca un partid care a inceput in februarie 2016, cu 40 de membri fondatori, a devenit a treia forta politica din Romania. Este o victorie a democratiei din Romania. Pentru prima oara dupa Revolutie, un partid format din oameni care nu au mai facut politica, oameni care isi lasa deoparte carierele profesionale si timpul pe care il petreceau cu familia, ca sa intre in spatiul politic, pentru prima data dupa Revolutie, un astfel de partid intra in Parlament. Vreau sa multumesc in primul rand tuturor romanilor care ne-au dat votul azi, miilor de oameni care au donat pentru USR, miilor de oameni care au strans semnaturi pentru ca noi sa putem sa candidam la aceste alegeri parlamentare, miilor de membri si simpatizanti care in zilele acestea au fost in strada si au vorbit cu romanii si le-au transmis cine este USR", a declarat Nicusor Dan, liderul USR.

In sala a venit partenera de viata a liderului USR, impreuna cu fetita.

Planuri de viitor

Nicusor Dan: "Votul de azi e un inceput. Pentru multi dintre noi, ultimii ani au fost niste ani in care ne-am luptat cu ilegalitati, abuzuri ale administratiei publice, jaful din banii publici. Incepand de azi avem mai multa putere si mai multe resurse si promisiunea noastra este ca vom continua in aceeasi directie. Ne vom lupta cu ilegalitatile, cu abuzurile autoritatilor, ne vom lupta impotriva jafului din banii publici. Vom fi, ceea ce nu a existat pana acum, partenerul cetateanului in relatia cu autoritatile publice din Romania".

Nicusor Dan a declarat ca daca PSD va forma o majoritate parlamentara, USR nu va face parte din aceasta.

De asemenea, Nicusor Dan a spus ca usile USR sunt deschise pentru Dacian Ciolos, in cazul in care acesta va dori sa intre in partid.

Cristian Ghinea: "Fie facem un guvern foarte bun, fie facem o opozitie fantastica".

Roxana Wring: "Acum incepe greul. Daca suntem in opozitie, vom fi o opozitie activa, asa cum suntem si in consiliul general. Vom propune proiecte si vom incerca sa le trecem prin Parlament. Va trebui sa ne organizam mult mai bine si ne vom pregati pentru urmatoarele alegeri".