GovITHub (programul guvernamental care reuneste specialisti din domeniul IT) anunta lansarea primei versiuni a aplicatiei ROdiaspora, destinata romanilor de pretutindeni, care este disponibila in Google Play si ofera accesul mobil la informatii despre desfasurarea alegerilor parlamentare in strainatate. Aplicatia pune la dispozitia utilizatorilor de device mobil Android o harta interactiva a tuturor celor 417 sectii de votare din afara tarii si lista BEC a candidatilor care vor reprezenta diaspora in Senat si Parlament, precum si documente si ghiduri esentiale dezvoltate de Ministerul Afacerilor Externe pe subiecte precum procesul de vot, legislatie si fiscalitate, procesul de revenire in tara si alte comunicari importante si relevante pentru romanii din afara granitelor.

Aplicatia ROdiaspora este disponibila gratuit spre descarcare la adresa http://bitly.com/ROdiaspora.

O versiune a aplicatiei adresata dispozitivelor mobile iOS va fi disponibila in curand.

La alegerile parlamentare din 11 decembrie vor fi organizate, in strainatate, 417 sectii de votare. Acestea se vor afla pe langa ambasadele, consulatele si institutele culturale ale Romaniei din strainatate.

Aproape doua milioane de buletine de vot au vot deja trimise catre sectiile de votare din Diaspora, iar Romanii din afara granitelor tarii vor vota pe parcursul a aproximativ 36 de ore: din cauza fusului orar primele sectii de votare se deschid sambata la ora 20:00 in Australia si Noua Zeelanda, iar ultimele sa se inchid luni la 06:00 pe coasta de vest a Americii de Nord.

In prezent, aplicatia mobila ROdiaspora afiseaza:

Cele mai apropiate sectii de votare din afara tarii, identificabile din orice punct al globului

Mini-Ghidul Alegatorului Roman din Strainatate, cu raspunsuri la cele mai frecvente intrebari despre vot

Informatii despre lista de candidati care vor reprezenta diaspora in Senat si Parlament, furnizata de Biroul Electoral Central

Toate punctele de prezenta oficiala ale Romaniei pe harta lumii (ambasade, consulate etc)

Recomandari de informatii esentiale dezvoltate de catre Ministerul Afacerilor Externe pentru a sprijini comunitatea romaneasca din strainatate (Ghidul de reintoarcere in Romania, Ghidul lucratorului roman in strainatate, Ghidul Fiscal al Romanului din strainatate)

Un scurt sondaj despre experienta utilizatorilor si acuratetea datelor prezentate, in vederea imbunatatirii viitoare a geo-localizarii punctelor de interes

Dupa alegerile parlamentare din 11 decembrie, aplicatia ROdiaspora va ingloba noi functionalitati, ce vor facilita descoperirea pe harta lumii de comunitati romanesti locale, precum si informatii privind asociatii romanesti, lacase de cult, institutii, medici sau restaurante cu specific romanesc.

Programul guvernamental GovITHub reuneste specialisti din domeniul IT cu scopul comun de a imbunatati infrastructura informatica a institutiilor publice. Echipa GovITHub este reprezentata de 20 de bursieri care lucreaza in regim full time la Guvern, o echipa de 279 de voluntari care lucreaza de la distanta si o comunitate de peste 1.000 de membri care sprijina in mod activ activitatea GovITHub.