PSD reclama ca Ministerul Afacerilor Externe nu a trimis buletine de vot la toate sectiile din Diaspora. Intr-un comunicat remis sambata, PSD afirma ca MAE nu a trimis buletine de vot pentru sectiile din Perth (Australia) si Auckland (Noua Zeelanda), in conditiile in care, "in mai putin de opt ore, aceste sectii vor fi deschise iar la acest moment lipsesc buletinele de vot, stampilele si autocolantele".

Buletine de votFoto: Agerpres

"Sectia de vot din Perth a fost creata in acest an, tocmai pentru a facilita votul romanilor din Australia, iar MAE a omis aceasta sectie nou infiintata", sustine PSD.

Social-democratii spun ca MAE "pretinde ca materialele nu au ajuns in Perth si Auckland deoarece posta australiana si cea neozeelandeza nu lucreaza in weekend, dar totusi materialele au ajuns la restul sectiilor din Australia si Noua Zeelanda".

"Suntem in fata unui incident grav, provocat de incompetenta Guvernului Ciolos. Partidul Social Democrat someaza Ministerul Afacerilor Externe sa ofere explicatii amanuntite privind aceasta problema si sa gaseasca rapid o rezolvare astfel incat romanii din Perth si Auckland sa poata vota", mai transmite PSD in comunicat.

UPDATE MAE: Materialele au fost expediate la timp, posta australiana nu a respectat termenul. S-a dispus transferul de buletine de la alte sectii

Ministerul Afacerilor Externe explica, intr-un comunicat de presa transmis sambata, ca buletinele de vot au fost expediate la timp, insa posta australiana nu a respectat termenul convenit, de cinci zile, in cazul sectiilor din Auckland (Noua Zeelanda) si Perth (Australia). Astfel, MAE a dispus transferul de buletine de vot si de alte materiale necesare procesului de votare de la sectia din Melbourne la cea din Perth si de la Sydney la Auckland, masurile propuse pentru remedierea situatiei fiind acceptate de Biroul electoral de circumscriptie 43 pentru cetatenii romani cu domiciliul sau resedinta in afara tarii.

Precizarile MAE privind transmiterea materialelor necesare votarii catre sectiile de votare din Auckland/Noua Zeelanda si Perth/Australia:

"Ministerul Afacerilor Externe a transmis in timp util, conform prevederilor legale, toate materialele necesare votarii catre toate misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei. Astfel, materialele destinate sectiilor de votare din Australia si Noua Zeelanda au fost transmise prin curier rapid, la data de 24 noiembrie 2016, iar la 29 noiembrie au fost primite la Canberra.

Materialele necesare votarii au fost expediate ulterior de la Canberra spre sectiile de votare din Australia si catre cea din Noua Zeelanda prin Posta australiana, dar timpul estimat transportarii - 5 zile dupa cum au declarat reprezentatii Postei australiene - nu a fost respectat in cazul a doua sectii de votare - Auckland si Perth.

Misiunea Diplomatica a Romaniei la Canberra a informat MAE si Biroul electoral de circumscriptie 43 pentru cetatenii romani cu domiciliul sau resedinta in afara tarii in cursul diminetii de 9 decembrie cu privire la aceste probleme de ordin logistic in ceea ce priveste transportul materialelor necesare pentru desfasurarea procesului electoral la cele doua sectii de votare.

In aceste conditii, Ministerul Afacerilor Externe a intreprins toate demersurile posibile pentru remedierea situatiei, astfel incat materialele electorale destinate celor doua sectii de votare sa ajunga in timp util, iar cetatenii romani din Auckland si Perth sa isi poata exercita dreptul de vot.

In momentul in care s-a constatat ca nu se poate rezolva problema preluarii de la Posta australiana a acestor materiale, MAE a transmis catre Biroul electoral de circumscriptie 43 pentru cetatenii romani cu domiciliul sau resedinta in afara tarii propuneri pentru asigurarea materialelor de vot, astfel:

- Transferarea de buletine vot, timbre autocolante cu mentiunea "Votat" si stampile cu mentiunea "Votat" de la sectia de votare din Melbourne la cea de la Perth

- Transferarea de buletine vot, timbre autocolante cu mentiunea "Votat" si stampile cu mentiunea "Votat" de la sectia de votare de la Sidney la cea de la Auckland

- Confectionarea stampilelor de control ale celor doua sectii de votare pe plan local.

Biroul electoral de circumscriptie 43 pentru cetatenii romani cu domiciliul sau resedinta in afara tarii a acceptat astazi, 10 decembrie, printr-o decizie a Biroului, masurile propuse de MAE pentru remedierea situatiei.

Prin urmare, procesul de votare va debuta in afara tarii, potrivit prevederilor legale, la sectia de votare nr. 18 din Auckland, Noua Zeelanda, la ora 20.00, ora Romaniei (ora 7.00, ora locala)."