Dintre cei 8.889 de cetateni romani care s-au inscris in Registrul Electoral pentru votul prin corespondenta, 4.591 au trimit buletinele de vot Biroului electoral pentru votul prin corespondenta in termenul legal, adica pana la finalul zilei de 8 decembrie.

Plicul pentru votul prin corespondentaFoto: Captura video

"Biroul electoral pentru votul prin corespondenta a primit 4.591 de buletine de vot", a declarat Dosa Ildiko, loctiitorul presedintelui biroului, potrivit News.ro.

Potrivit legii, cei care au ales sa voteze prin corespondenta trebuiau sa trimita plicul care contine certificatul de alegator completat, semnat si datat si buletinul de vot cu suficient timp inainte incat plicul sa ajunga la biroul electoral pentru votul prin corespondenta pana pe 8 decembrie, ora 24.

Plicurile livrate ulterior vor fi anulate, fara a mai fi sigilate.

Voturile prin corespondenta vor fi deschise si numarate duminica, la ora 21, dupa inchiderea urnelor de vot din tara.

UPDATE(14:00)Intr-un comunicat de presa transmis vineri, Posta Romana a anuntat ca a transmis documentele necesare votului prin corespondenta catre toti cei 8.889 de cetateni romani inscrisi in Registrul Electronic, dar ca numai 4.561 de plicuri continand voturile cetatenilor din diaspora, inscrisi in Registrul Electronic s-au intors catre Biroul electoral pentru votul prin corespondenta.

Alte detalii din comunicatul Postei:

'In cifre exacte, pregatirea si derularea procesului de vot prin corespondenta, in perioada 28.10.2016- 08.12.2016, orele 24.00, in limita competentelor atribuite Postei Romane prin lege, arata astfel:

  • transmiterea de trimiteri postale continand documente necesare votului prin corespondenta catre toti cei 8.889 de cetateni romani inscrisi in Registrul Electronic, provenind din 55 de tari;
  • implicarea a 9 companii aeriene si 56 de operatori postali in procesul de distribuire externa a tuturor buletinelor de vot; 
  • predarea a 4.561 de plicuri continand voturile cetatenilor din diaspora, inscrisi in Registrul Electronic, catre Biroul electoral pentru votul prin corespondenta, acest proces finalizadu-se in data de 08.12.2016, orele 24.00.

Top 5 tari catre care au plecat trimiteri postale continand documente necesare votului prin corespondenta: Spania (2.794), Italia (1.228), Republica Moldova (880), Germania (618) si Marea Britanie (594).

Top 5 tari din care s-au intors plicuri cu voturi predate Biroului electoral pentru votul prin corespondenta: Spania (714), Germania (533), Marea Britanie (515), Franta (469) si Republica Moldova (414).

Precizam ca responsabilitatea Postei Romane privind prelucrarea, manipularea si transmiterea catre Biroul electoral pentru votul prin corespondenta a plicurilor ce contin voturi survine doar din momentul intrarii acestora in circuitul postal propriu, respectiv in Biroul de Schimb International al companiei'.