Copresedintele ALDE Calin Popescu Tariceanu a declarat, joi seara, ca exclude o alianta de guvernare cu PNL, aratand ca vede o serie de semne de simpatie pornite de la liderul liberalilor Alina Gorghiu spre ALDE, dar el spune ca nu este cazul, potrivit Agerpres.

"Nu avem ce sa discutam cu PNL astazi... luni nu avem niciun motiv sa discutam cu PNL pentru faptul ca nu cred ca se va schimba ceva fundamental in situatia PNL. Va ramane acelasi partid dependent de deciziile de la Cotroceni care trebuie sa-i satisfaca presedintelui pe termen scurt, mediu si lung ambitiile de realegere in 2019 si, ca atare, ca acest partid nu va putea sa stea pe picioarele lui", a declarat Calin Popescu Tariceanu, la Romania Tv.

El a spus ca vede "semne de simpatie" pornite de la Alina Gorghiu spre ALDE, dar ii transmite ca nu este cazul.

"Vad o serie de semne de simpatie pornite de la doamna Gorghiu, nu de convingere, ci de interes, catre ALDE, incercand sa induca ideea ca in ALDE ar putea sa existe mai multe fractiuni care, eventual, unele sa fie favorabile unei apropieri cu PNL decat unei apropieri cu PSD. Eu spun ca nu este cazul. Asa incat doamna Gorghiu o sa ramana doar cu dorinta si cu posibilitatea sa se alieze cu cine vrea dumneaei, poate cu USR, poate cu domnul Basescu. Are o intreaga libertate. Posibilitati ar fi pentru PNL, dar nu reusesc sa faca majoritatea", a adaugat Tariceanu.

El a adaugat ca ALDE are o intelegere politica cu PSD si nu are in vedere altceva dupa alegeri.

"Eu cred ca am demonstrat ca am o anumita consecventa a atitudinii. Noi am facut o intelegere politica cu PSD inainte de alegerile locale pe care nu am ascuns-o. Aceasta intelegere politica a insemnat ca mergem pe liste separate. (...) Am convenit ca continuam aceasta colaborare politica. Orice alta discutie nu isi are rostul. Nu vreau sa ramana nicio indoiala cu privire la posibilitatea formarii unor coalitii. Nu avem in vedere altceva, avem o intelegere pe care vrem sa o respectam", a mai spus Tariceanu.

Liderul ALDE nu a exclus, insa, posibilitatea ca, dupa alegeri, sa primeasca in partid liberali nemultumiti de situatia din PNL. Intrebat daca ar accepta ca liberali sa vina in ALDE, Tariceanu a spus: "Probabil, dar selectiv".

El a adaugat ca in ALDE a cerut candidatilor la parlamentare sa semneze un angajament de loialitate fata de partid.

"Eu am cerut tuturor colegilor care candideaza la parlamentare sa semneze un angajament de loialitate fata de ALDE, adica o demisie in alb in cazul in care dupa alegeri vor sa paraseasca partidul. Cred ca este un lucru care trebuie facut", a mai spus Tariceanu.