Monitorizare Vot, o aplicatie de mobil destinata doar observatorilor acreditati, va fi disponibila pe 11 decembrie pentru a permite raportarea in timp real a situatiilor din sectiile de votare, inclusiv a neregulilor. Proiectul are doua componente, o aplicatie de mobil si un website pentru raportarea neregulilor la vot, si este lansat de Code for Romania, fiind realizat in parteneriat cu organizatiile EFOR, Funky Citizens, Geeks for Democracy si Observatorul Electoral.

Monitorizare VotFoto: Code for Romania

Aplicatia de mobil este destinata doar observatorilor acreditati. Acestia vor avea astfel un instrument rapid de raportare in timp real a situatiilor din sectiile de votare, inclusiv a neregulilor. Cea de-a doua componenta este website-ul pentru cetateni, www.monitorizarevot.ro.

Website-ul va permite romanilor sa sesizeze eventualele nereguli pe care le observa in ziua votului, in sectia de votare sau in apropierea acesteia. Raportarea neregulilor se va face simplu si rapid, doar prin completarea detaliilor intr-un formular, fara a fi nevoie de crearea unui cont. Platforma permite de asemenea incarcarea pe site de imagini care sa insoteasca sesizarea. Reclamatiile vor fi centralizate si afisate in timp real. Astfel, cetatenii pot urmari live sesizarile si pot vedea cele mai frecvente situatii din tara si diaspora, precum si alte statistici. Mai mult, jurnalistii si expertii electorali interesati pot studia repartizarea lor geografica si recurenta lor.

"Pana acum, observatorii electorali acreditati completau situatiile cu pixul pe hartie la final de zi. Acest lucru nu numai ca era anevoios, dar intarzia si prelucrarea datelor de catre organizatiile care au acreditat observatorii si, implicit, utilizarea lor. Prin aceasta aplicatie vrem sa oferim observatorilor electorali solutii tehnice demne de anul 2016. Iar prin platforma online complementara ne dorim sa dam fiecarui roman care merge la vot puterea de a-si face vocea auzita si de a-si indeplini datoria de cetatean", arata Bogdan Vizureanu, manager de proiect al Code for Romania.

Organizatiile non-guvernamentale care trimit observatori, dar si publicul larg, vor avea acces imediat dupa alegeri la statistici legate de neregulile sesizate de-a lungul zilei votului. Organizatiile care acrediteaza observatori vor putea accesa statistici precum topul judetelor cu cele mai multe nereguli sesizate in ziua votului, topul sesizarilor facute de cetateni in functie de specificul acestora, fie ca vorbim de vot multiplu, turism electoral sau materiale de campanie distribuie in ziua de 11 decembrie si multe altele.

Proiectul Monitorizare Vot este lansat cu ocazia alegerilor din 11 decembrie, dar va putea fi folosit si la alegerile viitoare. Rezultatele estimate ale proiectului sunt fluidizarea procesului de observare a alegerilor, acces la date in timp real, centralizarea rapida a sesizarilor la final de zi si exportarea datelor pentru analiza in doar cateva secunde. Monitorizare Vot este al treilea proiect al organizatiei Code for Romania, dupa Vot Diaspora (www.votdiaspora.ro: platforma de informare cu privire la conditiile pentru a vota in diaspora) si Centru Civic (www.centrucivic.ro: primul centralizator de aplicatii civice dezvoltate in Romania). Celelalte proiecte ale organizatiei sunt descrise la adresa: http://www.code4.ro/proiecte/.