"Cu colegii mei din Ungaria avem obiceiul sa ne sustinem reciproc daca suntem in campanie electorala. In Ungaria locuiesc un milion de cetateni care au rude apropiate in Romania", a declarat pentru HotNews.ro seful CJ Harghita, Borboly Csaba, cand a fost intrebat de ce a apelat la colegii sai din Ungaria pentru ajutor la alegerile parlamentare.

Reamintim ca UDMR a cerut sprijinul judetelor infratite din Ungaria pentru mobilizarea cetatenilor maghiari care au si cetatenie romana in vederea alegerilor parlamentare din 11 decembrie. Borboly Csaba, presedintele Consiliului Judetean Harghita, a trimis o scrisoare conducerilor a zece judete infratite din Ungaria in acest sens, potrivit Transindex si Kronika.

Declaratiile lui Borboly Csaba:

  • Dupa Revolutie au emigrat in Ungaria cel putin 250.000 de maghiari din Romania si in proportie covarsitoare au pastrat cetatenia romana. Problema cu ei este ca multi nu mai au acte oficiale valabile, dar altii inca au.
  • Dar pe langa factorul electoral consider mult mai important factorul emotie. Nu vor veni multi, dar daca primesc un mesaj ca ii asteptam, contam si pe ei, deja este benefic.
  • De altfel, toate acestea sunt valabile si pentru comunitatile romane din vestul Europei. Eu am fost totdeauna un sustinator al votului prin corespondenta, cand au avut loc dezbateri in parlamentul Romaniei am publicat un text pe Contributors.ro in care prezentan un sistem functional eficace, cel maghiar, care a functionat bine la alegerile parlamentare maghiare din 2014.
  • Diaspora oricarei comunitati, natiuni este o sursa importanta din toate punctele de vedere. Si este benefic a tine stranse relatiile cu diaspora sa nu uite de unde au plecat.
  • A solicita votul, sprijinul la alegeri este o modalitate indiferent de numarul de voturi obtinute.
  • In ceea ce priveste UDMR, tinta noastra este sa depasim procentul de 6%. Nu avem temeri in privinta pragului de 5%. Ca sa obtinem 6 procente trebuie sa obtinem in procent de peste 90% votul maghiarilor participanti la vot. Adica aproape pe toti. Obiectiv ambitios, dar realizabil. UDMR trebuie sa redevina in politica romana ceea ce a fost si daca se poate si mai mult.