Uniunea Salvati Romania anunta 10 proiecte prioritare pentru guvernare, printre acestea numarandu-se extinderea programului "Scoala pentru toti" la toate scolile sarace si subventionarea per elev a activitatilor "Scoala dupa Scoala", scopul fiind reducerea abandonului scolar. Si sanatatea se numara printre prioritatile USR, care isi propune un plan de investitii in infrastructura din sanatate, corelarea investitiilor cu nevoile realea ale pacientilor si depolitizarea managementului infrastructurii de sanatate.

HotNews.roFoto: Hotnews

USR vede ca solutii pentru sistemul sanitar din Romania cresterea nivelului de finantare pana la minim 6% din PIB, corelarea programelor de investitii cu nevoile reale ale pacientului si depolitizarea managementului infrastructurii de sanatate.

In ceea ce priveste infrastructura, o alta prioritate a USR, reprezentantii Uniunii Salvati Romania vad ca solutii pentru aceasta finantarea predictibila si realista, simplificarea-debirocratizarea legislatiei privind proiectele mari de investitii si un nou inceput pentru proiectele de autostrazi (o noua structura responsabila de proiectele de autostrazi).

Uniunea Salvati Romania propune si crearea unui fond unitar de dezvoltare a Romaniei, prin unificarea bugetelor nationale de dezvoltare cu fondurile europene si eliminarea principalei surse de coruptie politica din Romania.

Alte proiecte prioritare ale USR sunt eliminarea risipei din banul public, precum si reorganizarea cadrului de sustinere a antreprenorialului si orientarea spre cresterea valorii adaugate in economie. USR propune consolidarea sub aceeasi platforma a instrumentelor de finantare disponibile la Ministerul Economiei, Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Agriculturii, Ministerul Dezvoltarii si Ministerul de Finante, pe modelul InvestRomania, prin dezvoltarea unui punct unic de contact si interventie.

Promovarea Grupurilor de Actiune Locala ca instrument de ridicare a satului romanesc este o alta prioritate a USR, care considera ca acestea sunt singurele structuri functionale care ajung in aproape toate satele din Romania - sau au potentialul de a o face foarte rapid si usor daca vor fi canaliza resursele publice prin ele. Grupurile de Actiune Locala sunt parteneriate public-private (constituite prin OG 26/2000) care reunesc reprezentanti ai sectorului public, ai agentilor economici si ai societatii civile locale. GAL-urile au fost dezvoltate cu fonduri europene (PNDR), avand o axa de finantare dedicata (axa LEADER).

USR a asumat in programul sau politic ca prioritate pentru mediul rural promovarea agriculturii de mijloc si a fermei de familie, ca solutie la problema saraciei si subdezvoltarii din satele romanesti.

USR mai are ca obiective un Fond National de Reabilitare a Cladirilor cu Risc Seismic si Fondul "Libertatea" pentru de-oligarhizarea Republicii Moldova.

De asemenea, Uniunea Salvati Romania isi propune sa desfiinteze "Academiile" impostoare si sa creeze Programul "Stiinta pentru toti" de popularizare a ultimelor descoperiri stiintifice si tehnologice. "Stiinta pentru toti" va fi un Program de Interes National prin care se vor finanta micro granturi (maxim 5000 euro) pentru aplicatiile educationale, care sa genereze aplicatii creative de popularizare a stiintei in scoli. Programul "Stiinta pentru toti" isi propune sa implice autoritatile locale, asigurand si cofinantare pentru proiecte educational-stiintifice pentru autoritatile locale care doresc sa aplice la fonduri europene dedicate acestor prioritati (fonduri de coeziune sau la programele gestionate direct de la Bruxelles).

USR propune si "desfiintarea imediata a celor doua inventate pentru a oferi sinecuri diversilor politruci": Academia de Stiinte ale Securitatii Nationale si Academia Oamenilor de Stiinta. "Prin desfiintarea acestor doua institutii impostoare, se economisesc aproximativ 4 milioane de euro anual, care vor folosite pentru oferi granturi la nivel de judet pentru asigurarea intalnirii directe a copiilor cu miracolele stiintei", arata reprezentantii USR.