Ministerul Afacerilor Externe anunta ca, incepand de joi, functioneaza un call-center in cadrul Centrului de Contact si Suport al Cetatenilor Romani din Strainatate dezvoltat de Departamentul Consular al Ministerului Afacerilor Externe, care ofera cetatenilor romani din afara tarii informatii despre conditiile de exercitare a dreptului de vot in strainatate la alegerile parlamentare din anul 2016. Astfel, cetatenii romani pot solicita informatii referitoare la modalitatile de exercitare a votului in strainatate - fie prin corespondenta, fie la sectiile de votare, la actele de identitate necesare pentru a exercitarea votului sau la locatiile sectiilor de votare.

Centrul de Contact si Suport al Cetatenilor Romani din Strainatate poate fi apelat 24 de ore/ 7 zile, la numerele de telefon apartinand misiunii diplomatice/oficiului consular al Romaniei din zona de rezidenta a fiecarui cetatean roman, se arata in comunicatul de presa.

*Exemplu: Cetatenii romani aflati in zona de competenta consulara a Ambasadei Romaniei la Madrid pot apela telefonic misiunea diplomatica romana la numerele de telefon afisate pe site-ul madrid.mae.ro, apelurile lor fiind redirectionate catre Centrul de Contact si Suport al Cetatenilor Romani din Strainatate)

Acest demers vine in continuarea actiunilor de informare publica deja derulate de Ministerul Afacerilor Externe, care pune la dispozitia alegatorilor romani din afara tarii informatii despre exercitarea votului in strainatate, atat prin intermediul paginii de web a MAE, la sectiunea dedicata alegerilor parlamentare din 11 decembrie 2016 (http://www.mae.ro/parlamentare-2016), cat si a paginilor oficiale de Facebook si Youtube.

Ministerul Afacerilor Externe reaminteste ca, pentru a facilita identificarea celei mai apropiate sectii de votare, a pus la dispozitia alegatorilor romani din strainatate

Harta interactiva a sectiilor de votare in strainatate disponibila aici

Lista integrala a celor 417 sectii de votare din strainatate, infiintate prin Hotararile Nr. 43 si Nr. 47 din 2016 ale Autoritatii Electorale Permanente poate fi consultata pe pagina de web a Ministerului Afacerilor Externe, aici.

Pentru informatii suplimentare cu privire la exercitarea dreptului de vot, alegatorii romani din strainatate au la dispozitie Ghidul alegatorului roman din strainatate si materialul informativ "Q&A - Intrebari frecvente referitoare la votul in strainatate" pentru alegerea Senatului si Camerei Deputatilor din 11 decembrie 2016, disponibile aici si aici.